Skip to main content

Video: Tender Process Only Benefits Cronies (Shah Alam Hospital)

Khalid Samad (PAS-Shah Alam) queried the government for refusing to take up the offer from the main contractor of the Shah Alam Hospital to complete the controversial RM482 million project.

He said GM Healthcare, which was engaged by developer Sunshine Fleet as the main contractor of the project, had offered to complete the project within 18 months with a RM3 million discount on the project cost.



Video courtesy of Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

charleskiwi said…
If only you look into why what you said is right you should really understand that they need the
support of their cronies in Umno at any cost just so to remain in power in Umno and consequently to remain in power of the cabinet.
Shazlan said…
Salam,
YB,

We all know that the federal government 'tak boleh diharap'. I know healthcare is under their purview but can't the state government do anything about this? Residents in Shah Alam + Klang really need this hospital to be up and running. Kesian lah!

Wassalam
Shazlan
Anonymous said…
The state government must start making some noise...come on!!!....

The whole of the Klang Valley outside University Malaya depends only on General Hospital Klang...where it is a one way ticket for anyone admitted there....

Why the hell is the hospital costing almost RM450 million in first place...and puhleaaazzzz dont give it to our Kementerian Kesihatan Fellas to manage it....it will just end up another GH Klang with lots of flower pots...
Anonymous said…
dah bagi peluang masih lagi tak dapat siap.. banyak orang dah tahu masalah ni antara main con dan sub con ... takkan nak tunggu lagi..lewat lagi..

kan elok retender.. awal-awal lagi dah kau spin retender balik untungkan kroni UMNO.. kau dapat pulus ke kempen nak bagi kompeni lama sambung semula.?? maaf saja bertanya??
Anonymous said…
Baik punya promote. Sebut nama GMH pon tak betul. Naper tak promote GM Healthcare buat hospitaltu rm300 jutaje, diskaunla rm180juta (as u claimed current market rate 1mil per bed). You said this company should continue this project, on what basis, don't just because 2mil discount. You should listen both parties said (Shunshine & GMH), then u wil know who make this project worst, who make rakyat shah alam stil didn't get their dream hospital.

Popular posts from this blog

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadan

Surat Terbuka Untuk Penduduk Seksyen 23

2hb September 2009 M 13 Ramadan 1430 H السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Kehadapan penduduk Seksyen 23 yang dihormati, Semoga surat ini menemui tuan-tuan dalam keadaan sihat wal afiat serta keimanan yang teguh dan jitu berkat bulan Ramadhan ini. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan diri saya serta tuan-tuan akan Firman Allah, Surah Al Maaidah ayat 8 yang bermaksud; “Bertindak adil! Ianya lebih rapat dengan keTaqwaan.” Semoga dalam usaha kita membina keTaqwaan dalam bulan Ramadhan ini, kita mengingati hakikat bahawa ‘keTaqwaan’ yang diusahakan itu mempunyai hubungan rapat dengan keadilan. Keadilan ini pula perlu dilaksanakan terhadap semua, walaupun terhadap yang tidak disenangi. Ini ditegaskan di dalam ayat yang sama yang bermaksud, “dan jangan oleh kerana kebencian kamu terhadap sesuatu kaum menyebabkan kamu tidak berlaku adil…” Kalau terhadap kaum yang dibenci sekalipun dituntut keadilan, apatah lagi terhadap jiran sekampung dan warga sekota? Walaupun mereka tidak seba

Peta Lokasi Berhubung Kuil Seksyen 19

Memandangkan persoalan kuil Seksyen 19 yang ingin dipindahkan telah menjadi isu Nasional, saya sertakan di sini peta-peta yang menunjukkan kedudukan lokasi-lokasi yang relevan berhubung persoalan ini. Oleh yang demikian, tuan-tuan boleh menilai sendiri samada tapak cadangan di Seksyen 23 adalah wajar atau sebaliknya. [PETA 1 - Seksyen 19,20,22 dan 23] Peta pertama menunjukkan kedudukan Seksyen 19, 20, 22 dan 23 serta kedudukan kuil di Seksyen 19, tapak cadangankan asal oleh BN di Seksyen 22 dan tapak yang dicadangkan di Seksyen 23. Harap diberi perhatian bahawa Seksyen 22 merupakan kawasan Industri berat (berwarna gelap) tanpa adanya rumah berhampiran sepertimana peta yang kedua. Dakwaan Seksyen 22 adalah kawasan majoriti masyarakat India adalah dakwaan palsu. [PETA 2 - Seksyen 22] Peta ketiga menunjukkan ‘close-up’ Seksyen 19 dan bagaimana Kuil berkenaan dikelilingi rumah. Jarak di antara rumah terdekat dan Kuil adalah lebih kurang 20 kaki iaitu selebar jalan. [PETA 3 - Seksyen