Skip to main content

Video: 4th Annual Malaysian Student Leaders Summit (MSLS 2010)

At a forum on the Malaysian political mindset, a session during the Malaysian Student Leaders Summit in Kuala Lumpur today, organised by the United Kingdom and Eire Council for Malaysian Students (UKEC), PAS Member of Parliament Khalid Samad, Khalid, presented a view that the public is already tired of racial politics and is pushing for a change.

“Race politic is a thing of a past, we are an increasingly enlightened nation, i think we realise and we believe that every individual within the nation wants the same, they want justice, they want to be treated with respect they want their rights to be recognized, they want to be part of the nation, they want to contribute to the development of the nation”Video courtesy of Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Syabas YB! Saya amat mengkagumi YB. Hujah yg sangat mantap. Dari video ini, klu boleh izinkan saya berikan cuma sedikit saja feedback. Mungkin pada forum2 seumpama ini yg akan datang, mungkin YB boleh biarkan dulu speaker lain menghabiskan hujah mereka sebelum membuat rebuttal. Mencelah ketika speaker lain bercakap nampak agak kelam-kabut. Minta maaf ye YB. Ini cuma pandangan saya saja. Wassallam.
Anonymous said…
Minta maaf, maksud saya tadi video malaysiakini ketika sessi soal-jawab

http://www.malaysiakini.tv/video/19809/at-the-student-leaders-summit---fiery-qa-with-the-3-protagonists.html
Anonymous said…
Bravo YB. U make a good appearance during the whole talks in MSLS. BUT u miss something...is not just change is coming and it is 'Yes, we changed'.
iqra said…
Salam...Malaysians need more explaination in regard to the Islamic principle that brought by PAS in order to reinstat Islamic Society for the Islamic State in future.

Hopefully there will be more forum like this in future, so that people not afraid and depart from ISLAM as we can see in the West suffering from Islamphobic syndrome.

PAS must follow the step of the PROPHET (peace be upon him) in conveying the message of Islam to the society with patience and wisdoms in order to establish Islamic system, there is no short cut for this holy struggle.

The obstacles are not a new issue as far as Islamic struggle is concern, its merely due on misunderstanding and unable to pre-expalin what is Islam all about.

Even the muslim themselves are still confuse because they were thought in a Malay environment which practice Islam as ritual form only and not as a way of life.

PAS as an Islamic ideological based party must do more in order to succeed in this course and the momentum must always with the on button.

Wallahu'alam...

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.