Skip to main content

Kenyataan Yang Menzahirkan Kerunsingan

Suasana dan perkembangan politik dewasa ini sememangnya amat mencabar sehingga ramai pimpinan UMNO/BN sendiri yang menyatakan bahawa PRU ke 13 ini bakal menjadi PRU yang paling sengit yang pernah dihadapi oleh UMNO/BN. Ini sudah pasti menjadikan pimpinan utama runsing dan tidak nyenyak tidur. Di antara yang paling gusar sudah pasti Tun Dr Mahathir!

SYAITAN YANG DIKENALI

Mungkin inilah sebabnya mengapa beliau telah mengeluarkan beberapa kenyataan yang kurang bijak seperti peribahasa Inggeris yang berbunyi “The Devil you know is better than the Angel you don’t” atau “Syaitan yang anda kenali adalah lebih baik dari Malaikat yang anda tidak kenal”. Walaupun saya faham bahawa penggunaan istilah ‘Syaitan dan ‘Malaikat’ adalah merupakan kiasan semata-mata, tetapi hakikatnya ianya tetap merupakan pengakuan bahawa kerajaan UMNO/BN, dalam konteks ucapan Dr Mahathir, adalah kerajaan yang penuh dengan kejahatan dan penyelewengan. Itulah sebabnya dikiaskan dengan Syaitan walaupun bukan secara literal merupakan Syaitan. Hanya ‘bagaikan Syaitan!

Pada masa yang sama, kerajaan PR pula dikiaskan dengan ‘Malaikat’. Ini juga merupakan pengakuan oleh Tun Dr Mahathir akan imej dan reputasi baik yang ada pada PR berbanding dengan UMNO/BN. Walaupun PR bukan ‘Malaikat’ secara literalnya, iaitu makhluk yang dijadikan Allah tanpa nafsu dan mentaati Allah dalam setiap amalannya, namun PR dikiaskan sebagai Malaikat di atas sebab reputasi dan imej baiknya.

Setelah membuat pengakuan sebegini, maka pengajaran yang ingin disampaikan ialah bahawa kerajaan BN yang diakui jahat itu dikenali rakyat. Maka rakyat tahu tahap dan setakat mana ianya jahat dan oleh itu boleh bersedia untuk menghadapi kejahatan tersebut. Sedangkan, PR yang kelihatan baik, rakyat belum tahu lagi hati budinya yang sebenar! Setakat ini nampak baik, tetapi rakyat tidak kenal PR dan oleh itu mengambil risiko besar sekiranya menyerahkan kuasa pemerintahan pusat pada PR! Inilah mesej yang ingin disampaikan Tun.

Hakikatnya, adalah tidak benar bahawa rakyat tidak kenal PR dan parti politik yang menjadi sebahagian anggotanya. Begitu juga dengan para pemimpin yang menerajuinya. Parti politik yang menganggotai PR telah lama bergerak dikalangan rakyat sepertimana juga pemimpin mereka. Rakyat telah mengenali kami semua lebih-lebih lagi apabila PR diberi peluang memerintah beberapa negeri untuk tempoh 5 tahun bagi Selangor, Kedah dan Pulau Pinang dan Kelantan selama 22 tahun. Malahan Perak yang diperintah selama 11 bulan juga telah memberi rakyat peluang untuk mengenali PR Perak.

Oleh itu rakyat sememangnya boleh membuat pilihan atas dasar tahu dan kenal. Maka, pengajaran yang hendak disampaikan tidak releven sama-sekali. Tetapi pengakuan Tun bahawa UMNO/BN ‘bagaikan Syaitan dan PR ‘bagaikan Malaikat’ adalah amat sangat dihargai.

Peribahasa Inggeris ini dari sudut semangatnya adalah teramat sangat negatif. Walaupun ianya merupakan nasihat supaya jangan terlalu gopoh menyerahkan amanah kepada orang yang tidak dikenali walaupun dia kelihatan baik demi menggantikan orang yang dikenali yang mempunyai kekurangan, namun ianya agak keterlaluan. Sekiranya sesebuah masyarakat bersikap sebegini, takut kepada perubahan dan ingin terus kekal dengan ‘yang dikenali’ walaupun jelas banyak kekurangan, maka masyarakat tersebut akan pasti terkongkong dan tidak mampu maju kepada keadaan yang lebih baik. Usaha untuk mencari yang lebih baik akan tersekat dengan keinginan untuk mengekalkan yang lama yang dikenali.

Mungkin atas sebab keyakinan inilah UMNO/BN menjadi pengamal rasuah yang tegar! Masa sudah tiba untuk rakyat Malaysia membuktikan bahawa mereka adalah rakyat yang akan berpuas hati dengan hanya yang terbaik dan tidak akan sanggup lagi menerima lanun dan yang ‘bagaikan Syaitan' sebagai pemimpin.

PR TIDAK LAYAK KE PUTRAJAYA

Satu lagi kenyataan kelakar Tun Dr Mahathir ialah PR tidak layak untuk ke Putrajaya kerana bukan mereka yang membinanya! Aduhai... nampak sangat ketandusan modal sehingga mengeluarkan hujjah Maharaja Lawak sebegini!

Hakikatnya, walaupun Putrajaya dibina oleh kerajaan BN tidak bererti ianya milik BN. Ianya dibina dengan duit rakyat! Maka jika rakyat sudah tidak mahu serahkan amanah pemerintahan kepada BN dan minta BN keluar untuk diserah pula kepada PR, maka BN perlu keluar sahajalah!

Kegusaran dan kerunsingan semakin jelas kelihatan dipihak UMNO/BN. Kemungkinan PR memerintah di Putrajya semakin cerah dan ini hanya menambahkan kegusaran mereka. Lagi banyak Tun Dr M bercakap, lagi menguntungkan PR. Terima kasih Tun.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Comments

Grand Marquis said…
Perbezaan yang ketara antara orang UMNO dan orang PR ialah orang UMNO sendiri mengaku yang kerajaan yang ada sekarang bukan 100% sempurna. Mereka akui, ada korupsi, nepotasi dll. Namun ada banyak lagi kebaikan dan peranan mereka dalam membangunkan negara.

Orang PR pulak, bagi mereka segala-gala yang PR tu adalah bersih 100%. Tak de salah silap. Sampai ada video sek 17 minit yang disahkan 99% tulen oleh pakar dalam dan luar negara pun tak de masalah. Masih putih dan bersih dan boleh bagi tazkirah di Masjid. Sebat duit, pasir, balak, jual tanah dengan harga tak munasabah, bail out yang meragukan, beli pemimpin untuk lompat parti semuanya tak de masalah. Kerana mereka adalah PR yang putih suci macam Malaikat.

Peribahasa ni ada maksud yang mendalam. Orang yang sanggup mengakui kelemahan sendiri baru ada peluang untuk bertaubat. Tapi orang yang sering rasa dirinya betul dan suci itu adalah mereka yang lebih bermasalah sebenarnya.

Para ulama Islam dahulu juga sering memberikan peringatan kepada umatnya. Antara peringatan mereka ialah perbuatan bidaah itu lebih bahaya dari maksiat. Kerana pelaku maksiat tahu akan kesalahan perbuatan mereka dengan itu masih mempunyai peluang untuk bertaubat. Sedangkan pelaku bidaah mengangap apa yang mereka lakukan itu baik, dan tiada harapan untuk mereka bertaubat. Malah mereka akan hebat mempromosikan perlakuan bidaah tersebut.

Kiasan ini sebenarnya memberikan tamparan pada puak PR. Tapi mereka memilih untuk bermain kata-kata. Mereka lupa yang kata boleh berkawan dengan Syaitan itu tak lain tak bukan ulama agung mereka sendiri. Pelanduk lupakan jerat, tapi mana mungkin jerat melupai pelanduk.
kadiak said…
Terbaik dr pandangan sudut berbeza.

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Kapal Perang Tariq Ibn Ziyad dan Isu Bai’ah Taklik – Kata Penutup

Pada 8 Ramadhan tahun ke-92 Hijrah, tentera-tentera Islam di bawah pimpinan Tariq Ibn Ziyad telah mendarat di bumi Sepanyol selepas merentasi lautan Mediterranean. Sebaik sahaja mendarat, Tariq mengarahkan supaya kapal-kapal tentera Islam ini dibakar. Beliau melakukan ini dengan tujuan supaya tentera-tenteranya menyedari bahawa mereka tiada pilihan lain selain dari meneruskan perjuangan, samada gugur atau mencapai kemenangan.

Bagi yang tidak faham, tindakan Tariq Ibn Ziyad merupakan tindakan yang tidak bertanggung jawab, mencampakkan nyawa tentera-tenteranya dalam bahaya, kejam dan zalim! Bagi yang tidak berilmu, mereka akan pantas menyatakan tindakan itu adalah haram kerana cuba membunuh diri!

Dari sudut strategi peperangan ianya menzahirkan satu tekad yang teramat tinggi agar berjuang berhabis-habisan agar mencapai kemenangan. Tindakan membakar kapal-kapal ini adalah bertujuan untuk menghalang tentera Islam dari memikirkan pilihan untuk berpatah balik, berundur dan lari dari pertempur…

Dilema ADUN PAS Selangor

Kebelakangan ini kita membaca ide yang agak kontroversi dikemukakan berhubung kedudukan para ADUN PAS di negeri Selangor. Ide kontroversi ini mencadangkan supaya mereka melompat keluar PAS dan menyertai Keadilan dan seterusnya bertanding kembali kerusi mereka sebagai incumbent atau penyandang tetapi atas tiket Keadilan. Saya yakin ADUN PAS ini sedang dalam sedikit dilema mengenai cadangan ini.