Skip to main content

Kenyataan Yang Menzahirkan Kerunsingan

Suasana dan perkembangan politik dewasa ini sememangnya amat mencabar sehingga ramai pimpinan UMNO/BN sendiri yang menyatakan bahawa PRU ke 13 ini bakal menjadi PRU yang paling sengit yang pernah dihadapi oleh UMNO/BN. Ini sudah pasti menjadikan pimpinan utama runsing dan tidak nyenyak tidur. Di antara yang paling gusar sudah pasti Tun Dr Mahathir!

SYAITAN YANG DIKENALI

Mungkin inilah sebabnya mengapa beliau telah mengeluarkan beberapa kenyataan yang kurang bijak seperti peribahasa Inggeris yang berbunyi “The Devil you know is better than the Angel you don’t” atau “Syaitan yang anda kenali adalah lebih baik dari Malaikat yang anda tidak kenal”. Walaupun saya faham bahawa penggunaan istilah ‘Syaitan dan ‘Malaikat’ adalah merupakan kiasan semata-mata, tetapi hakikatnya ianya tetap merupakan pengakuan bahawa kerajaan UMNO/BN, dalam konteks ucapan Dr Mahathir, adalah kerajaan yang penuh dengan kejahatan dan penyelewengan. Itulah sebabnya dikiaskan dengan Syaitan walaupun bukan secara literal merupakan Syaitan. Hanya ‘bagaikan Syaitan!

Pada masa yang sama, kerajaan PR pula dikiaskan dengan ‘Malaikat’. Ini juga merupakan pengakuan oleh Tun Dr Mahathir akan imej dan reputasi baik yang ada pada PR berbanding dengan UMNO/BN. Walaupun PR bukan ‘Malaikat’ secara literalnya, iaitu makhluk yang dijadikan Allah tanpa nafsu dan mentaati Allah dalam setiap amalannya, namun PR dikiaskan sebagai Malaikat di atas sebab reputasi dan imej baiknya.

Setelah membuat pengakuan sebegini, maka pengajaran yang ingin disampaikan ialah bahawa kerajaan BN yang diakui jahat itu dikenali rakyat. Maka rakyat tahu tahap dan setakat mana ianya jahat dan oleh itu boleh bersedia untuk menghadapi kejahatan tersebut. Sedangkan, PR yang kelihatan baik, rakyat belum tahu lagi hati budinya yang sebenar! Setakat ini nampak baik, tetapi rakyat tidak kenal PR dan oleh itu mengambil risiko besar sekiranya menyerahkan kuasa pemerintahan pusat pada PR! Inilah mesej yang ingin disampaikan Tun.

Hakikatnya, adalah tidak benar bahawa rakyat tidak kenal PR dan parti politik yang menjadi sebahagian anggotanya. Begitu juga dengan para pemimpin yang menerajuinya. Parti politik yang menganggotai PR telah lama bergerak dikalangan rakyat sepertimana juga pemimpin mereka. Rakyat telah mengenali kami semua lebih-lebih lagi apabila PR diberi peluang memerintah beberapa negeri untuk tempoh 5 tahun bagi Selangor, Kedah dan Pulau Pinang dan Kelantan selama 22 tahun. Malahan Perak yang diperintah selama 11 bulan juga telah memberi rakyat peluang untuk mengenali PR Perak.

Oleh itu rakyat sememangnya boleh membuat pilihan atas dasar tahu dan kenal. Maka, pengajaran yang hendak disampaikan tidak releven sama-sekali. Tetapi pengakuan Tun bahawa UMNO/BN ‘bagaikan Syaitan dan PR ‘bagaikan Malaikat’ adalah amat sangat dihargai.

Peribahasa Inggeris ini dari sudut semangatnya adalah teramat sangat negatif. Walaupun ianya merupakan nasihat supaya jangan terlalu gopoh menyerahkan amanah kepada orang yang tidak dikenali walaupun dia kelihatan baik demi menggantikan orang yang dikenali yang mempunyai kekurangan, namun ianya agak keterlaluan. Sekiranya sesebuah masyarakat bersikap sebegini, takut kepada perubahan dan ingin terus kekal dengan ‘yang dikenali’ walaupun jelas banyak kekurangan, maka masyarakat tersebut akan pasti terkongkong dan tidak mampu maju kepada keadaan yang lebih baik. Usaha untuk mencari yang lebih baik akan tersekat dengan keinginan untuk mengekalkan yang lama yang dikenali.

Mungkin atas sebab keyakinan inilah UMNO/BN menjadi pengamal rasuah yang tegar! Masa sudah tiba untuk rakyat Malaysia membuktikan bahawa mereka adalah rakyat yang akan berpuas hati dengan hanya yang terbaik dan tidak akan sanggup lagi menerima lanun dan yang ‘bagaikan Syaitan' sebagai pemimpin.

PR TIDAK LAYAK KE PUTRAJAYA

Satu lagi kenyataan kelakar Tun Dr Mahathir ialah PR tidak layak untuk ke Putrajaya kerana bukan mereka yang membinanya! Aduhai... nampak sangat ketandusan modal sehingga mengeluarkan hujjah Maharaja Lawak sebegini!

Hakikatnya, walaupun Putrajaya dibina oleh kerajaan BN tidak bererti ianya milik BN. Ianya dibina dengan duit rakyat! Maka jika rakyat sudah tidak mahu serahkan amanah pemerintahan kepada BN dan minta BN keluar untuk diserah pula kepada PR, maka BN perlu keluar sahajalah!

Kegusaran dan kerunsingan semakin jelas kelihatan dipihak UMNO/BN. Kemungkinan PR memerintah di Putrajya semakin cerah dan ini hanya menambahkan kegusaran mereka. Lagi banyak Tun Dr M bercakap, lagi menguntungkan PR. Terima kasih Tun.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Comments

Grand Marquis said…
Perbezaan yang ketara antara orang UMNO dan orang PR ialah orang UMNO sendiri mengaku yang kerajaan yang ada sekarang bukan 100% sempurna. Mereka akui, ada korupsi, nepotasi dll. Namun ada banyak lagi kebaikan dan peranan mereka dalam membangunkan negara.

Orang PR pulak, bagi mereka segala-gala yang PR tu adalah bersih 100%. Tak de salah silap. Sampai ada video sek 17 minit yang disahkan 99% tulen oleh pakar dalam dan luar negara pun tak de masalah. Masih putih dan bersih dan boleh bagi tazkirah di Masjid. Sebat duit, pasir, balak, jual tanah dengan harga tak munasabah, bail out yang meragukan, beli pemimpin untuk lompat parti semuanya tak de masalah. Kerana mereka adalah PR yang putih suci macam Malaikat.

Peribahasa ni ada maksud yang mendalam. Orang yang sanggup mengakui kelemahan sendiri baru ada peluang untuk bertaubat. Tapi orang yang sering rasa dirinya betul dan suci itu adalah mereka yang lebih bermasalah sebenarnya.

Para ulama Islam dahulu juga sering memberikan peringatan kepada umatnya. Antara peringatan mereka ialah perbuatan bidaah itu lebih bahaya dari maksiat. Kerana pelaku maksiat tahu akan kesalahan perbuatan mereka dengan itu masih mempunyai peluang untuk bertaubat. Sedangkan pelaku bidaah mengangap apa yang mereka lakukan itu baik, dan tiada harapan untuk mereka bertaubat. Malah mereka akan hebat mempromosikan perlakuan bidaah tersebut.

Kiasan ini sebenarnya memberikan tamparan pada puak PR. Tapi mereka memilih untuk bermain kata-kata. Mereka lupa yang kata boleh berkawan dengan Syaitan itu tak lain tak bukan ulama agung mereka sendiri. Pelanduk lupakan jerat, tapi mana mungkin jerat melupai pelanduk.
kadiak said…
Terbaik dr pandangan sudut berbeza.

Popular posts from this blog

Kisah Raja Najashi

Semasa saya terlibat dalam usaha dakwah di UK satu ketika dahulu, kami mendapati bahawa ramai dari kalangan penganut Kristian tidak tahu bahawa Nabi Isa (AS) diiktiraf sebagai seorang Rasul oleh Islam. Begitu juga Nabi Ibrahim, Nabi Musa dan hampir kesemua para Nabi yang diiktiraf oleh agama Kristian turut diiktiraf oleh Islam. Kecuali kumpulan yang tidak diiktiraf Islam ialah ‘Nabi’ selepas Nabi Isa, termasuk penulis Bible yang digelar sebagai ‘Prophet’ oleh mereka. Apabila mereka didedahkan dengan maklumat ini, maka ianya boleh menyebabkan mereka ingin tahu apa yang dikatakan Al-Quran mengenai Nabi Isa dan menjadi satu titik tolak bagi mereka untuk mendampingi Al-Quran.

Video Tazkirah Ramadhan At-Taubah Ayat 31: Pendewaan Manusia

WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadangan