Skip to main content

PAS Leaders Condemn Utusan’s Attack on Non-Malays

BY MUZLIZA MUSTAFA
February 16, 2014

The attack by Utusan Malaysia today against non-Malays smacks of an Umno agenda, said PAS leaders who criticised the article written by Mingguan Malaysia's deputy editor Azman Anuar.

PAS central committee member Khalid Samad said Utusan was representing Umno and not the general Malay population when they launched an attack against non-Malays in the article.

Mingguan Malaysia is the Sunday edition of Utusan Malaysia.

In the latest series of attack, Utusan had accused non-Malays of insulting Islam, Muslims and the Malay rulers and warned them to observe their "limits".

"What they are doing will only fuel more hatred against Umno and Barisan Nasional. The Malays in general are not going to be affected," said Khalid.

The Shah Alam MP described the threat issued by Utusan Malaysia as irresponsible and inaccurate, backed by a hidden agenda.

"Put out the truth... Where was the insult? Who has been insulted? Even in Teresa Kok's satire Chinese New Year greeting, she has explained it all. There was no insult hurled at the Malays," said Khalid.

He said Umno does not represent all the Malays. In fact, he said, Pakatan Rakyat has been gaining strength and support from the largest race in the country.

"We don't solve political differences with high-handed tactics like this. Umno should know that people are rejecting the party. Utusan Malaysia should retract the article," said Khalid.

He said Umno was out of ideas and decided to engage in racial politics after its popularity among non-Muslims and Muslims declined.

More from the Malaysin Insider
-The office of MP for Shah Alam-

Comments

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.