Skip to main content

Keperluan Menubuh Pakatan Harapan Dengan Segera


Ada yang bertanya, “Kenapa tergesa-gesa sangat dengan penubuhan Pakatan Harapan (PH)?” Mereka hairan dengan keinginan untuk menubuhkan PH secepat mungkin dan dengan segera. Namun saya pula sebenarnya hairan dengan kehairanan mereka! Tidakkah sesuatu yang baik apabila ianya hilang atau tercicir, maka semestinya kita akan berusaha supaya ianya kita dapat kembali dan dengan seberapa segera?

KESAN PECAHNYA PR

Tidakkah mereka sedar bahawa berpecahnya PR telah menggugat kedudukan parti pembangkang dan mengurangkan keberkesanannya? Bahawa tanpa adanya satu gabungan parti pembangkang yang kukuh, yang bergerak sebagai satu, maka rakyat akan hilang keyakinan terhadap kemampuan pembangkang menggantikan BN. Bahawa itulah sebabnya BN telah bersusah-payah berusaha memecahkan PR dengan mengumpan PAS dengan isu hudud? Bahawa ianya dilakukan atas sebab keberkesanan sebagai satu gabungan yang mantap sehingga BN merasa amat tercabar?

Sedangkan isu hudud itu telah ditentang UMNO sekian lama dan tawaran untuk melaksananya mendatangkan risiko terhadap hubungan UMNO dan BN itu sendiri! Namun mereka sanggup menghadapi risiko itu atas sebab ingin memecahkan PR!

Maka apabila PR berpecah, setiap parti bagaikan bergerak bersendirian tanpa penyelarasan yang rapat dan mantap. Penyelarasan dalam strategi bertindak tidak lagi dapat dilakukan dan begitu juga persoalan pendirian bersama terhadap isu semasa. Maka dari keadaan bagaikan tiga orang mendayung sebuah sampan yang telah menjadi setiap orang mendayung seorang diri. Sudah pasti mendayung seorang diri tidak akan lebih efisyen berbanding tiga orang mendayung satu sampan bersama dengan koordinasi yang mantap.

Oleh itu keperluan untuk membentuk kembali sebuah pakatan yang sanggup bersama atas asas seperti yang dipersetujui dahulu adalah amat penting. Keadaan berpisah bukan sahaja menjadikan pakatan kurang berkesan, ianya menambahkan lagi perbalahan kerana tidak lagi bertemu dan berbincang. Lagi lama berpisah, maka lagi lebar jurang pemisahan. Dilebarkan melalui kata nista dan tohmahan yang terus dilemparkan antara satu sama lain.

AMANAH BERSAMA USAHA MENUBUHKAN KEMBALI PAKATAN PARTI PEMBANGKANG

Maka apabila Ketua Pembangkang menjemput AMANAH ke sidang meja bulat untuk mewujudkan kembali satu pakatan parti pembangkang seperti PR sebelum ini, maka kami terus bersetuju untuk hadir. Kami faham bahawa dengan itu perancangan UMNO/BN untuk memisahkan pembangkang dan melaga-lagakannya akan dapat digagalkan. AMANAH juga memahami bahawa itulah tanggung-jawab dan kewajipan sebagai wadah gerakan Islam yang bergiat di dalam arena politik Negara iaitu untuk menyelamatkan Negara dari terus dirosakkan UMNO/BN. Hanya yang tidak melihat kepada keperluan untuk menjatuhkan BN akan memandang sepi jemputan ini.

AMANAH turut memahami bahawa tiada mana-mana satu parti akan mampu untuk memerintah Malaysia secara sendiri. Oleh itu pembentukan pakatan ini penting supaya rakyat melihat kemampuan bersatu dengan mengenepikan perbezaan demi mengutamakan kepentingan rakyat yang sangat mendesak.

Bagi yang menganggap ianya suatu yang boleh dilengah-lengahkan, mungkin mereka tidak memahami bagaimana dengan berlalunya setiap hari tanpa adanya satu pakatan pembangkang yang kukuh, rakyat semakin hilang keyakinan terhadap kemampuannya untuk memimpin negara. Kalau sesama sendiri pun tidak mampu menentukan keutamaan dan mengenepikan perbezaan, demi kepentingan rakyat, bagaimana pula mampu memerintah, ujar mereka! Apatah lagi apabila setiap hari diisi oleh kutukan dan tohmahan terhadap satu sama lain.

PENUBUHAN PAKATAN PARTI PEMBANGKANG DIPERMUDAHKAN

Sebenarnya menubuhkan pakatan baharu amat mudah kerana semua saling mengenali dan kerangka asal PR masih boleh digunakan sebagai asas pergabungan. PR telah bersama sejak 2008 dan saling memahami sikap dan pendirian masing-masing. Pada masa yang sama mekanisma mengurus perbezaan telah pun diguna-pakai dan terbukti keberkesanannya. Kegagalan mekanisma ini untuk menyelamatkan PR bukan atas sebab mekanisma itu tidak baik, tetapi atas sebab ianya tidak digunakan. Ianya tidak digunakan kerana ada yang termakan umpan UMNO dan tidak mahu pertikaikan ‘keikhlasan’ UMNO.

Prinsip dan mekanisma ‘kerangka dasar dipersetujui bersama’ serta ‘setuju untuk tidak bersetuju’ terhadap dasar lain yang diperjuangkan oleh parti masing-masing, adalah corak pengurusan ‘politik gabungan’ yang amat berkesan. Namun ianya hanya berkesan sekiranya ianya difahami dan diamalkan secara ikhlas dan jujur. Wujudnya prinsip dan mekanisma ini membawa erti bahawa sebagai satu pakatan harus bergerak bersama memperjuangkan perlaksanaan segala dasar yang telah dipersetujui bersama dan ini seharusnya merupakan tumpuan yang patut diberikan. Pada masa sama apabila timbul isu yang tidak terdapat dalam kerangka tersebut, maka setiap parti berhak menyatakan pendirian yang berbeza. Ini bermakna bahawa dalam isu yang tidak terdapat dalam ‘kerangka dasar dipersetujui bersama’, maka boleh berbeza pandangan sambil saling menghormati hak masing-masing untuk berpegang pada pandangan masing-masing.

Sebagai contoh, dalam isu hudud, tiada masalah bagi PAS menyambut tawaran UMNO berhubung perlaksanaannya, tetapi tiada masalah juga bagi DAP menolaknya. Itulah yang dimaksudkan ‘bersetuju untuk tidak bersetuju’. Dalam keadaan itu maka masing-masing perlu saling menghormati hak masing-masing untuk berbeza pandangan dalam soal yang tidak dipersetujui bersama, tanpa saling menyerang dan mencaci satu sama lain. Pada masa yang sama isu itu perlu dibincang bersama mengenai cara bagaimana menguruskannya. Perbincangan ini perlu dilakukan secara bersemuka, bukan melalui media musuh yang sentiasa ingin mengadu-domba antara satu sama lain. Itu sekiranya memang ikhlas dan jujur untuk mengekalkan gabungan tersebut.

Parti Amanah Negara memahami dan menerima kedua-dua prinsip dan mekanisma ini dan oleh itu sentiasa bersedia untuk menyertai gabungan parti pembangkang apabila sahaja ianya ditubuhkan.

TUDUHAN BAHAWA PAS DIPINGGIRKAN

Ada yang mendakwa PAS dipinggirkan apabila sidang meja bulat ini diadakan. Saya hairan dengan tuduhan itu. Bagi saya amat jelas bahawa PAS telah dijemput berkali-kali. Tetapi PAS yang memilih untuk tidak hadir setiap kali. Dalam erti-kata lain, PAS bukan dipinggirkan tetapi memilih untuk meminggirkan diri.

Kononnya peminggiran PAS dilakukan apabila diadakan sidang meja bulat ini dalam keadaan tergesa-gesa. PAS masih belum bersedia dan kita harus tunggu sehingga PAS bersedia, kononnya. Sebenarnya pintu untuk PAS menyertai PH ini sentiasa terbuka. Apabila PAS sudah bersedia mereka boleh menyertai PH bila-bila masa.

Persoalannya, adakah PH perlu menunggu sehingga PAS sudah bersedia sebelum membina balik apa yang telah berjaya dirobohkan oleh UMNO? Sudah pasti ‘tidak’!

Apa akan berlaku sekiranya PAS terus terpedaya dengan tipu helah UMNO sehingga terus menganggap UMNO adalah rakan yang lebih baik baginya berbanding PH? Atau terpedaya dengan ‘kehebatan sendiri’ sehingga menganggap tidak perlu untuk bergabung dengan parti lain? Bagi saya, PH perlu terus dengan tugasnya dan diusahakan supaya PAS bersama akhirnya. InsyaAllah PAS akan mengingati kembali bahawa UMNO merupakan punca ummat Islam dan Melayu keliru berhubung tuntutan Islam.

DAKWAAN BAHAWA NGO MEMBANTAH PENUBUHAN PH

Berdasarkan laporan NST ada pihak membuat bermacam-macam andaian. Mungkin kerana prinsip “boleh bertahaluf dengan lawan” maka pandangan terhadap media mereka semakin lunak. Oleh itu laporan media mereka dipegang dengan kuatnya. Maka dianggap benar dakwaan bahawa Datok Ambiga telah ‘walk out’ sidang meja bulat sebagai tanda bantahan. Kononnya Maria Chin juga begitu. Sebenarnya laporan tersebut hampir kesemuanya tidak tepat!

Benar Dato Ambiga tidak setuju dengan penubuhan PH secara tergesa-gesa. Tetapi beliau telah mengemukakan pandangannya dan menyerahkan tindakan selanjutnya kepada pihak yang ingin membentuk gabungan itu, iaitu parti politik pembangkang yang terlibat. Beliau bertanya mengenai ketidak hadiran PAS dan mengapa PSM tidak dijemput. Tiada pujian kepada PAS yang melambung-lambung seperti yang digambarkan. Beliau seterusnya meninggalkan sidang tersebut apabila sesi perbincangan bersama NGO tamat dan sesi perbincangan bersama parti politik yang terlibat dimulakan. Pihak NGO dibenarkan hadir sesi kedua ini tetapi hanya sebagai pemerhati.

Maria Chin tidak meninggalkan sidang tersebut bersama Dato Ambiga dan telah hadir bersama sehingga selesai. Begitu juga wakil NGO lain seperti ABIM, IKRAM, SYURA dan lain-lain.

MENGAPA DSAI SEBAGAI CALON PERDANA MENTERI?

Ada yang pertikai kenyataan yang dikeluarkan PH mengistiharkan DSAI sebagai calon Perdana Menterinya. Ada yang tanya, kenapa DSAI?

Hakikatnya DSAI adalah pemmpin yang digeruni oleh UMNO/BN dan atas sebab itulah beliau terus difitnah dan dipenjarakan. Tiada yang boleh menafikan peranan DSAI dalam membina Barisan Alternatif pada awalnya dan Pakatan Rakyat kemudiannya. Atas kepimpinan beliau, PR telah mengegarkan kerajaan BN dan berada diambang kemenangan. Segala sumbangan beliau dihargai dan kemampuan beliau diakui.

Pada masa yang sama adalah merupakan satu kezaliman terhadap DSAI sekiranya setelah beliau melakukan segala itu dan difitnah serta dizalimi oleh kerananya; maka dibenarkan rakyat dan negara melupainya. Adalah perlu menonjolkan namanya sebagai calon Perdana Menteri dan mengingatkan rakyat bahawa beliau difitnah dan dipenjara oleh kerana ingin membela rakyat dan menyelamatkan Negara.

Bagi yang sedang selesa bersama keluarga mereka, di dalam istana mereka atau kereta mewah mereka, yang tidak pernah mengalami kesusahan dalam memperjuangkan hak rakyat dan tidak pernah difitnah dan dipenjarakan kerananya; maka mereka seharusnya bertanya kelayakkan diri sendiri sebelum layak bertanya, “sudah tiada orang lainkah?”.

KESIMPULAN

Maka telah tertubuhnya PH adalah dengan tujuan untuk menggantikan PR yang telah “tidak lagi berfungsi secara rasminya” atau dalam erti-kata yang lain, sudah terkubur. Atas keberanian dan kemampuan ketua pembangkang, DSWA melakukannya saya ucapkan tahniah dan syabas!

Adalah menjadi harapan agar semua parti pembangkang dan rakyat jelata akan bersama dalam usaha menjatuhkan kerajaan BN dalam PRU ke 14 yang bakal dihadapi. Sejauh mana komitmen sesebuah parti politik terhadap usaha menjatuhkan UMNO/BN akan terbukti dalam masa sebulan dua ini. Sekiranya semua komited, maka semua pihak akan bersama. Sekiranya terdapat agenda lain yang tersembunyi, maka mungkin ini tidak dapat direalisasikan. Dalam keadaan itu, adalah lebih baik bagi pandangan saya, agar tidak bersama. Sekiranya bersama, dalam keadaan mempunyai agenda lain yang yang ingin dicapai, maka adalah tidak jelas siapa yang dianggap kawan dan siapa lawan. Ini adalah demi mengelakkan agar semua parti komponen PH tidak lebih sibuk menyerang sesama sendiri dari menyerang musuh bersama.

Semoga Allah mempermudahkan dan meredhai usaha ini.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Comments

WAK said…
Salam YB Khalid
Penulisan ini yg terbaik ambo pernah baca mengenai Pakatan samaada PR atau PH. Ambo harap tidak lama lagi PAS akan ikut serta dan Kelantan masih selamat dalam PRU nanti.
Salam WAKmail, Kubang Kerian.
Izuddin said…
Sekiranya Nabi Lut tak tinggal kaumnya, nescaya Nabi Lut juga musnah.

Lalu, Nabi Lut diperintah tinggalkan kaumnya dan diperintah JANGAN PATAH BALIK(DONT LOOK BACK. DONT EVEN THINK TO GIVE THEM ANOTHER CHANCE!!!!!)

Do not return to PAS. If you do, you too will be like them. Dont even look back !
Unknown said…
Saudara Izuddin,

Ungkapan "don't look back" itu mengingikat kan saya pesanan orang tua tua di zaman kanak kanak dulu agar jangan melakukan nya kalau tidak mahu melihat "HANTU". Kini tanpa memandang belakan pun "HANTU "chai" sudah berkeliaran di mana mana malah kerap mengeluarkan kenyataan. Kalau di halusi setiap kenyatan yang mereka keluar kan mengambarkan bahawa perasaan mereka sudah tak tenteram gara gara termakan hasutan syaitan yang menjelma sebagai Mokhtar Senik.

Elok lah kalau puak puak "CHAI" ini bersegera "BERNIKAH" dengan UMNOngok agar kesakitan fikiran itu dapat di ubati sebelum in nya menjadi semakin parah. Sebelum terlambat, elok lah puak puak yang masih berkuasa di Kelantan itu meninjau kaedaan mangsa mangsa yang masih tinggal di dalam khemah.

Kepada yang mengharap kan satu perubahan iklim politik di tanah air yang semakin parah ini elok lah menjadi ahli PH. Saya yang dulu nya PAS kini sudah berubahan, bukan kerana apa kerana takut kan hantu "CHAI".
aku said…
Teruska memperkasakan Amanah, kami di bawah akan berusaha secara kecil-kecilan.

Popular posts from this blog

Kisah Raja Najashi

Semasa saya terlibat dalam usaha dakwah di UK satu ketika dahulu, kami mendapati bahawa ramai dari kalangan penganut Kristian tidak tahu bahawa Nabi Isa (AS) diiktiraf sebagai seorang Rasul oleh Islam. Begitu juga Nabi Ibrahim, Nabi Musa dan hampir kesemua para Nabi yang diiktiraf oleh agama Kristian turut diiktiraf oleh Islam. Kecuali kumpulan yang tidak diiktiraf Islam ialah ‘Nabi’ selepas Nabi Isa, termasuk penulis Bible yang digelar sebagai ‘Prophet’ oleh mereka. Apabila mereka didedahkan dengan maklumat ini, maka ianya boleh menyebabkan mereka ingin tahu apa yang dikatakan Al-Quran mengenai Nabi Isa dan menjadi satu titik tolak bagi mereka untuk mendampingi Al-Quran.

Video Tazkirah Ramadhan At-Taubah Ayat 31: Pendewaan Manusia

WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadangan