Skip to main content

Kerajaan Pintu Belakang: Tuduhan PH Tak Berasas?

Saya telah berhujah melalui WhatsApp dengan seorang ahli keluarga dan penyokong tegar TSMY berhubung kerajaan pintu belakang. Saya ingin berkongsi perbahasan ini dengan semua dan oleh kerana isu ini ada kena-mengena dengan hujah seorang Mufti, saya jawab hujah mufti itu di sini juga.

Pada 26 Mac, jam 1.30 pagi sambil saya tidur seperti kebanyakan orang lain, telefon saya telah menerima mesej WhatsApp dari seorang yang saya kenal sebagai ahli keluarga dan penyokong tegar TSMY. Beliau pernah mengaku terlibat dalam politik untuk melihat TSMY menjadi Perdana Menteri Malaysia. Mesejnya berbunyi:

What back door government?! Saya mula terlibat dalam politik pada 1956 sebagai Presiden Persatuan tertentu dan saya bercampur bebas dengan Lee Kuan Yew dan David Marshall dan Hamid Jumat dari Singapura. Kenapa nak salahkan TSMY mengenai apa yang menimpa kamu? Kamu harus sedar 'Politics is the art of the possible'. Hanya politik Melayu sahaja yang bercakap mengenai kerajaan pintu belakang dan pintu depan. Ianya pemikiran ketinggalan dan agak bodoh. Saya rasa YAB Tun sudah terlalu tua. YAB Tun menggalakkan YAB TS untuk mengambil jawatan PM bila YAB Tun tidak mendapat sokongan yang cukup.”

Memanglah saya tak baca sehingga selepas saya solat subuh. Takkan nak baca jam 1.30 pagi!

Maka pada jam 7.26 pagi selepas dibaca mesejnya saya sampaikan jawapan saya.

“Mentakrifkan politics hanya sebagai 'the art of the possible' akan menghalalkan tindakan tidak berakhlak dan pecah amanah yang kesemuanya mungkin atau 'possible' semasa seseorang itu berkuasa. Oleh itu, lebih dari satu pentakrifan adalah perlu.

Saya sambung lagi:
"Apabila seseorang bercakap mengenai Demokrasi, apa yang dikatakan 'possible' atau mungkin wajar dipandu oleh prinsip-prinsip demokrasi, bukan prinsip-prinsip Machiavelli yang menghalalkan semua demi mendapat kuasa. Politik tidak sepatutnya “a naked struggle for power” atau perebutan untuk mendapat kuasa tanpa segan silu, tetapi sebaliknya satu usaha untuk memenuhi cita-cita kerajaan pilihan rakyat, untuk rakyat dan oleh rakyat. Bagaimana PN boleh mendakwa mereka adalah kerajaan pilihan rakyat sedangkan TSMY dan Azmin Ali mengkhianati kepercayaan rakyat? Mereka dipilih atas nama PH dan mereka khianat.”

Melihat ada lagi isu yang perlu diperjelaskan maka saya sambung lagi.

“Maaf TS, politik TS yang ketinggalan kerana tidak membezakan kerajaan 'pintu belakang' dari 'pintu depan', iaitu kerajaan yang dipilih rakyat berbanding kerajaan yang merampas kuasa melalui tindakan khianat.”

“Zaman lanun dulu bolehlah… rampas kuasa mengikut apa jua kaedah yang mungkin. Bunuh, colek, rampas kuasa, khianat dan sebagainya. Itu politik Melayu kuno. Kita impikan sesuatu yang lebih mulia.”

Sememangnya harapan kita adalah bangsa Melayu turut melangkah ke zaman yang lebih bertamadun, berakhlak dan berprinsip. Ini adalah sifat sebenar politik Islam yang mementingkan akhlak lebih dari kesemuanya. Malangnya ramai yang masih tak faham. Dan bagi mereka mendapat kuasa melalui apa jua cara adalah biasa dan adat berpolitik. InsyaAllah kita bawa perubahan ke arah politik yang berakhlak mulia.

Selain dari perbahasan melalui WhatsApp, ada juga penulisan yang saya ingin tegur. Malangnya ianya melibat Dr. Asri atau MAZA, iaitu Mufti Perlis. Mungkin orang akan beranggapan saya ada isu dengannya kerana kebelakangan ini banyak sangat menegurnya. Sebenarnya tiada sebarang isu, melainkan pendiriannya yang semakin bercelaru kebelakangan ini yang menyebabkan saya terpaksa memberi respon bagi menjelaskan keadaan.

Dalam laporan Malaysiakini bertarikh 5 April, Dr. Asri sebut bahawa “Tiada siapa boleh dituduh pengkhianat”. Hujah beliau adalah berkisarkan surat Dr. Mahathir kepadanya yang ada menyebut, “beliau sudah berjanji mengenai pengganti Perdana Menteri dan ia tidak boleh dimungkiri”. Dr. Asri meneruskan dengan menjelaskan bahawa “orang lain tidak terikat dengan janji selain dari Tun M sahaja”.

Saya pelik dengan isi kandungan surat Tun. Takkan tiba-tiba Tun timbulkan isu berkenaan? Mesti Tun menjawab soalan yang ditanya Dr. Asri. Maka adakah Dr. Asri sedang menghasut Tun untuk mungkir janji sehingga Tun terpaksa beritahu Dr. Asri bahawa janji tak boleh dimungkiri. Amat peliklah apabila Tun terpaksa mengajar Mufti mengenai soal dosa mungkir janji.

Tapi yang lebih utama lagi untuk difahami ialah janji yang dibuat Tun mengenai pengganti itu adalah atas kapasiti sebagai Pemimpin utama PPBM. Dia bukan berjanji seorang diri atas kapasiti peribadi. Dia janji atas nama partinya. Samalah seperti Kak Wan, Mat Sabu dan Guan Eng bila berjanji akan menerima Tun sebagai Perdana Menteri sekiranya menang PRU 14 tempoh hari. Takkan janji-jani itu atas kapasiti peribadi yang mana selepas itu parti masing-masing boleh ikut suka dan tak terikat dengan janji tersebut!

Tapi ini semua saya yakin Dr. Asri sudah pun tahu. Dia bukan tidak tahu walaupun dalam isu ini dia berpura-pura tidak tahu.

Begitu juga dengan soal khianat. Mungkir janji terhadap Anwar satu hal. Tetapi khianat itu persoalan yang lagi besar. Lebih-lebih lagi khianat mandat rakyat.

Mandat yang diberikan rakyat pada PRU 14 adalah untuk PH membentuk kerajaan dan UMNO/BN serta PAS telah ditolak di peringkat Nasional. Itu mandatnya. Kalau TSMY menjadi Perdana Menteri atas tiket PH itu satu hal. Itu boleh dirangkumkan di bawah persoalan mungkir janji terhadap Anwar dan mungkin juga khianat terhadap Anwar. Tetapi ini bukan sekadar itu. TSMY membentuk kerajaan dengan mengkhianati PH dan bersama UMNO/BN serta PAS yang telah ditolak rakyat. Itu bukan sekadar pengkhianatan terhadap Anwar dan PH, ianya pengkhianatan terhadap rakyat.

Dr. Asri pasti ingat bahawa semasa PRU ke 14, UMNO/BN dan PAS telah menawar diri mereka untuk dipilih rakyat sebagai kerajaan Negeri dan Nasional. Ada di beberapa Negeri mereka telah berjaya mendapat mandat rakyat, tetapi di peringkat Nasional, jumlah kerusi diperolehi mereka tidak mencukupi untuk membentuk kerajaan Pusat. Maka rakyat menolak mereka di peringkat Nasional.

TSMY bersama Azmin dan yang lain-lain yang bersama mereka sekarang telah mendapat mandat rakyat atas nama PH untuk membentuk kerajaan. Pasti Dr. Asri masih ingat bahawa mereka telah bertanding sebagai calon PH dengan menggunakan lambang PKR dan menang! Bererti mereka dimenangkan atas sokongan terhadap PH. Maka apabila mereka melanggar mandat tersebut dan bersama UMNO/BN dan PAS untuk membentuk kerajaan, sudah jelas ianya suatu pengkhianatan.

Dr. Asri cuba gunakan nama YDP Agong untuk menyembunyikan perbuatan jelik TSMY dan Azmin Ali? Saya ingin beritahu Dr. Asri, YDP Agong berhak melantik siapa yang dianggapnya mampu mendapat majoriti sokongan Ahli Dewan Rakyat atau Parlimen, itu hak YDP Agong yang tiada siapa cuba mempersoalkannya. Namun ia tidak menafikan telah berlaku pengkhianatan terhadap mandat rakyat oleh TSMY dan Azmin.

Persoalan kedudukan kerajaan 'pintu belakang' dan 'tebuk atap' ini, dari sudut undang-undang, tidak boleh dipertikaikan selagimana tidak dibuktikan ianya tidak mempunyai sokongan majoriti Ahli Dewan Rakyat. Selagi ia tidak dibuktikan melalui undi tidak percaya di Parlimen, maka itulah kedudukannya. Akan tetapi itu dari sudut peraturan dan prosedur. Namun dari sudut akhlak dan keamanahan, jelas ia kecundang sejak dari awal lagi.

Maka tak perlulah Dr. Asri bersusah payah cuba melindungi pengkhianat dengan mengheret sekali nama YDP Agong. Itu pernilaian YDP Agong dan Baginda berhak membuat keputusan seperti penilaian Baginda. Tetapi ia tidak menafikan pengkhianatan yang telah berlaku.

Dalam satu usaha terakhir untuk membela mereka yang khianat, termasuk yang bersekongkol dalam pengkhianatan ini, iaitu UMO/BN dan PAS, Dr. Asri cuba kaitkan pula dengan Parti Amanah Negara, atau AMANAH. Dikatakan lompatnya ahli AMANAH dari PAS untuk menubuh AMANAH adalah sama sahaja dengan tindakan TSMY dan Azmin Ali. Sekali lagi Dr. Asri berpura-pura tidak tahu. Hanya nasihat saya, pura-pura tidak tahu ni bahaya. Jangan buat selalu. Takut nanti orang ingat tidak berapa betul.

Hakikatnya kami keluar PAS dan tubuh AMANAH kerana tidak mahu bersama dengan usaha PAS mengkhianati PR. Dalam PRU 13 kita menang atas mandat PR di Selangor dan Pulau Pinang. Sejak kemenangan 2013 itu, pimpinan tertentu PAS telah menjalinkan hubungan dngan UMNO/BN dan berusaha untuk membawa PAS keluar PR untuk bersama UMNO/BN. Itulah sebabnya Almarhum TGNA banyak menegur sejak 2013 untuk tidak melayan pelawaan UMNO. Semasa Almarhum masih ada mereka terpaksa berpura-pura bahawa tuduhan Almarhum tidak benar dan mereka menafikan usaha ingin berbaik dengan UMNO. Mereka dengan berani menyatakan ianya fitnah.

Malangnya selepas pemergian Almarhum, golongan ini telah bertindak dengan lebih jelas menimbulkan sengketa dengan PKR dan DAP dengan sengaja, sedangkan PKR dan DAP terus setia terhadap janji kerjasama melalui PR. Golongan pimpinan PAS yang mempertahankan kerjasama ini terus digelar, pada awalnya 'Anwarinas' dan 'Anwariyyun' dan selepas itu 'khadam DAP' dan 'penjilat DAP'. Sedangkan kita mempertahankan perjanjian bersama PR.

Akhirnya melalui satu usaha tersusun nama-nama pimpinan PAS Pusat seramai 18 dari 24 orang telah digugurkan dalam cai yang disahkan Dewan Ulama PAS Pusat semasa pemilihan parti pada Muktamar 2015. Geng pro-UMNO/BN ini menyedari mereka mesti gugurkan kami demi bermesra dengan UMNO dan keluar PR. Maka sebaik sahaja kami dijatuhkan dari saff kepimpinan PAS hubungan PAS dan PR semakin diburukkan sehingga PAS tidak lagi bersama walaupun tidak istihar keluar.

Atas kesedaran akan hajat PAS maka kami tubuhkan AMANAH untuk kekalkan kerjasama antara kami dengan PKR dan DAP dan tidak lama kemudian maka ditubuhkan PH sebagai pengganti kepada PR.

Oleh itu, kami meninggalkan PAS dan tubuh AMANAH supaya tidak khianati PR dan kekal amanah dengan janji kebersamaan dengan PKR dan DAP setelah geng pro-UMNO menguasai PAS. Hakikatnya jelas kelihatan hari ini dengan apa yang telah berlaku. Untuk lebih jelas boleh tonton penjelasan saya di dalam video Najib dan Hadi BFF? PAS dewasa ini adik angkat UMNO atau mungkin juga boleh dikenali dengan nama khadam UMNO atau penjilat UMNO?

Amat jelas hujah Dr. Asri jauh meleset kerana tiada persamaan golongan yang mengkhianati PH untuk bersama UMNO dan kami yang tinggalkan PAS tidak mahu mengkhianati PR demi inginkan UMNO.

Akhirnya, saya berharap Dr. Asri tidak lagi memutar belit fakta demi menegakkan benang yang basah. Malu dilihat seorang Mufti yang sanggup melakukan apa yang dilakukan sebegitu.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Comments

Popular posts from this blog

Kisah Raja Najashi

Semasa saya terlibat dalam usaha dakwah di UK satu ketika dahulu, kami mendapati bahawa ramai dari kalangan penganut Kristian tidak tahu bahawa Nabi Isa (AS) diiktiraf sebagai seorang Rasul oleh Islam. Begitu juga Nabi Ibrahim, Nabi Musa dan hampir kesemua para Nabi yang diiktiraf oleh agama Kristian turut diiktiraf oleh Islam. Kecuali kumpulan yang tidak diiktiraf Islam ialah ‘Nabi’ selepas Nabi Isa, termasuk penulis Bible yang digelar sebagai ‘Prophet’ oleh mereka. Apabila mereka didedahkan dengan maklumat ini, maka ianya boleh menyebabkan mereka ingin tahu apa yang dikatakan Al-Quran mengenai Nabi Isa dan menjadi satu titik tolak bagi mereka untuk mendampingi Al-Quran.

Video Tazkirah Ramadhan At-Taubah Ayat 31: Pendewaan Manusia

WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadangan