Skip to main content

Tanah Ijok: Masalah dan Penyelesaiannya

Saya mengikuti dengan penuh minat tindak tanduk pimpinan UMNO/BN serta penyokong-penyokong mereka dalam usaha mereka untuk mengelirukn rakyat berhubung isu tanah Ijok yang kononnya ‘berskandal’. Dalam usaha untuk mengelirukan rakyat, dengan hujah dan soalan yang jauh tersasar, akhirnya diri mereka sendiri turut keliru! Saya sekarang faham mengapa masalah yang menimpa lebih kurang 1,000 keluarga peneroka, sejak tahun 2000, tidak mampu diselesaikan UMNO/BN. Bagaimana mereka akan mampu menyelesaikan masalah ini apabila mereka tidak faham apa masalahnya yang sebenar dan apa pula penyelesaian yang diinginkan!


Begitu parah kekeliruan mereka sehingga apabila masalahnya berjaya diselesaikan, mereka tidak sedar ianya sudah diselesaikan. Dan bukan sekadar selesai tetapi selesai dengan cara yang sebaik-baiknya namun mereka terus membuat kecoh. Sedangkan sebelum ini, khususnya sejak dari tahun 2000, mereka mendiamkan diri. Mungkin pada ketika itu mereka menganggap ‘tiada masalah’ dan mereka lebih suka ianya kekal sedemikian rupa! Persoalan peneroka ditipu kroni bukan masalah bagi mereka, ianya perkara biasa. Apabila peneroka mendapat apa yng dijanjikan, barulah ianya masalah maka barulah mereka bersuara.

Bagi saya kisah tanah Ijok adalah contoh klasik bagaimana ahli bawahan UMNO, MCA dan MIC dikorbankan demi kroni BN. Tanah yang diserahkan kepada mereka telah diserah pula kepada beberapa syarikat kroni dan pampasan yang dijanjikan, ia itu wang tunai sebanyak RM 180,000 dan sebuah rumah setiap satu keluarga, terus dinafikan. Pada ketika itu, apabila peneroka bersuara meminta bantuan, tiada walaupun seorang yang membantu. Kenapa nak bantu? Korbankan peneroka demi kroni bukankah ianya budaya BN? Ianya tidak merupakan ‘masalah’. Ianya biasa. Yang anggp ianya masalah, pasti dituduh tertipu dengan ‘persepsi’ yang dibawa pembangkang.

Sedangkan peneroka yang ditipu itu, mengikut Tuan Hj. Omar, Pengerusi JK Bertindak, 98% dari mereka adalah ahli UMNO. Yang bakinya ahli MCA atau MIC. Namun, walaupun begitu, mereka terus dikorbankan tanpa pembelaan. Sedangkan, setelah tanah mereka diserah, mereka kehilangan kesemuanya. Wang tidak dapat, rumah pula jauh sekali.

Tanah-tanah mereka telah dipindah milik ke syarikat kroni dan tidak seperti tanah FELDA di Jalan Semarak, tiada ‘magic’ untuk kembalikan tanah tersebut kepada mereka. Tanah-tanah itu dicagar kepada bank untuk mendapat pinjaman demi membangunkan tanah-tanah berkenaan. Membina perumahan, termasuk rumah-rumah untuk peneroka, tetapi terbengkalai dan terbiar begitu sahaja sekian lama.

Akhirnya pada 2008, selepas jatuhnya kerajaan BN Selangor, barulah ada tindakan pembelaan bagi golongan peneroka ini. MB Pakatan Rakyat, TSKI telah mengambil tindakan untuk memperbetulkan keadaan. Malangnya, tindakan beliau, yang mengambil bentuk pengambil-alihan tanah berkenaan, telah menghasilkan tindakan undang-undang oleh bank, pemaju kroni dan juga peneroka. Puluhan kes saman terpaksa dihadapi kerajaan Selangor dan dalam kes yang dimenangi sekalipun, kerajaan Negeri akan terpaksa membayar ganti rugi pada pemaju kroni, yang merupakan pemilik tanah-tanah tersebut dan Bank-bank, yang telah memberi pinjaman apabila tanah-tanah berkenaan dicagarkan oleh pemaju-pemaju kroni berkenaan. Pampasan ini dianggarkan berjumlah ratusan juta.

Sambil itu, kes-kes ini akan mengambil masa yang panjang sedangkan peneroka sudah lanjut usia. Dalam tempoh hampir 20 tahun, menunggu kes ini selesai, sudah hampir 300 dari 1,000 peneroka terlibat meninggal. Walaupun waris-waris mereka boleh menuntutnya, namun adalah diinginkan supaya peneroka sendiri menerimanya. Oleh itu wakil-wakil peneroka telah datang memohon pendekatan yang lebih berkesan dan pantas dalam usaha menyelesaikan masalah mereka ini.

Peluang untuk melakukan pendekatan baharu tiba apabila MB Selangor ditukar pada tahun 2014. Satu pendekatan yang mampu mencapai penyelesaian menyeluruh telah dikemukakan oleh pakar-runding tertentu dan setelah dikemukakan dan dibahas, maka cadangan mereka diterima oleh kerajaan Negeri Selangor. Pendekatan ini berpaksikan prinsip bahawa janji-janji kepada peneroka mesti ditunaikan. Wang pampasan dan rumah mesti diberikan kepada setiap keluarga peneroka yng terlibat seperti yang dijanjikan semasa mereka menyerahkan tanh-tanah mereka.

Maka menyelesaikan ‘maslah’ yang dianggap sebagai tidak masalah oleh BN, diutamakan. Pakatan Rakyat dahulu, dan Pakatan Harapan sekarang mengutamakan penroka dan rakyat biasa.

Ke arah ini sebuah syarikat pemaju yang besar dan terkenal dibawa masuk sebagai pemaju penyelamat untuk mengambil-alih dari pemaju-pemaju kroni. Ini perlu dilakukan kerana tanah-tanah berkenaan adalah dimiliki mereka dan telah dicagar kepada bank. Maka apa-apa penyelesaian mesti melibatkan mereka.

Untuk meringkaskan cerita, setelah berbulan berunding, akhirnya harga yang ditawarkan oleh pemaju penyelamat ini dipersetujui pemaju-pemaju kroni. Dengan duit itu maka diselesaikan hutang mereka di Bank, dibayar kreditor atau pembekal, dibayar peneroka wang pampasan dan dibiayai kos pembinaan rumah-rumah peneroka dan sebagainya. Pemaju penyelamat mengambil-alih projek tersebut dan akan membangunkan kawasan seluas 2,200 ekar yang di dalamnya turut terletak rumah-rumah peneroka.

Kerajaan Negeri Selngor pula bebas dari segala jenis saman serta tidak perlu membayar apa-apa pampasan kepada mana-mana pihak. Tambah pula, hasil dari kebijaksanaan dalam berunding, tanah seluas 1,000 ekar yang telah diserahkan oleh kerjaan BN Selangor kepada pemaju kroni pada tahun 1998 diperolehi kembali secara percuma, tanpa perlu membayar 1 sen!

Ada pengkritik pro-BN bertanya, “apa yang selesai”? Hanya yang dibutakan perasaan cemburu ingin menafikan kejayaan kerajaan Selangor dalam kes ini. Akan tetapi, mungkin juga soalannya ikhlas. Kerana bagi mereka, sememangnya tiada masalah untuk diselesaikan dari awal lagi. Maka kalau tiada masalah, apa perlunya penyelesaian?

Dan dihebohkan persoalan harga yang dibayar oleh pemaju penyelamat tadi. Terpulang pada dialah dia nak bayar berapa. Bukan duit kerajaan pun. Duit dia. Kalau dianggap pojek itu bernilai sedemikian, maka apa masalahnya. Duit dia, risiko dia. Dan ditimbulkan pula bayaran kepada pakar runding. Saya tak tahu samada jumlahnya tepat atau tidak tetapi ianya tiada kena-mengena dengan kita. Bukan duit kerajaan pun. Mereka yang bayar, terpulang pada mereka berapa mereka nak bayar pakar runding mereka, apa kita nak kisah?

Yang terpenting bagi kita, peneroka dapat apa yang dijanjikan. Kerajaan Selangor untung kerana mendapat 1,000 ekar secara percuma dan bebas dari apa-apa saman serta keperluan untuk membayar apa-apa pampasan. Ianya sudah pasti satu kejayaan yang cemerlang bagi kerajaan Pakatan Harapan. Kejayaan yang tercapai setelah mengambil-alih dari kegagalan memalukan UMNO/BN.

WaLlahu 'Alam
KHALID ABD SAMAD

Comments

Popular posts from this blog

Kisah Raja Najashi

Semasa saya terlibat dalam usaha dakwah di UK satu ketika dahulu, kami mendapati bahawa ramai dari kalangan penganut Kristian tidak tahu bahawa Nabi Isa (AS) diiktiraf sebagai seorang Rasul oleh Islam. Begitu juga Nabi Ibrahim, Nabi Musa dan hampir kesemua para Nabi yang diiktiraf oleh agama Kristian turut diiktiraf oleh Islam. Kecuali kumpulan yang tidak diiktiraf Islam ialah ‘Nabi’ selepas Nabi Isa, termasuk penulis Bible yang digelar sebagai ‘Prophet’ oleh mereka. Apabila mereka didedahkan dengan maklumat ini, maka ianya boleh menyebabkan mereka ingin tahu apa yang dikatakan Al-Quran mengenai Nabi Isa dan menjadi satu titik tolak bagi mereka untuk mendampingi Al-Quran.

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadangan

Video Tazkirah Ramadhan At-Taubah Ayat 31: Pendewaan Manusia

WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD