Skip to main content

Video: 4th Annual Malaysian Student Leaders Summit (MSLS 2010)

At a forum on the Malaysian political mindset, a session during the Malaysian Student Leaders Summit in Kuala Lumpur today, organised by the United Kingdom and Eire Council for Malaysian Students (UKEC), PAS Member of Parliament Khalid Samad, Khalid, presented a view that the public is already tired of racial politics and is pushing for a change.

“Race politic is a thing of a past, we are an increasingly enlightened nation, i think we realise and we believe that every individual within the nation wants the same, they want justice, they want to be treated with respect they want their rights to be recognized, they want to be part of the nation, they want to contribute to the development of the nation”Video courtesy of Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Syabas YB! Saya amat mengkagumi YB. Hujah yg sangat mantap. Dari video ini, klu boleh izinkan saya berikan cuma sedikit saja feedback. Mungkin pada forum2 seumpama ini yg akan datang, mungkin YB boleh biarkan dulu speaker lain menghabiskan hujah mereka sebelum membuat rebuttal. Mencelah ketika speaker lain bercakap nampak agak kelam-kabut. Minta maaf ye YB. Ini cuma pandangan saya saja. Wassallam.
Anonymous said…
Minta maaf, maksud saya tadi video malaysiakini ketika sessi soal-jawab

http://www.malaysiakini.tv/video/19809/at-the-student-leaders-summit---fiery-qa-with-the-3-protagonists.html
Anonymous said…
Bravo YB. U make a good appearance during the whole talks in MSLS. BUT u miss something...is not just change is coming and it is 'Yes, we changed'.
iqra said…
Salam...Malaysians need more explaination in regard to the Islamic principle that brought by PAS in order to reinstat Islamic Society for the Islamic State in future.

Hopefully there will be more forum like this in future, so that people not afraid and depart from ISLAM as we can see in the West suffering from Islamphobic syndrome.

PAS must follow the step of the PROPHET (peace be upon him) in conveying the message of Islam to the society with patience and wisdoms in order to establish Islamic system, there is no short cut for this holy struggle.

The obstacles are not a new issue as far as Islamic struggle is concern, its merely due on misunderstanding and unable to pre-expalin what is Islam all about.

Even the muslim themselves are still confuse because they were thought in a Malay environment which practice Islam as ritual form only and not as a way of life.

PAS as an Islamic ideological based party must do more in order to succeed in this course and the momentum must always with the on button.

Wallahu'alam...

Popular posts from this blog

Surat Terbuka Untuk Penduduk Seksyen 23

2hb September 2009 M 13 Ramadan 1430 H السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Kehadapan penduduk Seksyen 23 yang dihormati, Semoga surat ini menemui tuan-tuan dalam keadaan sihat wal afiat serta keimanan yang teguh dan jitu berkat bulan Ramadhan ini. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan diri saya serta tuan-tuan akan Firman Allah, Surah Al Maaidah ayat 8 yang bermaksud; “Bertindak adil! Ianya lebih rapat dengan keTaqwaan.” Semoga dalam usaha kita membina keTaqwaan dalam bulan Ramadhan ini, kita mengingati hakikat bahawa ‘keTaqwaan’ yang diusahakan itu mempunyai hubungan rapat dengan keadilan. Keadilan ini pula perlu dilaksanakan terhadap semua, walaupun terhadap yang tidak disenangi. Ini ditegaskan di dalam ayat yang sama yang bermaksud, “dan jangan oleh kerana kebencian kamu terhadap sesuatu kaum menyebabkan kamu tidak berlaku adil…” Kalau terhadap kaum yang dibenci sekalipun dituntut keadilan, apatah lagi terhadap jiran sekampung dan warga sekota? Walaupun mereka tidak seba

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadan

Tapak Kuil Seksyen 23 Shah Alam

Baru-baru ini, banyak betul yang kita dengar berhubung isu tapak kuil yang dicadangkan di Seksyen 23, Shah Alam. Yang tahu, yang tak tahu dan yang buat-buat tahu, semuanya turut sama mengemukakan pandangan masing-masing. Di antaranya, pandangan Noh Omar yang menyatakan bagaimana kerajaan PR tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam. Oleh itu, bagi mereka yang ingin tahu, izinkan saya menceritakan serba sedikit perkara sebenar berkenaan isu ini. Tapak Kuil yang dicadangkan adalah di kawasan Industri, lebih 200 meter dari kawasan perumahan. Sebuah Kuil yang sekarang ini berada di Seksyen 19 akan dipindahkan ke tapak baru yang dicadangkan ini. Di Seksyen 19, kuil berkenaan hanya berjarak 20 kaki dari kawasan perumahan! Buka pintu rumah, seberang jalan terdapat kuil. Sebenarnya, kuil Seksyen 19 telah berada di situ sejak zaman sebelum wujudnya Shah Alam lagi. Pada masa itu kawasan di mana kuil tersebut dibina dinamakan Ladang Sungai Renggam. Apabila PKNS ambil-alih, maka dijadikan kaw