Skip to main content

PAS Plots Capture of Umno States in Next Polls

By Shazwan Mustafa Kamal (The Malaysian Insider)

PAS will launch a vigorous campaign to win 60 federal seats in the next general election to again deny the ruling Umno-Barisan Nasional the two-thirds Parliamentary majority.

The bold plan, which was unanimously passed during the PAS annual general assembly yesterday, will be executed to “ensure that PAS attains as many Parliamentary seats as possible to replace Umno as the core of national politics based on leadership by Islamic values.”

The proposal titled “PAS action plan for the 13th general elections” sees PAS eyeing 37 Parliamentary seats currently dominated by mainly Umno MPs in addition to retaining the Islamist party’s own 23 seats.

The proposal outlines a breakdown of potential seats to be won by PAS:

1. Seats where PAS lost by less than 13,000 votes (in 2008) = 13 seats
2. Seats where PAS lost by less than 10,000 votes= 8 seats
3. Seats where PAS lost by less than 5,000 votes= 16 seats

“We are planning a takeover of Umno seats,” PAS Shah Alam delegate Khalid Samad told The Malaysian Insider.

The Shah Alam MP claimed PAS’ success in penetrating Umno-stronghold areas in Johor during the last general election showed that support for the party had been on a steady increase.

“Previously, PAS had contested in Johor but lost our deposits. But now this is no longer the case.

“What is happening now is that there is a shift where Malays are slowly gravitating towards PAS because we practice a new kind of politics... that fulfils the needs of a multicultural society. It can be done and has been done in Pakatan-ruled states now,” said Khalid.

PAS had won the state seats of Sungai Abong and Maharani, both in Johor, in Election 2008 much to Umno’s surprise as the southern state is its fortress and birthplace.

“If we keep up with the same working spirit, with PAS’ co-operation within Pakatan Rakyat (PR), we can replace Umno.

“The Islamic way is the way we want.

More from The Malaysian Insider
Related: More Malay members after PAS joined Pakatan (FMT)

-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Kenyataan Media Amanah Mengenai RUU 355

Muqaddimah

Amanah menganggap mahkamah syariah sebagai institusi penting dalam usaha menzahirkan kebenaran dan keadilan Islam. Oleh itu imejnya sebagai institusi yang cekap dan berwibawa perlu sentiasa dijaga. Amanah bersetuju bahawa segala usaha ke arah memperkasakan mahkamah syariah, dari segi kecekapan perlaksanaan undang-undang Islam, perlu disokong dan dibantu.

Kenyataan Berhubung Usul Persendirian Marang: Cadangan Pindaan ke Atas Akta 355

MUQADDIMAH

1. AMANAH ingin menegaskan bahawa Mahkamah Syariah adalah institusi keadilan Islam dan oleh itu apa jua usaha ke arah menperkasakannya adalah disokong. Bidang kuasanya berhubung kesalahan jenayah syariah dijelaskan dalam Akta 355 sediada. Akta 355 ini perlu dijaga dengan baik dan apa jua usaha pembaik-pulihan serta pindaan terhadapnya perlu diperhalusi secara teliti supaya tidak menjejas kedudukan mahkamah syariah.

2. Akta 355 sediada telah digubal mengambil kira kedudukan dan peranan Mahkamah Syariah di dalam kerangka struktur kenegaraan Malaysia yang di dalamnya wujud Mahkamah Sivil dan juga Mahkamah Syariah. Sepertimana diketahui umum, bidang kuasa Mahkamah Syariah adalah terhad kepada orang Islam dan kesalahan-kesalahan tertentu seperti terkandung dalam Senarai II Senarai Negeri Jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan. Selainnya adalah di bawah Mahkamah Sivil.

3. Apa jua pindaan yang ingin dibawa semestinya selari dengan kedudukan dan peranan ini supaya tidak berlaku…