Skip to main content

Pendakwaan ADUN Sri Muda

Apakah tindakan ini merupakan fasa ke 2 dalam usaha BN merampas balik Negeri Selangor? Kita tahu bahawa semenjak Najib menjadi Pengerusi UMNO Selangor, maka tindakan-tindakan biadap membelakangkan kerajaan Negeri dan Sultan sendiri semakin menjadi-jadi. Perlantikan Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri diusahakan dengan begitu bersungguh-sungguh dan semestinya ada perancangan durjana disebaliknya. Bukan sekadar untuk menempelak kerajaan Negeri dan DYMM Sultan, tetapi semestinya ada perancangan yang lebih dari itu.

Tindakan terbaru ekoran krisis perlembagaan melihat bagaimana YB Suhaimi pula diarah melapor diri ke Balai Polis pada hari Khamis untuk terus didakwa pada hari Isnin ini. Ianya satu tindakan yang begitu laju dan cepat tidak seperti kebiasaan di Malaysia.

Pertuduhan yang bakal dikenakan ke atas dirinya adalah tuduhan menghasut yang sekiranya didapati bersalah boleh membawa hukuman penjara dan/atau denda yang memungkinkan kerusinya terpaksa dikosongkan. Ianya bermula dari tulisan YB di Blog beliau yang mana, sekiranya dibaca, jauh lebih ‘kecil’ isunya dibandingkan dengan apa yang pernah dinyatakan dan dilakukan oleh UMNO terhadap institusi Sultan Melayu di beberapa negeri sebelum ini.

Tidak perlu saya ulangi tindakan pemimpin UMNO yang telah menjadi pengetahuan umum semenjak sidang DUN Selangor yang lalu. Namun apa yang ingin saya timbulkan ialah persoalan perancangan jahat pihak UMNO/BN yang sentiasa berusaha untuk menafikan hak rakyat untuk memilih kerajaan selain dari mereka. Mereka menggunakan segala agensi kerajaan untuk menggagalkan kerajaan PR pilihan rakyat seperti pernah mereka lakukan di Perak. Dewasa ini seolah-olah perkara yang sama sedang mereka lakukan di Selangor dan melalui kaedah yang seakan-akan serupa.

Dulu di Perak, Othman Jailu dan Jamaluddin diperangkap dengan beg yang mengandungi sejumlah wan dan diugut untuk didakwa. Difahamkan bahawa mereka diberitahu bahawa sekiranya didakwa, mereka akan didapati bersalah dan akan dimasukkan ke penjara. Jawatan ADUN akan hilang dan mereka tidak akan mendapat apa-apa melainkan kesengsaraan. Sambil itu mereka dipujuk dengan kata-kata manis seperti, “sepatutnya kamu yang jadi MB, bukan Nizar”. Wang juga dipercayai ditawarkan dan setelah mereka melompat ke BN, kes pendakwaan mereka tidak lagi kedengaran. Malah digugurkan begitu sahaja.

Persoalannya, adakah perancangan jahat yang sama sedang diaturkan oleh UMNO/BN untuk Negeri Selangor? Adakah dengan menggunakan pejabat AG mereka akan mengugut YB Suhaimi dan mungkin YB-YB lain selepas ini, untuk samada letak jawatan atau melompat?

Setelah menghalang pengembalian kuasa dan peranan Sultan dan Menteri Besar dan seterusnya melantik SUK pilihan mereka, maka adakah ini merupakan fasa kedua perancangan jahat BN untuk menjatuhkan kerajaan PR di Selangor?

Kita yakin, insyaAllah bahawa kaedah yang digunakan mereka di Perak tidak akan berjaya di Selangor. Malahan tindakan ini akan menyebabkan rakyat Selangor semakin menolak UMNO dan BN kerana mereka menyedari kejahatan tindakan UMNO dan BN dalam peristiwa seperti ini.

Kita juga yakin bahawa YB-YB kita di Selangor tidak akan dapat dibeli atau ditipu semudah itu, lebih-lebih lagi apabila mereka semua menyedari betapa rakyat telah berkorban untuk mempertahankan kemenangan PR di Selangor. Dalam isu ini, kematian mendiang TBH perlu sentiasa diingat supaya pengorbanan dirinya dan keluarganya tidak disia-siakan atau dikhianati.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Comments

L_J said…
YB,

Dengan segala hormatnya, saya tidak akur sepenuhnya dengan kenyataan YB, yakni “semenjak Najib menjadi Pengerusi UMNO Selangor, maka tindakan-tindakan biadap membelakangkan kerajaan Negeri dan Sultan sendiri semakin menjadi-jadi.”

Walaupun saya dapat terima bahawa “tindakan-tindakan [kerajaan pusat] biadap membelakangkan kerajaan Negeri... semakin menjadi-jadi”, saya tidak dapat terima bahawa tindakan-tindakan kerajaan pusat biadap membelakangkan Sultan sendiri menjadi-jadi. Ini kerana, dalam pandangan saya, pihak Istana bersuhabat dengan kerajaan pusat dalam tindakan2 biadap tersebut.

Dalam perkara ini sungguh ternyata bahawa YB mencuba menonjolkan tanggapan bahawa DYMM Sultan tidak bersetuju dengan tindakan2 kerajaan pusat yg berkenaan, walhal kenyataan yg terkeluar dari Istana menunjukkan bahawa keadaan sebenarnya memang bertentangan dan DYMM Sultan & pihak Istana agak berpuashati dengan keadaan sedia ada.

Hanya jikalau suatu kenyataan dikeluarkan oleh Istana yang merenggangkan pihak DYMM Sultan & Istana daripada tindakkan2 kerajaan pusat yg berkenaan barulah rakyat dapat menerima dengan sepenuhnya hujah YB.

Salam,

LJ
Anonymous said…
Sendiri buat sendiri tanggung. Selangor atau Malaysia ini bukan kamu atau puak kamu yang punya. Ada undang-undangnya. Tunaikan janji manis PRU 12. Jaga rakyat kamu di Selangor dulu. Majoriti rakyat Selangor dah meluat, jelak dan menyampah denga puak kamu. INSYAALLAH, PRU13 kamu dan puak kamu akan dihukum oleh rakyat!
Anonymous said…
Takut nampaknya... Baling batu sembunyi tangan ya...? Tak baik menipu, Allah tahu...

Lupa lak, tuhan 'Allah' kamu itu tuhan Kristian yang ada anak kan?
Anonymous said…
Salaam YB,

Alhamdulillah YB telah tampil ke depan memberi sokongan kepada rakan PR dalam kes saman ini. Tapi saya ragu sekiranya menimpa sesama ahli Jemaah adakah YB akan memberi sokongan.

Lihat dalam kes Nasrudin, Ketua Pemuda YB orang yang mula-mula beri komen tanpa merujuk dahulu kepada beliau adakah penyataan tersebut benar atau sebaliknya. Ambil terus berita dari akhbar. Inilah perangai YB dari dulu hingga sekarang yang hanya membina keunggulan peribadi lebih dari Jemaah. Wallahu'alam
Anonymous said…
lagi pasal umno - http://myfriends2talk.blogspot.com

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…