Skip to main content

Video: Sidang Media Nama MB dan Kuasa Sultan



Kita dapat indicator from the palace, not necessaraly fromt he Sultan himself personally.
Tapi indicator saying that they want more than one name. So PAS kepada konsep itu dan letak nama Wan Azizah dan Presiden dan Timbalan Presiden.

Soalan: Did the source from the palace say siapa..?

Dia tak specify siapa, dia kata mintak lebih dari satu namalah supaya Sultan boleh pilih.

So ada yang bertanggapan bahawa that is not a good precedence pasal kita punya sistem ini ialah sistem constitutional monarchy so we should not give the sultan the power to decide who becomes the MB, solely.

That is an opinion.

So bagi PAS kita kata takpa kita bagi dua nama.

Soalan: So when you said that opion tu, that opion tu express by whom?

In the Internet out there out there, alamaya, everywhere. Alamaya, daripada akademik, Tun Mahathir.

-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Izuddin said…
Sultan is going to choose azmin. But azmin is going to reject...and umno will then hammer for snap poll. EC will obliged. Get ready.
Hans Adam said…
Saya dari alam maya dan rakyat Selangor juga...tapi x pun setuju pendapat YB...

Kenapa gunakan nama orang lain nak cover diri sendiri ?

YB jenis apakah ini?

* andai kata komen saya x dipublish maka nampaknya pendapat yang tidak selari dengan YB , tidak dikira dari alam maya ke?
grandmarquis said…
It is unethical to use the netizen or anonymous person to justify something. Ini macam menabur fitnah secara rambang. Saudara Khalid perlu bagi bukti, blog, web atau individu mana yang kata demikian. Begitu juga kena bagi bukti yang TDM benar-benar berkata sedemikian.
Allah akan terus membantu orang yg ikhlas dalam perjuangannya. Penjelasan YB dgn adanya video ini saya kira dpt menghentikan spin sarkis haraki dan munafiqin
Khalid Samad said…
Perak turmoil due to 'rash' decisions by BN (14 Mac 2009)

Andrew Ong | Mar 14, 09 6:35pm

Mahathir, who clipped the powers of the royals during his reign as prime minister, also displayed disdain for royal intervention in Perak.

“This is also dangerous - if the sultan can get rid of a menteri besar or the Agong can get rid of the prime minister - susah kita (we’ll be in trouble).

“They (the rulers) have other interests. They don’t have our political interests in mind,” he said.

Link: http://www.malaysiakini.com/news/100230


Pensyarah: Sultan tiada kuasa lantik MB (12 Feb 2014)
Link: http://www.youtube.com/watch?v=rEAdWJNOU2M


Aziz Bari: Sultan tiada kuasa mutlak lantik MB (2 Feb 2014)
http://www.malaysiakini.com/news/253352

-Pejabat YB Khalid Samad-
Izuddin said…
Madey, your fight with anwar isnt mine. I wont do your personal bidding.

Now keep quiet and let me do my work.

Dont lead me by my nose laaaa.
Izuddin said…
Orang munafik cakap bohong. Mulut cakap sokong zah dan azmin, rupa2nya hati cakap bohong.....last sekali dah terang mulut dan hati dia yang binasa. Dalam PAS ada munafik. And they are practising taqiya.

YB, get out of PAS. Seek others to leave PAS. And leave PAS to the wolves(umno)
grandmarquis said…
Ok, on the Mahathir side, I can accept that, even though it is still debatable on his word, what more on the source (i.e. Malaysiakini which is known to spin everything to the interest of opposition). We put that aside.

But merely quoting 2 orang pensyarah dah layak kata netizen ke? Adakah 2 pensyarah tu mewakili netizen? Since when 2 orang pensyarah itu dikira netizen?
Khalid Samad said…
The term Netizen is a portmanteau of the English words Internet and citizen. It is defined as an entity or person actively involved in online communities.

Wikipedia (Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Netizen)

-Pejabat YB Khalid Samad-
Izuddin said…
Mcm nak pilih menantu saja...haha

PAS dah give up the struggle and leaving things to the Sultan.

Hmm...more than 2 names. Means sultan dont want zah and azmin (none from pkr)...

I guess the Sultan kicked the ball back to PAS...haha

But Your Highness, PAS dont know how to play ball. My guess is PAS will let the ball just roll off..sebab PAS dah tendang bola byk kali tapi tak masuk gol sekali pun...haha

Tuanku, patik rasa Tuanku tendang je pemimpin atasan PAS.

Tuanku, Azizah dont play soccer, but i think she can be taught to play soccer.

Ampun Tuanku.
the netizen is saying you are a loud mouth trash talkingAnwarinas that should be slap and spit on the face....hahahaha...not the rakyat say but netizen says...http://notamerahberdakwatmerah.blogspot.com/2014/07/khalid-samad-hilang-akal.html
Rosaidi said…
Aku sokong apa yg YB cakap.. terima kasih YB mewakili kami Rakyat
Auslaide said…
As Salam YB, kita sbg org melayu penuh adat sopan jgn lupa pada adat tersebut walaupun kita org politik. Setahu saya, adat sopan ini tidak menyalahi Agama Islam. Hormat pada raja/sultan, jgn memperkecilkan hati DYMM Sultan walaupun YB telah bagi contoh dlm perlembagaan atau kisah lalu pemimpin lain. Biarlah org lain buat jgn kita ikut sama. Adalah sama org2 yg beradap dan tidak beradap?
grandmarquis said…
Why PR supporters never learn critical thinking? Sikit-sikit mewakili kami Rakyat, Netizen, dan entah apa lagi.

Hello, just because you agree with him does not mean all the Rakyat agree. You do not represent the rakyat. Even if you are majority, also you do not represent the rakyat because not all rakyat agree with you.

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Kenyataan Media Amanah Mengenai RUU 355

Muqaddimah

Amanah menganggap mahkamah syariah sebagai institusi penting dalam usaha menzahirkan kebenaran dan keadilan Islam. Oleh itu imejnya sebagai institusi yang cekap dan berwibawa perlu sentiasa dijaga. Amanah bersetuju bahawa segala usaha ke arah memperkasakan mahkamah syariah, dari segi kecekapan perlaksanaan undang-undang Islam, perlu disokong dan dibantu.

Kenyataan Berhubung Usul Persendirian Marang: Cadangan Pindaan ke Atas Akta 355

MUQADDIMAH

1. AMANAH ingin menegaskan bahawa Mahkamah Syariah adalah institusi keadilan Islam dan oleh itu apa jua usaha ke arah menperkasakannya adalah disokong. Bidang kuasanya berhubung kesalahan jenayah syariah dijelaskan dalam Akta 355 sediada. Akta 355 ini perlu dijaga dengan baik dan apa jua usaha pembaik-pulihan serta pindaan terhadapnya perlu diperhalusi secara teliti supaya tidak menjejas kedudukan mahkamah syariah.

2. Akta 355 sediada telah digubal mengambil kira kedudukan dan peranan Mahkamah Syariah di dalam kerangka struktur kenegaraan Malaysia yang di dalamnya wujud Mahkamah Sivil dan juga Mahkamah Syariah. Sepertimana diketahui umum, bidang kuasa Mahkamah Syariah adalah terhad kepada orang Islam dan kesalahan-kesalahan tertentu seperti terkandung dalam Senarai II Senarai Negeri Jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan. Selainnya adalah di bawah Mahkamah Sivil.

3. Apa jua pindaan yang ingin dibawa semestinya selari dengan kedudukan dan peranan ini supaya tidak berlaku…