Skip to main content

PKR-DAP Clash Shows Leadership Failure in Harapan

The clashes between Pakatan Harapan allies DAP and PKR in Sarawak are an unfortunate situation that happened due to leadership failure in the opposition coalition, Amanah information chief Khalid Samad says.

The clashes between the two parties in six seats after nominations closed on Monday should have been avoided at all costs, Khalid told Malaysiakini.

“No one benefits, besides BN. Some, however, insist on learning the hard way. Learn the lesson well so that we do not commit the same mistake again,” the Shah Alam MP stressed.

However, Khalid added that the current situation did not spell the end of Harapan, formed to replace the previous Pakatan Rakyat opposition pact comprising PKR, DAP and PAS.

“It only means there are issues to be worked out… It’s unfortunate that we had to start in Sarawak, but then the hardest is over.

“If Harapan can survive this test, although there are seats we are contesting against each other, it means we can stay together through thick and thin,” he said.

More on Malaysiakini
-The Office of MP for Shah Alam-

Comments

Unknown said…
sebenarnya its expected.

setelah hancurnya pakatan rakyat oleh hadi pas, maka ajen lain diperlukan utk menghancurkan pakatan yg baru.

disinilah peranan azmin dan kuncunya yg dilihat spt amat berkuasa hinggakan presiden pkr dan pemimpin lain tak dpt berbuat apa2.

apa jadi dgn aduan chegubard tentang salahlaku azmin?

azmin amat pro pas wlpn pas hadi dah khianat hina fitnah pkr semau2nya. spt pas benci pd Amanah dan pakatan harapan, begitu jugalah azmin yg tak iktiraf PH di Selangor. dia pun tak pernah hadir majlis Amanah. buat apa dia bazirkan duit Selangor utk byr gaji din ayam? adakah org yg 8thn pengalaman layak duduk kerusi ketua jabatan?

azmin bingkas mengkritik DAP yg memecat ahli pkr yg sokong umno. dlm mesyuarat, ahli pkr diam tak berkata apa. tetiba dlm dewan mengambil sikap berkecuali?

Amanah DAP mestilah, mulai sekrg membuat senarai kuncu2 azmin yg perlu disingkirkan dlm pru akan dtg.

adakah tuan berfikir bhw dua kerusi yg dimenangi oleh bn itu tidak disengajakan? bg sy ia memang disengajakan.

kalau pkr ada maruah, mrk mesti pecat calon2 tsb.

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.