Skip to main content

Video: 4th Annual Malaysian Student Leaders Summit (MSLS 2010)

At a forum on the Malaysian political mindset, a session during the Malaysian Student Leaders Summit in Kuala Lumpur today, organised by the United Kingdom and Eire Council for Malaysian Students (UKEC), PAS Member of Parliament Khalid Samad, Khalid, presented a view that the public is already tired of racial politics and is pushing for a change.

“Race politic is a thing of a past, we are an increasingly enlightened nation, i think we realise and we believe that every individual within the nation wants the same, they want justice, they want to be treated with respect they want their rights to be recognized, they want to be part of the nation, they want to contribute to the development of the nation”Video courtesy of Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Syabas YB! Saya amat mengkagumi YB. Hujah yg sangat mantap. Dari video ini, klu boleh izinkan saya berikan cuma sedikit saja feedback. Mungkin pada forum2 seumpama ini yg akan datang, mungkin YB boleh biarkan dulu speaker lain menghabiskan hujah mereka sebelum membuat rebuttal. Mencelah ketika speaker lain bercakap nampak agak kelam-kabut. Minta maaf ye YB. Ini cuma pandangan saya saja. Wassallam.
Anonymous said…
Minta maaf, maksud saya tadi video malaysiakini ketika sessi soal-jawab

http://www.malaysiakini.tv/video/19809/at-the-student-leaders-summit---fiery-qa-with-the-3-protagonists.html
Anonymous said…
Bravo YB. U make a good appearance during the whole talks in MSLS. BUT u miss something...is not just change is coming and it is 'Yes, we changed'.
iqra said…
Salam...Malaysians need more explaination in regard to the Islamic principle that brought by PAS in order to reinstat Islamic Society for the Islamic State in future.

Hopefully there will be more forum like this in future, so that people not afraid and depart from ISLAM as we can see in the West suffering from Islamphobic syndrome.

PAS must follow the step of the PROPHET (peace be upon him) in conveying the message of Islam to the society with patience and wisdoms in order to establish Islamic system, there is no short cut for this holy struggle.

The obstacles are not a new issue as far as Islamic struggle is concern, its merely due on misunderstanding and unable to pre-expalin what is Islam all about.

Even the muslim themselves are still confuse because they were thought in a Malay environment which practice Islam as ritual form only and not as a way of life.

PAS as an Islamic ideological based party must do more in order to succeed in this course and the momentum must always with the on button.

Wallahu'alam...

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Kenyataan Media Amanah Mengenai RUU 355

Muqaddimah

Amanah menganggap mahkamah syariah sebagai institusi penting dalam usaha menzahirkan kebenaran dan keadilan Islam. Oleh itu imejnya sebagai institusi yang cekap dan berwibawa perlu sentiasa dijaga. Amanah bersetuju bahawa segala usaha ke arah memperkasakan mahkamah syariah, dari segi kecekapan perlaksanaan undang-undang Islam, perlu disokong dan dibantu.

Kenyataan Berhubung Usul Persendirian Marang: Cadangan Pindaan ke Atas Akta 355

MUQADDIMAH

1. AMANAH ingin menegaskan bahawa Mahkamah Syariah adalah institusi keadilan Islam dan oleh itu apa jua usaha ke arah menperkasakannya adalah disokong. Bidang kuasanya berhubung kesalahan jenayah syariah dijelaskan dalam Akta 355 sediada. Akta 355 ini perlu dijaga dengan baik dan apa jua usaha pembaik-pulihan serta pindaan terhadapnya perlu diperhalusi secara teliti supaya tidak menjejas kedudukan mahkamah syariah.

2. Akta 355 sediada telah digubal mengambil kira kedudukan dan peranan Mahkamah Syariah di dalam kerangka struktur kenegaraan Malaysia yang di dalamnya wujud Mahkamah Sivil dan juga Mahkamah Syariah. Sepertimana diketahui umum, bidang kuasa Mahkamah Syariah adalah terhad kepada orang Islam dan kesalahan-kesalahan tertentu seperti terkandung dalam Senarai II Senarai Negeri Jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan. Selainnya adalah di bawah Mahkamah Sivil.

3. Apa jua pindaan yang ingin dibawa semestinya selari dengan kedudukan dan peranan ini supaya tidak berlaku…