Skip to main content

PAS Plots Capture of Umno States in Next Polls

By Shazwan Mustafa Kamal (The Malaysian Insider)

PAS will launch a vigorous campaign to win 60 federal seats in the next general election to again deny the ruling Umno-Barisan Nasional the two-thirds Parliamentary majority.

The bold plan, which was unanimously passed during the PAS annual general assembly yesterday, will be executed to “ensure that PAS attains as many Parliamentary seats as possible to replace Umno as the core of national politics based on leadership by Islamic values.”

The proposal titled “PAS action plan for the 13th general elections” sees PAS eyeing 37 Parliamentary seats currently dominated by mainly Umno MPs in addition to retaining the Islamist party’s own 23 seats.

The proposal outlines a breakdown of potential seats to be won by PAS:

1. Seats where PAS lost by less than 13,000 votes (in 2008) = 13 seats
2. Seats where PAS lost by less than 10,000 votes= 8 seats
3. Seats where PAS lost by less than 5,000 votes= 16 seats

“We are planning a takeover of Umno seats,” PAS Shah Alam delegate Khalid Samad told The Malaysian Insider.

The Shah Alam MP claimed PAS’ success in penetrating Umno-stronghold areas in Johor during the last general election showed that support for the party had been on a steady increase.

“Previously, PAS had contested in Johor but lost our deposits. But now this is no longer the case.

“What is happening now is that there is a shift where Malays are slowly gravitating towards PAS because we practice a new kind of politics... that fulfils the needs of a multicultural society. It can be done and has been done in Pakatan-ruled states now,” said Khalid.

PAS had won the state seats of Sungai Abong and Maharani, both in Johor, in Election 2008 much to Umno’s surprise as the southern state is its fortress and birthplace.

“If we keep up with the same working spirit, with PAS’ co-operation within Pakatan Rakyat (PR), we can replace Umno.

“The Islamic way is the way we want.

More from The Malaysian Insider
Related: More Malay members after PAS joined Pakatan (FMT)

-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Popular posts from this blog

Oktoberfest dan Pendirian Saya

Temuramah saya yang dibuat oleh ISMA berhubung isu Oktoberfest telah banyak menimbulkan kontroversi. Mungkin kerana ramai hanya membaca tajuk. Sepertimana biasa. Malas untuk membaca dan faham tetapi teringin sangat mengutuk. Lebih-lebih lagi bila yang memberi komen itu adalah diri saya. Malang sungguh nasib mereka ini. Tidak faham dan terus menceritakan mengikut selera mereka. Sampai ada yang mengatakan saya ‘sokong’ dan ucapkan tahniah. Biasalah. Kalau semua sudah faham, kurang pulalah kerja untuk saya!

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora