Skip to main content

PAS Leaders Condemn Utusan’s Attack on Non-Malays

BY MUZLIZA MUSTAFA
February 16, 2014

The attack by Utusan Malaysia today against non-Malays smacks of an Umno agenda, said PAS leaders who criticised the article written by Mingguan Malaysia's deputy editor Azman Anuar.

PAS central committee member Khalid Samad said Utusan was representing Umno and not the general Malay population when they launched an attack against non-Malays in the article.

Mingguan Malaysia is the Sunday edition of Utusan Malaysia.

In the latest series of attack, Utusan had accused non-Malays of insulting Islam, Muslims and the Malay rulers and warned them to observe their "limits".

"What they are doing will only fuel more hatred against Umno and Barisan Nasional. The Malays in general are not going to be affected," said Khalid.

The Shah Alam MP described the threat issued by Utusan Malaysia as irresponsible and inaccurate, backed by a hidden agenda.

"Put out the truth... Where was the insult? Who has been insulted? Even in Teresa Kok's satire Chinese New Year greeting, she has explained it all. There was no insult hurled at the Malays," said Khalid.

He said Umno does not represent all the Malays. In fact, he said, Pakatan Rakyat has been gaining strength and support from the largest race in the country.

"We don't solve political differences with high-handed tactics like this. Umno should know that people are rejecting the party. Utusan Malaysia should retract the article," said Khalid.

He said Umno was out of ideas and decided to engage in racial politics after its popularity among non-Muslims and Muslims declined.

More from the Malaysin Insider
-The office of MP for Shah Alam-

Comments

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Kenyataan Berhubung Usul Persendirian Marang: Cadangan Pindaan ke Atas Akta 355

MUQADDIMAH

1. AMANAH ingin menegaskan bahawa Mahkamah Syariah adalah institusi keadilan Islam dan oleh itu apa jua usaha ke arah menperkasakannya adalah disokong. Bidang kuasanya berhubung kesalahan jenayah syariah dijelaskan dalam Akta 355 sediada. Akta 355 ini perlu dijaga dengan baik dan apa jua usaha pembaik-pulihan serta pindaan terhadapnya perlu diperhalusi secara teliti supaya tidak menjejas kedudukan mahkamah syariah.

2. Akta 355 sediada telah digubal mengambil kira kedudukan dan peranan Mahkamah Syariah di dalam kerangka struktur kenegaraan Malaysia yang di dalamnya wujud Mahkamah Sivil dan juga Mahkamah Syariah. Sepertimana diketahui umum, bidang kuasa Mahkamah Syariah adalah terhad kepada orang Islam dan kesalahan-kesalahan tertentu seperti terkandung dalam Senarai II Senarai Negeri Jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan. Selainnya adalah di bawah Mahkamah Sivil.

3. Apa jua pindaan yang ingin dibawa semestinya selari dengan kedudukan dan peranan ini supaya tidak berlaku…

Video Parlimen: DOJ Go Fly Kite, our Country is Clean!

Video ihsan MP Amanah Tv.
Berkaitan, Mengapa Kita Tubuhkan 1MDB?

-Pejabat YB Khalid Samad-