Skip to main content

PKR-DAP Clash Shows Leadership Failure in Harapan

The clashes between Pakatan Harapan allies DAP and PKR in Sarawak are an unfortunate situation that happened due to leadership failure in the opposition coalition, Amanah information chief Khalid Samad says.

The clashes between the two parties in six seats after nominations closed on Monday should have been avoided at all costs, Khalid told Malaysiakini.

“No one benefits, besides BN. Some, however, insist on learning the hard way. Learn the lesson well so that we do not commit the same mistake again,” the Shah Alam MP stressed.

However, Khalid added that the current situation did not spell the end of Harapan, formed to replace the previous Pakatan Rakyat opposition pact comprising PKR, DAP and PAS.

“It only means there are issues to be worked out… It’s unfortunate that we had to start in Sarawak, but then the hardest is over.

“If Harapan can survive this test, although there are seats we are contesting against each other, it means we can stay together through thick and thin,” he said.

More on Malaysiakini
-The Office of MP for Shah Alam-

Comments

Arnab Jingga said…
sebenarnya its expected.

setelah hancurnya pakatan rakyat oleh hadi pas, maka ajen lain diperlukan utk menghancurkan pakatan yg baru.

disinilah peranan azmin dan kuncunya yg dilihat spt amat berkuasa hinggakan presiden pkr dan pemimpin lain tak dpt berbuat apa2.

apa jadi dgn aduan chegubard tentang salahlaku azmin?

azmin amat pro pas wlpn pas hadi dah khianat hina fitnah pkr semau2nya. spt pas benci pd Amanah dan pakatan harapan, begitu jugalah azmin yg tak iktiraf PH di Selangor. dia pun tak pernah hadir majlis Amanah. buat apa dia bazirkan duit Selangor utk byr gaji din ayam? adakah org yg 8thn pengalaman layak duduk kerusi ketua jabatan?

azmin bingkas mengkritik DAP yg memecat ahli pkr yg sokong umno. dlm mesyuarat, ahli pkr diam tak berkata apa. tetiba dlm dewan mengambil sikap berkecuali?

Amanah DAP mestilah, mulai sekrg membuat senarai kuncu2 azmin yg perlu disingkirkan dlm pru akan dtg.

adakah tuan berfikir bhw dua kerusi yg dimenangi oleh bn itu tidak disengajakan? bg sy ia memang disengajakan.

kalau pkr ada maruah, mrk mesti pecat calon2 tsb.

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…

Keunggulan Kerjasama Pakatan Harapan Dengan Parti Pribumi Bersatu

Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 ini mungkin merupakan pilihan raya yang terpenting dalam sejarah Malaysia. Ianya merupakan pilihan raya untuk menyelamatkan Malaysia dari terus dirosakkan oleh kepimpinan rakus dan kleptokratik yang mendatangkan bencana kewangan dan sosial terhadap negara. Imej negara terus merudum dan dengan itu sukar mendapat pinjaman dari sumber yang biasa. Hutang 1 MDB, seperti kepada IPIC, tidak mampu dibayar melainkan dengan mendapatkan pinjaman lain. Korek lubang untuk menutup lubang.

Pada masa sama krisis kewangan turut dialami oleh semua syarikat dan badan kewangan kerajaan yang telah memberi pinjaman kepada atau melabur di dalam 1 MDB. Turut dimaklumkan bahawa ianya melibatkan juga KWSP, Tabung Haji dan badan-badan lain.

Apabila semakin terdesak, kerajaan sediada dijangka akan sanggup menerima apa jua syarat pinjaman dari sumber yang mampu walau atas apa syarat sekalipun. Di antaranya adalah pinjaman dari negara China yang kita semua sudah sedia maklum.

Ramai ya…