Skip to main content

Proton Comes Under Fire on Twitter

KUALA LUMPUR - A government backbencher has defended the high price tags on imported cars and the government's policy of protecting Proton, only to attract a litany of grouses against the national car brand.

Responding to Shah Alam MP Khalid Samad's earlier statement that foreign car prices were high because of protective policies by the government, UMNO's Kota Belud MP Abdul Rahman Dahlan said Proton cars' high local contents was the reason behind their lower taxes.

"In its infancy, Proton did get help from govt. But now it is standing on its own. Government loans have been settled. No more protectionist policy. Proton is cheap because it was imposed lower taxes because it contains high local contents, and not because the government wants to protect,” said Abdul Rahman.

Abdul Rahman also suggested that the government might be looking for higher income by imposing high taxes on import cars.

“Imported cars are expensive because of high taxes. Maybe the government wants more income,” he added in remarks on micro blogging site Twitter.

The comments attracted a number of tweets, with many branding the MP’s remarks as "idiotic" and "warped".

“Pricing not expensive because need to support Proton? You must be thinking that most Malaysians are idiots... like you,” said one user.

More from HarakahDaily
-Pejabat YB Khalid Samad-
-{Follow YB Khalid Samad on Twitter}-

Comments

Anonymous said…
tell the rahman fella that it may seem fashonable to tweet but he best not be a twit...incompetent bird brained bn politician
Anonymous said…
YB,
Apa jadi isu air? Ada lagi ke nak buat demo?

Aku sebagai pengguna air di Shah Alam ini, sebenarnya aku tak nampak pun masalah melanda Syabas kecuali puak-puak kau je yg nak menyusahkan rakyat.

Kalau kau tak nak bagi air free pun aku ok je tapi kau kena ingat Syabas tu dah lama buat kerja-kerja air ni.

Apa resume kau power sangat ke sampai boleh ambik alih Syabas?

Aku highlight sekali lagi:

Sejak Syabas mengambil alih peranan JBA Selangor, aku sebagai rakyat di Shah Alam tak ada masalah dgn perkhidmatan yg di sediakan. Oleh itu aku bangkang kau nak ambil alih Syabas kecuali kau bagi jaminan kepada rakyat bahawa perkhidmatan air tidak akan terjejas & tiada kenaikan air sehingga hari kiamat!

Jelas Khalid Samad? & jugak Khalid Ibrahim gggaaaaggaaappp..

Satu lagi, aku menyampah bila tengok kau dlm parlimen. Habis parlimen jadi sarkis sebab perangai kau tu.
Anonymous said…
Saya follow UMNO/APCO drp 'pendedahan' drp DSAI.

Saya jugak pergi mendengar ceramah PAS & PKR berkenaan isu APCO.

Daripada situ saya ada membuat penyelidikkan mengenai APCO & apa yg saya tengok drp website, tiada kaitan APCO dgn ISRAEL.

Jadi di sini saya sebagai rakyat agak keliru kenapa mengaitkan 1Malaysia dgn Israel? Sedangkan tiada persamaan langsung.

Kalau ada sekalipun, adakah Israel kah kita menyatukan kaum di Malaysia? Adakah Israel nya kita menyatukan umat Melayu khususnya?

PR menggelarkan Parlimen sebagai kangaroo. Tetapi hakikatnya andalah yg kangaroo.

Saya tak nak ulas mengenai Pandika Amin. Dia telah menjalankan tugas sebagai yang dipertua secara professional.
Anonymous said…
Anon 11.18am,
agaknya kau ni duit banyak..tu pasal tak kisah pasal air free ke tak.. sekurang-kurangnya kerajaan selangor ada jugak buat tindakan drpd senyap takde apa.. ni la dia kalau hari2 ngadap media utama..akal tak terbuka.. PR baru 3 tahun..bukan semua benda boleh capai dalam masa singkat.. yang dok perintah lebih 50 tahun tu pun ada yang tercicir.. apa ke bengap daa...

Anon 8.47pm, cuba kau check sape yang ada dalam APCO tu sendiri..antara ahli lembaga penasihat tu bekas duta israel.. ada 2 org lagi.. jgn la kata apco takde kaitan dgn Israel.. kalau tak setuju pasal 1malaysia = 1israel tu aku ok lagi.. kata buat research... lagi satu, buat apa nak upah APCO semata nak naikkan imej malaysia..dah takde syarikat tempatan ke? - neo
Anonymous said…
israel for all dengan pas for all tu..kan sama bunyinya.

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.



Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?



WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.



2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…