Skip to main content

‘Duit Raya’ Wipes out Subsidy Cuts

By Melissa Chi (The Malaysian Insider)

SHAH ALAM, Sept 1 – Shah Alam MP Khalid Samad said today that he SUPPORTS the federal government’s decision to give out “duit raya” for civil servants BUT pointed out that the payment would COST MORE than RM900 million, which is more than the RM750 million the Najib administration had saved by cutting subsidies this year.

Although the Hari Raya bonus paid to civil servants was not new, Khalid questioned the timing and the federal government’s contradicting actions.

“The federal government’s reason was that the subsidy was ineffective. Those benefiting from the subsidies are from the affluent class as well,” he said.

He pointed out what he claimed was the contradiction in the federal government’s contention that it did not want to benefit the rich and wanted to focus on the poor.

“Now you’re giving out RM500 to every civil servant across the board, as far as I know,” he said, adding that the bonus was given out even to high-ranking officials.

He added that at least the subsidy benefited the poor while the “duit raya” was being given out to people with jobs and pensions.

Khalid suspected that THE REASON behind the federal government’s decision to pay out “duit raya” was because of a similar decision by the Pakatan Rakyat (PR) state governments in Penang and Selangor.

“Penang and Selangor gave (the bonuses) because of good governance which had resulted in a surplus in their budget and because of a more efficient management,” he said, adding that even the federal government had admitted to continuous deficit and had to resort to subsidy cuts.

Courtesy of The Malaysian Insider
Related: Bonus tanpa subsidi, tak masuk akal (Malaysiakini)
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Plzlah Khalid,

issue bonus pun nak politicizes ke?

You said federal government should give bonus because of budget deficit, but how about Pas-Led Kelantan. With 29.5 million budget deficit in 2009, Do you think that Nik Aziz should also have the right to give RM500 bonus for Kelantan State civil servant just like they did?

You are just cheap politician, man,

Main cakap je
Anonymous said…
Aiyah, he gives out duit raya now as deposit for the upcoming GE mah! We have a bloated public service here, and they are 'safe deposits' to depend on to return UMNO to power. Don need to wait for election to pay them. Who cares about the poor, they have no money and no influence as far as UMNO is concerned. When they come to 'extend help' to the poor, it's only for photo op. That's what poor people are worth to UMNO. Don have to go far, just look at how they fleeced FELDA settlers, Duit masuk poket, peneroka tetap miskin!
Anonymous said…
Salam YB,
RM750 million Najib curi drp rakyat.Baki RM150 million tu diambil dari...????

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.



Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?



WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.



2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…