Skip to main content

Proton Comes Under Fire on Twitter

KUALA LUMPUR - A government backbencher has defended the high price tags on imported cars and the government's policy of protecting Proton, only to attract a litany of grouses against the national car brand.

Responding to Shah Alam MP Khalid Samad's earlier statement that foreign car prices were high because of protective policies by the government, UMNO's Kota Belud MP Abdul Rahman Dahlan said Proton cars' high local contents was the reason behind their lower taxes.

"In its infancy, Proton did get help from govt. But now it is standing on its own. Government loans have been settled. No more protectionist policy. Proton is cheap because it was imposed lower taxes because it contains high local contents, and not because the government wants to protect,” said Abdul Rahman.

Abdul Rahman also suggested that the government might be looking for higher income by imposing high taxes on import cars.

“Imported cars are expensive because of high taxes. Maybe the government wants more income,” he added in remarks on micro blogging site Twitter.

The comments attracted a number of tweets, with many branding the MP’s remarks as "idiotic" and "warped".

“Pricing not expensive because need to support Proton? You must be thinking that most Malaysians are idiots... like you,” said one user.

More from HarakahDaily
-Pejabat YB Khalid Samad-
-{Follow YB Khalid Samad on Twitter}-

Comments

Anonymous said…
tell the rahman fella that it may seem fashonable to tweet but he best not be a twit...incompetent bird brained bn politician
Anonymous said…
YB,
Apa jadi isu air? Ada lagi ke nak buat demo?

Aku sebagai pengguna air di Shah Alam ini, sebenarnya aku tak nampak pun masalah melanda Syabas kecuali puak-puak kau je yg nak menyusahkan rakyat.

Kalau kau tak nak bagi air free pun aku ok je tapi kau kena ingat Syabas tu dah lama buat kerja-kerja air ni.

Apa resume kau power sangat ke sampai boleh ambik alih Syabas?

Aku highlight sekali lagi:

Sejak Syabas mengambil alih peranan JBA Selangor, aku sebagai rakyat di Shah Alam tak ada masalah dgn perkhidmatan yg di sediakan. Oleh itu aku bangkang kau nak ambil alih Syabas kecuali kau bagi jaminan kepada rakyat bahawa perkhidmatan air tidak akan terjejas & tiada kenaikan air sehingga hari kiamat!

Jelas Khalid Samad? & jugak Khalid Ibrahim gggaaaaggaaappp..

Satu lagi, aku menyampah bila tengok kau dlm parlimen. Habis parlimen jadi sarkis sebab perangai kau tu.
Anonymous said…
Saya follow UMNO/APCO drp 'pendedahan' drp DSAI.

Saya jugak pergi mendengar ceramah PAS & PKR berkenaan isu APCO.

Daripada situ saya ada membuat penyelidikkan mengenai APCO & apa yg saya tengok drp website, tiada kaitan APCO dgn ISRAEL.

Jadi di sini saya sebagai rakyat agak keliru kenapa mengaitkan 1Malaysia dgn Israel? Sedangkan tiada persamaan langsung.

Kalau ada sekalipun, adakah Israel kah kita menyatukan kaum di Malaysia? Adakah Israel nya kita menyatukan umat Melayu khususnya?

PR menggelarkan Parlimen sebagai kangaroo. Tetapi hakikatnya andalah yg kangaroo.

Saya tak nak ulas mengenai Pandika Amin. Dia telah menjalankan tugas sebagai yang dipertua secara professional.
Anonymous said…
Anon 11.18am,
agaknya kau ni duit banyak..tu pasal tak kisah pasal air free ke tak.. sekurang-kurangnya kerajaan selangor ada jugak buat tindakan drpd senyap takde apa.. ni la dia kalau hari2 ngadap media utama..akal tak terbuka.. PR baru 3 tahun..bukan semua benda boleh capai dalam masa singkat.. yang dok perintah lebih 50 tahun tu pun ada yang tercicir.. apa ke bengap daa...

Anon 8.47pm, cuba kau check sape yang ada dalam APCO tu sendiri..antara ahli lembaga penasihat tu bekas duta israel.. ada 2 org lagi.. jgn la kata apco takde kaitan dgn Israel.. kalau tak setuju pasal 1malaysia = 1israel tu aku ok lagi.. kata buat research... lagi satu, buat apa nak upah APCO semata nak naikkan imej malaysia..dah takde syarikat tempatan ke? - neo
Anonymous said…
israel for all dengan pas for all tu..kan sama bunyinya.

Popular posts from this blog

Kerana Tidak Istiqamah Maka Akhirnya Terpinggir

Keputusan PRU14 sekarang telah diketahui umum. Pakatan Harapan (PH) berjaya mengambil alih Putrajaya dan negeri-negeri di seluruh Negara kecuali Perlis, Pahang dan Sarawak yang kekal bawah BN sambil Kelantan dan Terengganu jatuh pada PAS.

Walaupun akan ada yang berkata bahawa PAS telah berjaya dengan keputusan anatara yang paling cemerlang dalam sejarahnya, hakikatnya ianya sebenarnya boleh jauh lebih baik dari itu. Malangnya, sifat gopoh dan kurang yakin kepada pendekatan yang diikutinya sejak zaman reformasi telah menyebabkan PAS semakin terpinggir dari arus perdana politik negara. Ia kembali sebagai parti pantai timur dan kawasan kampung Melayu setelah beraksi cergas di pantai barat dan kawasan bandar pada tahun-tahun pasca reformasi. Cogan kata “PAS for all” kian tidak kedengaran dan PAS kembali sebagai parti bersifat eksklusif memperjuangkan agenda khas bagi masyarakat Muslim dan Melayu.

Dakwaan Kosong Hj Hadi: Antara Kebenaran dan Khayalan

Pada 14hb April Hj. Hadi membuat satu 'pendedahan' mengenai sebab sebenar AMANAH ditolak. Kononnya ianya adalah kerana pimpinan AMANAH semasa menjawat jawatan dalam PAS ingin meminda perlembagaan PAS sehingga dikurangkan kuasa Majlis Syura Ulama. Tuduhan tersebut merupakan satu pembohongan yang nyata yang dibuat dengan penuh kesedaran bahawa ianya satu pembohongan! Saya tidak tahu mengapa Hj Hadi kebelakangan ini kerap berbohong.

Sekiranya ianya dianggap bukan satu pembohongan oleh beliau dan beliau benar yakin akan kebenarannya maka ahli-ahli PAS haruslah berwaspada. Kerana ini bermakna bahawa beliau sudah mula mengalami satu keadaan yang tidak dapat membezakan di antara kebenaran dari khayalan. Situasi 'delusional' ini menyebabkan beliau sentiasa dalam keadaan cemas dan menganggap dirinya dan Islam dimusuhi oleh semua, kecuali oleh PAS dan UMNO.

Tuduhan ini sebenarnya bukanlah baharu maka yang dikatakan sebagai 'pendedahan' selepas 3 tahun ini adalah dakwaan …

Kapal Perang Tariq Ibn Ziyad dan Isu Bai’ah Taklik – Kata Penutup

Pada 8 Ramadhan tahun ke-92 Hijrah, tentera-tentera Islam di bawah pimpinan Tariq Ibn Ziyad telah mendarat di bumi Sepanyol selepas merentasi lautan Mediterranean. Sebaik sahaja mendarat, Tariq mengarahkan supaya kapal-kapal tentera Islam ini dibakar. Beliau melakukan ini dengan tujuan supaya tentera-tenteranya menyedari bahawa mereka tiada pilihan lain selain dari meneruskan perjuangan, samada gugur atau mencapai kemenangan.

Bagi yang tidak faham, tindakan Tariq Ibn Ziyad merupakan tindakan yang tidak bertanggung jawab, mencampakkan nyawa tentera-tenteranya dalam bahaya, kejam dan zalim! Bagi yang tidak berilmu, mereka akan pantas menyatakan tindakan itu adalah haram kerana cuba membunuh diri!

Dari sudut strategi peperangan ianya menzahirkan satu tekad yang teramat tinggi agar berjuang berhabis-habisan agar mencapai kemenangan. Tindakan membakar kapal-kapal ini adalah bertujuan untuk menghalang tentera Islam dari memikirkan pilihan untuk berpatah balik, berundur dan lari dari pertempur…