Skip to main content

Surat Hadi Awang Kepada Pemimpin Arab

Kenyataan Media Parti Amanah Negara berkenaan surat berbahasa Arab yang tular di media sosial bertarikh 22 Mac 2020 yang menggunakan kepala surat (letterhead) Parti Islam SeMalaysia (PAS) dan ditandatangani oleh Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi bin Awang.

1. PARTI Amanah Negara (Amanah) ingin merujuk kepada sepucuk surat berbahasa Arab yang tular di media sosial beberapa hari ini. Surat bertarikh 22 Mac 2020 yang menggunakan kepala surat (letterhead) Parti Islam SeMalaysia (PAS) dan ditandatangani oleh Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi bin Awang. Difahamkan, surat ini ditujukan kepada para pemimpinin gerakan Islam di seluruh dunia khususnya di negara-negara Arab.

2. Amanah menyatakan kekesalan dan terkilan dengan kandungan surat tersebut yang penuh dengan dakwaan dan tohmahan tidak berasas, palsu, mengelirukan dan berunsur fitnah.

3. Jelas di dalam surat tersebut Abdul Hadi cuba memberikan gambaran yang salah tentang kedudukan dan suasana politik di Malaysia. Difahamkan bahawa penjelasan Abdul Hadi yang mengelirukan ini dibuat selepas terdapat dalam kalangan para pemimpin gerakan Islam seluruh dunia yang mempersoalkan kewajaran tindakan dan sikap politik PAS akhir-akhir ini.

4. Abdul Hadi juga secara tidak bertanggungjawab dengan sengaja melabel parti komponen Pakatan Harapan dengan istilah yang buruk supaya dilihat menyeleweng dan memusuhi Islam.

5. Abdul Hadi turut mendakwa kononnya Pakatan Harapan telah dikuasai golongan bukan Islam, berada di bawah pengaruh Komunis dan Kristian serta disokong oleh Amerika Syarikat, Eropah, Singapura, Zionis dan gerakan Freemason.

6. Selain itu, Abdul Hadi telah menyifatkan Anwar Ibrahim sebagai seorang ‘sekular pragmatik yang berbahaya’ dan buruk karakter peribadi dan akhlaknya. Anwar juga difitnah sebagai pemimpin kepada golongan yang memusuhi Islam dan beliau disokong oleh DAP yang digambarkan sebagai parti Kristian.

7. Terhadap Amanah pula, Abdul Hadi telah menuduh parti ini sebagai sebuah parti Islam Liberal dan Sekular yang ditubuhkan oleh Anwar Ibrahim dan juga pimpinan DAP. Beliau turut menggelar mereka yang bersama Amanah sebagai kelompok yang tergesa-gesa dan juga oportunis yang telah keluar daripada PAS.

8. Kesemua tuduhan ini dibuat bagi menegakkan hujah Abdul Hadi dan meyakinkan penerima surat kononnya Pakatan Harapan merupakan musuh dan ancaman kepada Islam.

9. Berdasarkan hujah dangkal itu, Abdul Hadi cuba menjustifikasi tindakan PAS memimpin usaha pembentukan kerajaan pintu belakang yang tidak bermaruah itu.

10. Tuduhan Abdul Hadi kononnya wujud konspirasi dalaman untuk menjatuhkan Tun Dr Mahathir Mohamad yang pro-Islam bagi memastikan golongan anti-Islam berkuasa sehingga PAS dan sekutunya terpaksa ambil alih kerajaan, adalah rekaan dan khayalan semata-mata.

11. Hakikatnya, kerajaan Pakatan Harapan berdiri teguh bersama kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dan tegas mempertahankan kedudukan agama Islam sebagai agama persekutuan. Kerajaan Pakatan Harapan turut meletakkan kepentingan Islam dan umat Islam sebagai agenda penting kerajaan. Banyak pembaharuan bagi pengukuhan pentadbiran Islam telah dilaksanakan dalam tempoh singkat 22 bulan.

12. PAS yang tidak mampu membawa mesej politik Islam dalam suasana negara Malaysia yang berbilang kaum telah memilih jalan perkauman dan menyerang pendekatan politik berbilang kaum sebagai musuh kepada Islam dan Melayu. Ini merupakan satu perubahan haluan politik yang dibawa oleh Abdul Hadi ke dalam perjuangan PAS itu sendiri.

13. Disebabkan perubahan haluan dan prinsip politik, PAS turut sanggup mempertahankan dan bekerjasama dengan Umno yang telah ditolak oleh majoriti rakyat Malaysia yang berpunca daripada skandal penyelewengan wang rakyat dan rasuah yang berleluasa. Kerjasama ini telah lama diusahakan, iaitu sejak sebelum PRU ke-14 lagi. Ianya bukan perkara baharu seperti didakwa di dalam surat ini.

14. Haji Abdul Hadi juga telah mengambil sikap melulu dan tidak bertanggungjawab dengan membuat tuduhan bahawa ada negara-negara luar tertentu campur tangan dalam politik Malaysia. Ini adalah tuduhan yang berat yang boleh menjejaskan hubungan diplomatik antara Malaysia dengan negara yang dibabitkan.

15. Kebimbangan Amanah adalah tuduhan rambang dan tidak berasas Abdul Hadi terhadap negara-negara tersebut berisiko meningkatkan salah faham sekaligus menjejaskan hubungan diplomatik antara negara.

16. Amanah menyeru rakyat Malaysia untuk menolak corak politik fitnah, permusuhan dan adu domba yang tidak berakhlak ini. Sikap dan kelakuan Abdul Hadi boleh dinamakan ‘gutter politics” atau politik longkang tidak lagi layak dilayani apatah lagi diikuti.

17. Amanah menyeru kepada ahli dan pimpinan PAS untuk meninggalkan PAS beramai-ramai. PAS telah jauh terpesong dari dasar perjuangan Islamnya dan sekarang ini merupakan parti Machievelli yang menganggap matlamat menghalalkan cara. Ini termasuk menipu, memfitnah, adu-domba, perkauman dan merompak harta rakyat.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Comments

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.