Skip to main content

Where is Allah In UMNO's Administration [Hanipa Maidin]

By : Mohamed Hanipa Maidin (Peguampas)

The issue of Allah’s name in the Herald has been manipulated by Umno leaders to the hilt.

The way Umno reacted to the issue seems to suggest that Allah is held dearly by Umno leaders. But is Allah really loved by Umno as He is supposed to be loved?

Umno is a great manifestation of those whose actions do not match their verbal expression of loving Allah.

How to express our love to Allah, the Most Exalted? How to gain His love in order to turn it into a mutual one; to ensure that we love Him and He loves us?

Allah says in the Quran: "If you love Allah, then follow me (i.e the Prophet ), Allah will love you and forgive you your faults, and Allah is Forgiving, Merciful." (3:31)

This verse indicates that the pious person should express his love to Allah by believing in His Prophet and following the Message, and through obeying the Prophet, abiding by his orders, leaving what he prohibits and obeying all what Allah has revealed to him, because that is the vivid expression of the practical love that fills his whole entity.

Let us imagine if loving Allah becomes the tagline of Umno. Just pause a second to ponder if the Muslim politicians in Umno embrace this policy in their political struggle.

More from Peguampas
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Gembala katak said…
Doa nik Aziz pecah perut dah melarat ke Perak....ni Nizar pulak kemalangan kereta terbalik....nasib baik hanya luka2.

Allah Islam nak nagi peringate le tu...jangan main2 dengan lilin Allah Kristian
Anonymous said…
UMNO loves money!!
Anonymous said…
waah lembu UMNo! sedang berrehearsal utk besok kot..
Anonymous said…
UMNo is a great exhibition of dayus..
john said…
John to gembala katak umno..

Isu Nizar xcident tu supaya korang senang nak kutuk Nizar (Allah nak beri pahala percuma la tu kepada nizar ditambah lagi orang yang di timpa musibah sekiranya redho dengan keadaan bertambah lah pahalanya),...Nak tengok juga geng2 lembUmno ulas macam mana? Ternyata golongan lembUmno memang ulas macam saudara la...

Belumpun orang kristian guna Allah dah ada melayu kononnya Islam dan guna gelaran ini bagi pihak kristian...selagi mana berada dalam umno sesat lagi menyesatkan!
Anonymous said…
Macam mana kalau saya terbalikkan soalan seperti berikut,,

Where is Allah In PAS's Administration..

1. Hudud ... cakap aje buat nye tidak
2. Fitnah .. biasa-biasa aje, faham-fahamlah ..dah jadi hukum harus
3. Maki hamun .. kat mana-mana ceramah dah jadi santapan harian, tak sah ceramah kalau tak ada maki hamun.. maki hamun dah jadi ajinomoto ceramah PAS
4.Pemimpin PAS.. hmm kes khalwat.. kes kahwin lari..kes cerai berai
5.Kronism dalam PAS - eh tak da, UMNO aje buat lagu tu.. Kalau PAS buat pun, ikut sunnah Nabi.. he he
6.Rasuah - tak ade dalam PAS, hadiah adelah... macam sponsor haji RM65K tulah ..tapi itu kan tak jadi ambik
7. Pembangunan masjid - Tak banyak pun, UMNO lebih banyak. Kami fokuskan pembangunan rohani dari pembangunan material
8.Visi - Kelantankan boleh dijadikan model negeri Islam..
9. Penggunaan nama Allah dalam pentadbiran - banyak sekali, kami ini negeri Serambi Mekah , banyak poster-poster islam di jalan-jalan, slogan-slogan pun banyak berteraskan Islam.
10. Model ekonomi - Negeri Kebajikan, kerana kami tak adakan banyak pekerjaan,ramai warga kami berhijrah kat luar..
zakwan said…
Great article
Sadly,UMNO will never change
Their Ketuanan Melayu is more sacred than their so called "beloved" Allah
shah alam sekyen 13 said…
sudah2 la YB...

saya selalu perhatikan YB ni suka menyalahkan orang lain...isu ni adalah untuk kepentingan semua umat islam kat Malaysia.YB tak habis2 nak salahkan orang Melayu,salahkan UMNO,salahkan BN...kami muak la tgk YB ni.

Sepatutnya masa inilah kita berpakat demi agama yang tercinta...ini tidak,kalau ada masalah tuju kat org lain..cari lah penyelesaian yang baik dan bernas.Asyik nak bertelagah je.Saya sokong YB Zul...penjelasan beliau sangat bagus sebab dalam hal agama beliau bersungguh2..ni saya lihat YB ni asyik nak salahkan org lain je..macam nak menggalakkan org islam lg berpecah.

saya dapat jangkakan YB akan hilang kerusi Shah Alam next PRU.
Ramai lg pemimpin PAS yang berakhlak dan berprinsip teguh..
Ramai yg saya jumpa sangat kecewa dengan YB...YB lupa diri.
Anonymous said…
Pengeboman sebuah gereja di Desa Melawati siapa punye kerja agaknya? Desa Melawati terletak di Negeri Selangor yang diperintah oleh Pakatan Rakyat!
Serious Shepherd said…
Jom kita terbalikkannya pulak sekali lagi:

1. Hudud ... dah berkuasa memerintah bukan 1 negeri tetapi satu negara lebih 50 tahun tapi tak buat-buat. Kat DUN Terengganu masa PAS bentang dan 28 ADUN PAS sokong, 4 ADUN BN berkecuali je. Bukan nak sokong saudara seagama.

2. Fitnah ... hari-hari boleh baca kat suratkhabar Berita Hairan dan Utusan Meloya, sampai budak kecik pun kenal tilam bertompok tapi takde cadar.

3. Maki hamun .. yang ni paling best. Takde kat TV, tapi banyak masa ceramah tertutup. Ingat tak lagi masa Perhimpunan Agung UMNO 2006 yang perwakilannya cakap main lepas dan tak sedar yang ceramah mereka disiarkan kat Channel 94 Astro. Tahun-tahun berikutnya terus tak siar.

4.Pemimpin UMNO ... minum arak sambil raba 'kenalan lama', skandal dengan budak bawah umur, bawak juta2 pergi negara luar lepas tu 'Me no speak Engrish' dan macam2 lagi.

5.Kronism dalam UMNO ... banyak sangat dan masih heboh walaupun lepas zaman Tun Mutahir, I mean Tun Mahathir.

6.Rasuah - tak ade dalam UMNO, politik wang adelah... tak percaya tanya perwakilan masa pemilihan, atau pengundi masa pilihanraya.

7. Pembangunan masjid - banyak tak terkata, sebab duit pembayar cukai dan royalti minyak adalah duit kami jadi bersyukurlah kepada kami kerana membina masjid-masjid indah seperti Masjid Kristal.

8.Visi - Wawasan 2020 satu pandangan jauh. Tapi Tun Mahathir pun dah was-was.

9. Penggunaan nama Allah dalam pentadbiran. Hmmm... malang sekali UMNO tidak menjadi perintis.

10. Model ekonomi - Malaysia Boleh. Loteri Kebajikan boleh, tukar royalti kepada wang ehsan boleh, FTA dengan kuasa asing boleh (walaupun kununnya Anwar adalah ejen negara tersebut), bagi syarikat Dick Cheney bukak kedai kat Iskandar boleh, bagi syarikat-syarikat milikan Yahudi seperti Estee Lauder bukak kedai kat Malaysia pun boleh!
Anonymous said…
Kerana tersangat sayangkan Allah, UMNO sanggup menamatkan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat. Kerana tersangat sayangkan Allah juga, UMNO sanggup robohkan masjid (ingat, kes Bujal?)

UMNO!UMNO!
true said…
Siapa yang jual ugama kerana politik? Bijak pandai di Malaysia sila ulas. Nampak parti parti politik di Malaysia ni 2x5 semuanya.
Anonymous said…
And 3 churches have been bombed so far..they think they can tunjuk thier kejagohan by bombing churches..international countries,including other muslims nation dah tau,malaysia is a kingdom of falsehood..
Anonymous said…
menyalak macam anjing rabies bolehlah...
Anonymous said…
Harap maklum DESA MELAWATI di dalam WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR BAWAH BN....
Anonymous said…
Betl le
PAS ke UMNO sama sahaja.
Bukan nak perjuang pasal kalimah Allah tetapi nak tunjuk siapa yang salah.
Anonymous said…
penyokong umno ni sama ada buta hati ataupun memang bodoh piang.

Aku nampak Allah nak tunjuk kat 1Malaysia betapa bodohnya penyokong UMNO. tengok la gambar2 muka2 orang yang berdemo hari ni. berlakon je. berlagak sedih dan marah2 dengan penggunaan kalimah allah oleh non-muslim tapi mengular tak kerja lepas solat jumaat. kalau kaya tu takpelah...

bengang betol aku dengan orang berpemikiran yahudi ni!
Anonymous said…
1 Malaysia=1 Hoolganism
InfoSec Directory said…
don't put too much hatred, at the end we all die
Anonymous said…
Yb ni spin apa pulak ni, nak salahkan umno balik, kerek la YB ni. ko tu yg pi sokong kalimah Allah tu apa kejadahnya. kita bimbang ttg akidah anak cucu kita akan dtg macamana jadinya jika penggunaan kalimah berleluasa, tak ke haru ? tang tu makhluk yg akan dipersalahkan adalah anwar aljuburi dan si khalid samad. ini soal akidah.
Anonymous said…
Setau aku sebrutal2 islam dalam peperangan, nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W mengingatkan jangan menyerang ataupun memecah masuk rumah ibadat walaupun terdapat musuh berlindung didalam. Dalam hal ni aku takmau tuduh siapa la yg bakar... Tapi ingat2lah maruah agama.
Anonymous said…
tengkiu mr traitor..can't wait next GE to expel u !!!!
dino.yp@gmail.com said…
Where is ALLAH in PR administration ?
Rashid said…
Saya bengang kedua2 arus politik baik PAS or UMNO...but if I were to give a choice to choose either one...DEFINITELY I CHOOSE UMNO...coz PAS as far as I know contribute nothing in term or nation and the malays development. Cakap tin kosong ada lah...PAS. Isu kalimah ALLAH pun tak tegas...malap le masa depan PAS...kecuali melayu dungu yang akan undi PAS. UMNO akan naik kalau depa dapat buang sikap rasuah yang ada pada segelintir melayu dungu....tapi la ni rasuah dah berjangkit pada PAS sejak depa berkompromi dengan orang bukan melayu. Kan senang nak berurus ( minta itu dan ini) dengan kaum tersebut. Anyway gua sokong the Muslim Lawyers Association of Malaysia....they are the core intellectuals of the muslim malays. They are not like those politicians...cuma nak pancing undi bukan melayu dan sanggup jual nama ALLAH untuk di TRINTY oleh Agama Katolik Kristian. Anda melayu yang bengap tahuka apa itu "trinity".... iaitu ALLAH, Anak ALLAH iaitu Jesus dan Holy spirit... anyway mak tak berapa setuju dengan kemelut bakar gereja tu....we have to be united and appeal to the court to resolve this issue....ini PAS macam Khalid gereja...camno tu.
Anonymous said…
Eloklah sangat korang tak abih dok bertegang leher kat sini, tapi siapa yang untung sekarang.. Islam/melayu makin hancur tapi yang tersenyum siapa sebenarnya bila melihat bangsa kita sendiri tak mampu berpakat kerana nama tuhan mereka sendiri.

Teruslah perbodohkan bangsa dan agama kamu sendiri dan membiarkan yang lain mengambil kesempatan diatas kebaikan kamu-kamu semua.
Miak Bujat said…
Kalau anak korang tanya... nak doa kepada Allah yang mana satu... pandai-pandai la korang jawap nanti...

UMNO dan tetapkan Allah untuk Islam sahaja...

Apa yg kita putuskan hari ni... masa depan baru kita akan nampak akibatnya...
Anonymous said…
miak bujat, kata kat anak anda, Allah tu tak ada yg mana2 satu, sebab dia SATU saja. susah lagi nak ajar dia kencing kat jamban kot?
Anonymous said…
YB & pembaca blog YB,

Pada saya, kalau org bukan islam kata” Allah- kita tak boleh panggil, ini nama tuhan org islam saja”
Kalau org islam boleh terima pendapat ni, maka rosaklah pegangan islam.

Soal takut org islam terpesong akidah bila org Kristian guna kalimah Allah. Pandangan ini menghina umat islam sebenarnya. Tolong sikit! Kita org islam ada kelas tau. Paling kurang dari umur 2 thn bila makan baca Bismillah, ingat senang2 boleh pesongkan akidah. Kalau senang sangat, buat apa simpan org yg sempit akal macam ni. Buat menyemakkan umat, memalukan rasul saja.
arah said…
YB

Masa sekolah dulu kita belajar kisah kisah Nabi termasuk kisah Nabi Musa dan Nabi Isa. Bila tengguk dalam bible tu adalah kisah Nabi Isa, Nabi Musa dan Nabi lain.

Soalannya siapakah yang di sembah oleh Nabi Nabi ini kalo bukan Allah atau Tuhan yang Esa?

Exodus 20

1 And God spoke all these words:
2 "I am the LORD your God, who brought you out of Egypt, out of the land of slavery.

3 "You shall have no other gods before [a] me.

4 "You shall not make for yourself an idol in the form of anything in heaven above or on the earth beneath or in the waters below. 5 You shall not bow down to them or worship them; for I, the LORD your God, am a jealous God, punishing the children for the sin of the fathers to the third and fourth generation of those who hate me, 6 but showing love to a thousand {generations} of those who love me and keep my commandments.

7 "You shall not misuse the name of the LORD your God, for the LORD will not hold anyone guiltless who misuses his name.

Siapa yang Syirik mereka yang percaya Tuhan yang di sembah oleh Nabi Musa tu sabagai Allah ke yang Syirik atau mereka yang percaya Tuhan yang di sembah oleh Nabi Musa dalam bible tak boleh di panggil Allah, itu ke yang syirik kerana tuhan yg sama di sembah orang Kristian?

Mungkin kena tanya Datuk Dr Haron Din .

Sebagai YB boleh x tolong cakap dalam Parlimen tentang keberkesanan Pelajaran Islam di Sekolah dan Universiti. Boleh tolong minta kerajaan pastikan Pelajaran Ugama up to date dan di review agar bab Akidah dan Tafsir tu lebih mantopppp.

X lah orang UMNO ke PAS ke dan anak cucu kita nanti confused tak kenal siapa Allah macam belaku ari ni.

Minta tolong sangat sangat YB

Wassalam
bang_mi said…
miak bujat.
islam itu benar.. jawablah dengan kebenaran... mesti anak ko paham.. abgi aku ajar budak lagi senang nak ajar bapak budak yg angkuh..
Anonymous said…
What PAS and you yourself are doing is to put yourselves on a pedestal whilst belittling others of similar faith.

How unIslamic!

And to such an extent that you can't even see your own faults and shortcomings.

Just look at Nik Aziz,your head honcho and spiritual adviser,who unethically accepted tainted sponsorship money and practised nepotism and cronyism.

Your religious fanaticism leads you to condemn instead of guiding.Where will that lead you to?
milestone said…
JGN IKUT CARA PUAK2 BERSENTIMEN SEMPIT untuk settlekan masalah ini...
Ikut cara ini... http://showyourmiles.blogspot.com
Anonymous said…
The animal has its happiness in the senses, the human beings in their intellect, and the gods in spiritual contemplation. It is only to the soul that has attained to this contemplative state that the world really becomes beautiful.

Tell the truth boldly, whether it hurts or not. Never pander to weakness. If truth is too much for intelligent people and sweeps them away, let them go; the sooner the better

The Atman(soul) alone is eternal. Hospitals will tumble down. Railroad givers will all die. This earth will be blown to pieces, suns wiped out. The Atman endures for ever
Anonymous said…
"The Kingdom of Heaven is within us. God is within us. He is the Soul of our souls. See Him in your own soul. That is practical religion. That is freedom."
VIVEKANANDA
Anonymous said…
PAS mengatakan bahawa Kristian berhak menggunakan perkataan Allah itu kerana semua agama Samawi sememangnya menggunakan Allah sebagai tuhan namun ada pihak yg jahil dan bersentimen perkauman dan politik melebihi syariat telah membantah dan mula membuat kenyataan dan perhimpunan panas membantahnya.

PAS mengatakan beberapa NGO berkenaan pula semacam mengambil sikap mengapi-apikan orang Islam dalam isu ini.

Jawapan:
1. Allahuahad. Allah tetap SATU. Dia tidak beranak & tidak di peranakkan.

2. Jika benar Kristian mahu menggunakan Allah di sebabkan hujjah mengatakan Kristian juga agama Samawi, maka jika di setiap gereja di tulis RUMAH ALLAH, apakah tindakkan umat Islam pada ketika itu?

3. Jika ada umat Islam yg jahil agama terpengaruh dgn ajaran Kristian dan menjadi murtad, siapa yg akan di persalahkan? Ingat, kita semua akan berdosa besar.

4. Harun Din berkata jika kufur jika bersetuju penggunaan kalimah Allah kepada kafir laknatullah. Adakah Harun Din Ulama kepala lutut seperti hujjah seorang ustaz PAS dlm blognya?
Anonymous said…
"Just look at Nik Aziz,your head honcho and spiritual adviser,who unethically accepted tainted sponsorship money and practised nepotism and cronyism.

Your religious fanaticism leads you to condemn instead of guiding.Where will that lead you to?

January 10, 2010 11:33 PM"

Well..syabas!!This confirms UMNO n their goons r charecters frm looney tunes!!LOL!!
Anonymous said…
bila Ustaz Haron DIN, Syeikh Yusuf Qadrawi,TS Harussani Zakaria, MAza, mufti cakap Kes Liwat kena bicara kat Mahkamah Syariah, tak de pulak geng2 UMNO kepala lembu bising kat sini...

pelik...pelik...

maklumlah...otak kurang protein, lembu kan asyik makan rumput ja.


keep it up YBKS!
Anonymous said…
ADA MANGKUK HAYUN TULIS..

Yb ni spin apa pulak ni, nak salahkan umno balik, kerek la YB ni. ko tu yg pi sokong kalimah Allah tu apa kejadahnya. kita bimbang ttg akidah anak cucu kita akan dtg macamana jadinya jika penggunaan kalimah berleluasa, tak ke haru ? tang tu makhluk yg akan dipersalahkan adalah anwar aljuburi dan si khalid samad. ini soal akidah.

NAMPAK SANGAT KO TAK AJAR ANAK CUCU ALLAH HANYA SATU. KALAU DAH AJAR, TAK KAN KONFIUS PUNYA...NAMPAK SANGAT SI BAPA UMNO NI TERKONFIUS...

MUAHHAHAHAHHAHA
Richard Loh said…
Please read the two speeches by PAS and umno Presidents one day after the Church bombing and the protest at the mosque and take this poll:

Poll : Which Party Do You Trust And Are More Sincere When Talking About Islam To The Non Muslim Malaysians
antipas said…
i think it is about time we Muslims fight all these nonsense together. Pas is silent. PKR is silent. We can only rely on UMNO to protect Islam in Malaysia
Anonymous said…
//i think it is about time we Muslims fight all these nonsense together. Pas is silent. PKR is silent. We can only rely on UMNO to protect Islam in Malaysia//

Oh yes sar!!We can definately depend on UMNO in destryoing all things good,spiritual..
Selipar Jepung said…
My Opinion?

I think the Malay, especially in UMNO, is in "perpecahan".

This (the 'Allah' issue) is raised to UNITE the Malays especially in UMNO. This is my opinion. You agree or not, it is up to you.

By raising the Kalimah Allah issue, I can see IF the current Gomen can solve it, they will win the "Hati Rakyat'.

Then the quote is true..
"In every crisis lies an opportunity"... and my version.. In every crisis lies an opportunity and LIES ..

But salute to PAS leader, they know the game. Checkmate! Ha! Good move indeed.

To understand the Malaysian Politic, I suggest you read The Art of War by Sun Tzu.

I give you the link below...

http://suntzusaid.com/
Anonymous said…
Guna nama ALLAH,strategi dakyah Kristian?: http://www.thepeopleofthebook.org/strategy.html
Anonymous said…
Saya rasa negara ini sedang menuju kehancuran selagi orang islam dan melayu menjadi pemimpin tertinggi sebagai pemerintah,kalau dikaji sejarah bangsa melayu dan orang islam tak kira di malaysia atau nrgara luar,bangsa melayu dan penganut islam memang tidak akan pernah bersatu kerana memang sifat semulajadinya memang tidak boleh bersatu kerana penganut islam ni secara umumnya adalah spesies tidak boleh tengok sesama muslim berada pada kedudukan melebihi dari seorang muslim yang lain,umat islam memang suka bersengketa sesama sendiri serta bersifat hidup penuh hasad dengki terhadap sesama sendiri tetapi tidak kepada penganut agama lain.
(ADAKAH KOMEN SAYA NI AKAN DISIARKAN)
kalau penganut agama lain hidup lebih baik dan mempunyai kekayaan melebihi umat islam,itu tidak akan menjejaskan umat islam tersebut tetapi kalau umat islam lain memiliki kekayaan melebihi individu islam yang lain,itu akan menjejaskan mental umat yang lebih kurang kekayaannya tersebut,itu memang sifat umat islam dimana sahaja didunia ini.....umat islam itu ego,sombong,takbur,hasad dengki,riak,perut busuk,hati busuk dan semua yang busuk2 lah kepada sesama sendiri tetapi tidak kepada pihak lain....

kepada penganut agama lain di dunia ini,usahlah khuatir dengan kumpulan penganut islam ni kerana mereka tidak akan pernah bersatu untuk kepentingan agama mereka, you all boleh meneruskan segala agenda you all demi kepentingan agama you all.....umat islam tetap akan terus bersengketa sesama sendiri sampai kiamat...dont worry ...ini adalah sesuatu yang nyata dan pasti bro,dont worry bro kerana for example di egypt,kerajaan egypt terus menyokong israel dan menekan rakyat gaza yang beragama islam,di malaysia pon the government and opposition also support non muslim more than umat islam sendiri,BOTH SIDE LEBIH MEMENTINGKAN PIHAK KAMU BERBANDING PIHAK ISLAM SENDIRI....SO APA LAGI TERUSKAN USAHA KAMU KERANA UMAT ISLAM TIDAK AKAN PERNAH BERSATU UNTUK KEPENTINGAN AGAMA ISLAM....TAHNIAH YB KHALID KERANA MEMBUKTIKAN HUJAH SAYA BETUL.....SEKARANG NI SENARIO SEBENARNYA SEMUA PERKARA ADALAH BERPIHAK KEPADA ORANG BUKAN ISLAM,APA NAK BUAT DAH NASIB BADAN,LAGIPUN KITAKAN DAH BERJANJI SEBELUM DILAHIRKAN KE DUNIA NI...REDHA JE LA....WASSALLAM
Anonymous said…
khalid,

gelaran untuk kamu dan orang-orang yang sealiran dengan kamu di dalam Pas ialah:

BODOH TAK BOLEH DIAJAR
PANDAI TAK BOLEH DIIKUT

Jimizul
Anonymous said…
Anonymous,

Jangan guna istilah orang Islam, yang lebih tepat bangsa melayu, bangsa arab dll. Umat Islam tak berbangsa... Umat Islam semuanya bersatu atas satu akidah iaitu Al-Quran dan Hadis tapi jumlah kami orang islam tersangatlah kecil dan di cop sebagai pengganas.. Bangsa arab, bangsa melayu dll itu yang tidak bersatu...kenapa? Kerana mereka bukan org yg beriman dan bertuhankan duit dan harta duniawi..
arah said…
Salam

Apa yang kita tulis membayangkan diri kita sendiri, kembalilah mengamalkan Al Quran dan Sunnah

You who Believe! If a Fasiq (liar)evil person comes to you with any news, verify it, lest you should harm people in ignorance and afterwards you become regretful for what you have done” Holy Koran Al-Hujurat 49:6

“O you who believe! Let not a group scoff at another group, it may be that the latter are better than the former. Nor let (some) woman scoff and other women, it may be that the latter are better than the former. Nor defame one another, not insult one another by nicknames. How bad is it to insult one’s brother after having FAITH. ie. to call your Muslim brother (a faithful Believer) as : “O Sinner” or ” O Wicked”.. and whosoever does not repent, then such are indeed Zalimun (wrongdoers)” Holy Koran Al-Hujurat 49:11

……”Hai orang-orang yang beriman, janganlah kaum laki-laki menghinakan kaum laki-laki (yang lain), kerana boleh jadi kaum yang dihinakan itu, lebih baik dari kaum yang menghinakan, dan jangan pula kaum perempuan (menghina) kaum perempuan (yang lain), kerana boleh jadi perempuan yang dihinakan itu, lebih baik dari perempuan yang menghinakan. Janganlah kamu cela-mencela sesama kamu danjangan pula panggil memanggil dengan gelaran (yang tidak baik). Seburuk-buruk nama ia lah fasiq sesudah keimanan. Barang siapa yang tiada bertaubat, maka mereka itulah orang yang aniaya…

…..”O You who Believe! Avoid much suspicions; indeed some suspicious are sins. And spy not, neither backbite one another. Would one of you like to eat the flesh of his dead brother! You would hate it (so hate backbiting) And fear Allah. Verily, Allah is the One Who forgives and accepts repentence Most Merciful “Al-Hujurat 49:12

……” Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangka-sangka (dugaan terhadap sesama Muslim) kerana sebagian sangka-sangka itu ialah dosa, dan janglah kamu mencari-cari ‘aib orang dan jangan pula setengah kamu mengumpat yang lain. Suka kah salah seorang kamu, bahawa ia memakan daging saudaranya yang telah mati (bangkainya)?.. Maka tentu kamu benci memakannya. Takutlah kamu kepada Allah. Sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Penyayaang….

Wassalam
Anonymous said…
mengata org dia no satu, last2 dia sendiri yg melebih. x nak undi Pas.Sefasik2 UMNO pun, still asas agama Islam diaorang jaga. Pas dah x leh harap.Dah jadi Islam Liberal.Elok la tu.
Anonymous said…
sefasik2 umno, asas agama islam diorang jaga. kau ni buat lawak ke.. kejap ye aku gelak besar-besar dulu... asas kewangan dengan kiraan percentage diorang tau la.
Anonymous said…
Taubatlah YB sebelum jatuh KUFUR....
bang_mi said…
apa asas2 agama yg umno pertahankan.. pertahan separuh2 kot..kui3.. kalau nak pertahankan islam xyah pakai bom pun boleh.. islam itu tidak tersebar melalui ledakan bom2... bila islam tersebar melalui mata pedang maka tiada beza islam ngan kapir... nde boleh bawak berunding bukankah lebih bijak...
Anonymous said…
Selagi mentaliti Pas hanya menyalahkan UMNO utk segala hal, selagi itulah mereka tidak akan maju. Segala-gala keburukan di malaysia salahkan umno. bila org lain hidup mewah, jeles plak, salahkan umno. Allah tak ubah nasib kaum kalu tak ubah diri sendiri. kalu nak kaya usaha, jgn asyik dengar ceramah pas salahkan umno. yg asyik dok marahkan umno, diri sendiri macam mana? anak2 tu pelajaran macam mana? sekarang mak bapak bekerja, bolehke jamin dapat jaga akidah anak2, jgn harapkan sekolah dan kerajaan buat semua tu. kite sendiri kena buat. kalau anak kita besar besok pegi church, tak pe la ya, sebab di church sembah allah juga. anak kite nak kawin dgn org kristian, takpe, kitekan sembah tuhan yg sama, se agamalah tu.
sekarang bolehla cakap macam2. nanti esok, kite tengok apa kesannye.
bagi komen guna kata kesat. panggil umno dengan kat kesat. mana pergi budi bahasa. kalau anak2 kite guna kata kesat kite suka ke.
ubahlah diri jadi lebih islamik, nama aje parti islam.

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.



Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?



WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.



2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…