Skip to main content

Welcomes Investigation into Selangor PAS

By Asrul Hadi Abdullah Sani (The Malaysian Insider)

KUALA LUMPUR, Oct 29 — Shah Alam MP Khalid Samad welcomed the decision made by the PAS central committee to investigate various allegations made against Selangor PAS.

Central committee members last night unanimously decided not to call for a special muktamar as demanded by spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Party president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, however, said the disciplinary committee has been told to investigate various allegations directed at Selangor PAS.

Khalid said the decision is good and shows that the party is serious in tackling its problems.

“It's not being swept under the carpet as what is normally done in the past but this time around it’s being listened to and considered more seriously and this is done by referring the issue to the disciplinary committee,” he told reporters in Parliament today.

He was also not disappointed with the outcome of last night’s meeting and believes that the party has made a very logical decision.

“I think it was a very logical decision because the issues being discussed were being presented for the first time and I think it was very good that they had the meeting because all the facts were put on the table and people who were not in the know are now in the know, and they can give them time to digest the facts and come up with a more well-informed decision.

“The three decisions were made at the meeting, I was informed because I wasn’t there; number one is that there is going to be a seminar and Dr Aziz Bari will come and present a paper with respect to the direction of PAS and PR within PR which is very good,” he said.

The resolutions reached during the meeting were to hold a special seminar on the direction of PAS and Pakatan Rakyat (PR), the party’s disciplinary committee investigation into Selangor PAS and a denial any form of co-operation between Umno and PAS.

“This is something very important because all the work being done through the blogs and some media is attempting to show the issue of co-operation with Umno is still very much alive and the flat denial on the part of the president and the central committee meeting is what was needed to be re-emphasised,” he said.

He was however disappointed that the issue on the definition of PAS's struggles was not discussed.

“Unfortunately there is only one issue which I thought should have been addressed, which was not, that was on whether PAS continues its struggles on the basis of Islam or Malay Islam.

"So that has been an issue which I think the seminar will address and I will do my level best to make sure when the seminar is held, a resolution clearly emphasising that PAS is an Islamic, non-racial party is what we want of the end results,” he said.

He hoped the party’s disciplinary committee would investigate Selangor PAS commissioner Datuk Dr Hasan Ali.

“I think when they said the disciplinary committee will look into Selangor, that’s what it basically means isn’t it? Unless they are referring to me,” he said.

Nik Aziz wanted a special muktamar to rid the party of leaders whom he described as “problematic” and seen to favour working closely with Umno instead of strengthening PR.

He had named Selangor executive councillor Hasan along with PAS deputy president Nasharuddin Mat Isa and secretary-general Datuk Mustafa Alias those who had made the party look inconsistent.

Source: The Malaysian Insider
Related: Khalid Samad lauds probe on Selangor PAS
(Malaysiakini)
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

abukhuzaifah said…
hassan ali tak layak jd pemimpin islam..tak pandai menyelesaikan sesuatu isu dgn bijak dan seolah2 mencari gaduh dgn pemimpin pas yg lain.patutnya dia ditarbiah sekali lg oleh tok guru.seolah2 saya nampak dia suka mencari publisiti dan nama.tak sangka ada pemimpin pas yg lebih kurang org umno.
Anonymous said…
Waste of time brother. This is just as good as sweeping the problem under the carpet and the President who has the power to replace the Selangor Commissioner and the Secretary General (all were appointed by the President) chose not to do so. What does this tell you? It tells me that the President wishes to protect these personalities and hence considered it inappropriate to hold the EGM.
The Seminar? sounds good isnt it brother ? But to what effect ? Will any conclusions be drawn or resolutions be made which the President and his cohorts will have to abide to ? Another white eye wash isnt it ? It will just be another session where the seminar participants will talk themselves to death - as PAS members' penchant seem to be.
Disciplinary Investigation ? Please lah brother, dont make me laugh. Doesnt PAS realise that the problem is beyond Party Discipline ?
Frankly I fail to see what you are so pleased about.
Anak PR Selangor said…
Saya tak kan mengundi PAS selagi ada Nasha, Hassan Ali dan Mustafa Ali, Harun Taib, Idris Ahmad..(semua yang tak dengar cakap TGNA) pd pilihanraya akan datang...kalau diberi Allah umur yang panjang.
nasir said…
Masih menaruh sangka buruk lagi . Biarpun PAS dah kata akan menyiasat masih ragu2 lagi . Kalau keputusan mesyuarat yang semua hadir pun masih x puas hati . Tak tau lah nak kata apa lagi .
Salam, YB Khalid.


Apa yg saya harapkan ialah pembersihan PAS di Selangor. Buang segala makhluk yg memberi bebanan kepada PAS. Diharap JK Disiplin cekap, jgn lembab ala-ala orang tertinggi itu.

Dan saya amat berharap orang yang menggantikan Hasan Ali ialah YB Khalid. Chaiyo!!!
Anonymous said…
salam,

kalau masih tak puas hati, buat parti sendiri lah brader.
naz_103 said…
renungkan diri hang tu sendiri yg rajin sangat fitnah atau pun setidak-tidaknya bersama org yg memfitnah pejuang islam!!!sedarlah diri tu sendiri!!!ingat,salah menuduh org yg iltizam dgn islam,kamu akan didakwa di akhirat!!!jgn main tuduh sembrono,jaga la adab ckit bila org tak bleh 1 pandangan dgn kamu,ini tidak,berlain sikit,hentam kata nak masuk umno!!!ingatlah azab Allah yg pedih ke atas org yg bersama pemfitnah!!!
Anonymous said…
ko dgn penyokong ko boleh berambus la khalid....dasar tk hormat pemimpin...ko tu yg elok masuk umno...cam abg ko ...
Anonymous said…
Golongan PAS sendiri perlu berani menegur dan berani melakukan perubahan. Jika mereka itu menyebabkan barah elok dibuang kerna akan menyebabkan kematian. Saya dgn jujur minta YB Khalid perlu berani kan diri dan tegas utk melakukan perubahan kepada PAS.Walaupon tiada jwtn yg besar teatpi ingt tggjwb sebagai hamba Allah adalah jawatan kita di dunia utk akhirat. Dan jgn lah kita terlampau ambil sikap terburu2 membuat keputusan.kaji dan dptkan bukti sebelum bertindak.begitu juga minta pertolongan pd Allah yg satu. Saya berharap YB khalid dpt membuat reformis dlm PAS ini sendiri bersama2 rakan2 yg lain UNTUK UMAT ISLAM DAN BUKAN ISLAM untuk menegak kan landasan agama Islam itu dgn betul.Terima kasih YB Khalid semoga Allah sentiasa tunjukkan JALAN dan kepimpinan yg benar disisi Nya.-drpd Syafiq hamba Allah
Anonymous said…
Ya Allah tunjukkan lah kami pemimpin yg benar2 ingin membawa kebenaran dan jalan yg lurus dalam agama Mu ya Allah.

Semoga YB khalid dpt ketenangan dan memperolehi jwpn dan keputusan yg betul kerna Allah Maha Mengetahui.
Anonymous said…
Get rid of Hassan Ali and is sidekicks for a start. But the core problem Nasaruddin is still around. Nik Aziz is right about Nasaruddin, who has no spine, and is just an opportunist riding on the coat tail of his boss Hadi. Hassan Ali dare to act like he did because of protection from Nasaruddin and Hadi. If PAS wants to marry UMNO, then why should the voters vote for PAS? We may as well vote for UMNO directly. We voted for PAS because we don't want UMNO lah. Can't Hassan ALi, Nas, and Hadi get that into their heads? May GOD bless Nik Aziz and keep him healthy and strong for a long long time to come. The nation and PAS need Nik Aziz more than ever. He is still the wise man of PAS and a real honest and ethical leader. If all the Muslim leaders in Malaysia are like Nik Aziz, I think there would have been a lot more converts to Islam. But with people like Nasaruddin and Hassan Ali, all the potential converts are running the opposite direction because they remind us of the talibans!
Anonymous said…
If you ask all the muslim and non-muslim supporters of pas, most want hassan to go bcos he cannot be trusted anymore.Trust and sincerity is very important in PR to garner rakyat,otherwise join BN-umno who says A but do B always.
shahray said…
AYUH SEMUA PENDOKONG PAS!
KITA BUAT DEMO BAWA SEPANDUK, HASSAN ALI LETAK JAWATAN, MUSTAFA ALI LETAK JAWATAN, NASHA LETAK JAWATAN, HAJI HADI JGN SLOW MCM PAKLAH!
BESTOMYAM said…
ALLAH SWT MAHA AGUNG.
KIFARAT ITU PASTI BENAR.
INGAT NAKAEI,KULI,DATO ASRI DLL.
KITA SEMUA TUNGGU...LAKNAT ALLAH SWT YG MEROSAKAN JEMAAH ISLAM DARI DALAM PAS...BIARKAN GENG PEROSAK TRGANU YG CUBA MENIPU AHLI2 /PEJUANG2 ISLAM PAS..INGAT JIKA TIADA LAGI HORMAT KPD HIRAKI TERTINGGI PAS..MURSIDUL AM..LEBIHBAIK HAPUSKAN..IKUTLAH MCM UMNO DLL..
jaguar-kajang said…
saya sokong yb khalid sebagai pj selangor yg baru.....dan dr shafie sebagai timbalan....
sinner said…
its interesting to wait what the outcome of the investigation.it's lot more interesting to watch what the reaction of people like you towards the results.and lot lot more interesting to see your reaction if the investigation results Hassan Ali walk free with the accusation.. lets have some respect to the pimpinan.
jeegha said…
Adakah kamu semua tidak faham asas perjuangan PAS? Kamu memang tidak faham!
mohamad said…
Hang buat ikut keparat Musyidul pas tu.Dah nyanyuk...dah lah...DAP tak akan masuk islam...jgn dok mimpi di siang hari macam Musyidul tu....DAP naik kepala hampa ada la nanti....tengok la nanti...ada KUIL HINDU terbesar kat Shah alam nanti....Tokong cina terbesar di sha alam juga.....padan muka melayu shah alam....tak tau jaga maruah melayu....bodoh punya PAS ...HADI, NASHRUDIN, MUSTAFA ALI DAN HASSAN ALI...ADA LAH WIRA PAS...TAPI NIK AZIZ dan orang macam hang SETAN BERTOPENG ISLAM.....BAHAYA LAGI....... LAST2 MELAYU JADI MELUKUT DI TEPI GANTANG...No body is going to respect the malays anymore....belajar lah....cara orang Arab bekerja untuk bangsa dan agama dia.....SUDI KAH ANDA PAS NAK MELAYU JADI MACAM SINGAPURA????? KO PIKIR LA SENDIRI.... WE are not trying to suppress other race or religion but we want other race and religion to respect us.
Anonymous said…
SANG MUNAFIK SEDANG BERPESTA MERAIKAN KEMENANGAN TANPA MEREKA SEDARI "ALLAH LAH SEBAIK-BAIK PERANCANG"
Salleh-Putrajaya
Anonymous said…
Salam
Kepimpinan PAS mengiklankan judi dilaman webnya.... memalukan. Saya access laman web Hj Hadi. Tak caya pegi ke sini http://nasharudin-matisa.net/ dahlah tak updated iklankan maksiat pulak tu. Respect DSAI - blognya uptodate dan sentiasa dikemaskini. Saya rasa dia sendiri tulis yang signaturenya Anwar Ibrahim. Bukan susah pun zaman teknologi ni tengah dalam jamban pun boleh tulis! Tapi pemimpin yang tak reti teknologi ni payahla.
Pemimpin macam ni akan ketinggalan zaman sebab sekarang ni bukan macam zaman dulu cukup dengan berceramah saja! YB Khalid keep it up. Wslm Abu Zaid
Greenbottle said…
nasi dah jadi bubur... tak ada siapa akan TRUST PAS selagi hadi awang dan side kick dia nasharuddin md isa mengepalai PAS.

ironis nya saya suka mereka ini...saya yakin mereka dan hassan ali dan kumpulan2 ini 100% ikhlas untuk Islam sama saja dengan nik aziz......tapi malang nya dalam politik kita perlu perlu lebih dari itu...pendek cerita...PAS dah tembak kaki sendiri bak kata perupamaan mat salleh.
Anonymous said…
YB,

Ini adalah kenyataan drp DAP..

Masalah dalam Pakatan Rakyat di Selangor berpunca daripada Pesuruhjaya PAS Datuk Dr Hassan Ali dan bukannya pemimpin lain dalam parti itu, kata seorang ahli parlimen DAP.

"Masalahnya dengan Dr Hassan sahaja. Dengan wakil rakyat yang lain tidak ada masalah. Macam wakil rakyat PAS Dr Shafie Abu Bakar (di Bangi) semua ini tidak masalah," kata wakil rakyat Serdang, Teo Nie Ching.

Pendapat saya, dalam PAS pun ada agent DAP..dan YB lah agent tersebut..

Tidak lupa juga, YB adalah agent Anwar dlm PAS. Secara tidak langsung Anwar adalah agent Amerika & Yahudi.

Fikir-fikirkanlah YB!
Bang said…
Aslkm, YB Khalid, saya berpendapat kalau YB sayangkan PAS YB perlu tapis setiap coretan yang bukan-bukan dalam blog YB. Teruk sangat..fitnahnya..maki tok guru..pimpinan PAS dan macam-macam. Tulisan dia orang ni, amat memalukan..macam orang tak bertamadun. Sebagai orang Islam, kita ada adap untuk menegur pimpinan. Rasulullah dah ajar, Al Quran dah jelaskan kenapa nak ikut perasaan dan hasutan syaitan. Tiada perkara yang tak boleh diselesaikan secara bermusyawarah. Peranan YB amat penting bagi menjernihkan kekeruhan yang berlaku..tak perlulah sampai ada yang merajuk..keluar PAS..tak nak undi dan sebagainya ini semua akan merugikan Islam. YB sebagai orang lama dalam haraki Islamiyah tentunya ada kaedah terbaik memastikan rakan kita yang dikatakan Pro UMNO tu dapat diperbetulkan dan bukannya disingkirkan.
Ahmad Syafiq said…
Yang hang korok2 semua ni percaya sangat berita mana-mana kenapa? Yang kamu semua senang terpedaya dengan berita saluran kerajaan ni kenapa? Hang semua kan tahu bukan semua berita tu betul. Jika sesuatu berita itu dilaporkan, cari sumbernya. Ini tak, makan bulat2 berita macam Anwar agen Yahudi lah, agen US lah, apa sourcenya? Kalau ko bagitau source kau newspaper, sahlah memang hang ni terlalu bodoh untuk percaya dengan berita-berita macam tu. Bukannya semua berita tu betul 100%. Selagi berita tak bebas daripada cengkaman kerajaan, selagi itulah berita itu tidak boleh dipercayai sehingga ia disahkan oleh reliable sources. Ini tak, baca berita dari suratkhabar, terus percaya bulat2. Samalah macam orang percaya blog bulat2. So, berhati-hati bila tuduh orang tanpa bukti yang kukuh. Nanti terjadi fitnah saudara sekalian juga yang susah.
Ahmad Syafiq said…
Apa-apa pun, hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui segala-galanya. "People have different perceptions when exposed to the same reality." Ingatlah wahai saudara2 sekalian, seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Contoh, Anwar bukanlah agen Yahudi atau Amerika sehingga dibuktikan sebaliknya. Najib tidak terlibat dalam pembunuhan Altantuya sehingga dibuktikan sebaliknya. Nampak tak law Islam ni? Seseorang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.
Anonymous said…
Kepada Hadi Awang, Nasha dan Anak-anak Ali, sudah2 la menjahanamkan parti PAS, Pas Terengganu dulu pun jatuh kerana kerja-kerja anda semua, jangan bagi penyokong jadi bosan dengan sikap anda, aku sudah 3 kali pangkah PAS sejak boleh lesen mengundi sudah muak dengan sikap anda semua...Buat apa pakai serban bertingkat2 dan bagi kuliah merata tempat jika masih mahu bersengkongkol dengan puak2 UMNO yang sudah rosak akhlaknya...masih belum sampai lagi ke cahaya hidayah dalam hati2 kalian semua? jangan asyik kena tipu dengan syaitan serta bala sekutunya!!! Islam untuk Semua!!!
Ahmad Syafiq said…
Lagi satu, kenapa YB Khalid Samad membenarkan semua komen2 yang bertentangan pandangannya disiarkan di atas? Kalau memang dia bersalah, bukankah dia tidak akan menyiarkan komen seperti YB Khalid agen Anwar dalam PAS? Ataupun DAP ada agen dalam PAS? Apakah maknanya semua itu? Inilah yang dinamakan kebebasan bersuara, walaupun ada batasnya. Tahniah YB Khalid kerana menyiarkan tuduhan mereka di blog YB. Orang-orang yang menuduh agen satu sama lain ni tak berani kalau nak berdepan Khalid Samad dengan tuduhan yang di atas. Berani menulis di depan komputer, lepas tu buat-buat lupa. Bukankah itu seperti 'baling batu, lepas tu sorok tangan'? Kalau betul tuduhan korang terhadap mana-mana politician (YB Khalid in this case), cuba korang berdepan dengan mereka dan tuduhlah seperti saudara2 yang menuduh YB Khalid sebagai agen Anwar di dalam PAS. Kalau tak berani, baik diam saja. Lebih baik cakap yang elok2 daripada sebarkan tuduhan tanpa bukti yang kukuh sehingga menimbulkan fitnah.
Anonymous said…
Bang..
Siapa maki siapa?
Tok Guru ajar boleh maki maki..boleh carut carut..

Tok Guru kata di bolehkan mencarut..sebab Allah pun mencarut dlm Al Quran..

Saya dah baca tulisan Tok Guru..saya dah dengar ceramah Tok Guru berkenaan carut mencarut ni..

Bagi saya, Tok Guru dah lama sesat!! Saya dah lama berpaling drp PAS..sebab banyak "FATWA PAS" yg amat mengelirukan & juga menyesatkan..

Tok Guru jugak yg kata UMNO tu Kafir!! Mengamalkan ISLAM Plastik..

Tok Guru jugak yg kata penyokong UMNO tak masuk syurga..

Lupa pulak..Tok Guru adalah pemegang kunci syurga..

Kalau minta YB Khalid Samad tapis..lebih baik tak payah berblog..
Anonymous said…
Bang said...
(1) "saya berpendapat kalau YB sayangkan PAS YB perlu tapis setiap coretan yang bukan-bukan dalam blog YB. Teruk sangat..fitnahnya..maki tok guru"
(2) "Sebagai orang Islam, kita ada adap untuk menegur pimpinan. Rasulullah dah ajar, Al Quran dah jelaskan kenapa nak ikut perasaan dan hasutan syaitan. Tiada perkara yang tak boleh diselesaikan secara bermusyawarah"
(3) "Peranan YB amat penting bagi menjernihkan kekeruhan yang berlaku"

Pada saya tindak tanduk Khalid Samad ini sama dengan Abdullah bin Ubay bin Salul..., ketua munafik di zaman Rasulullah...., Renung-renungkanlah.

Dah lama tak baca blog sang munafik ini, cuma apabila tersentak dengan kenyataan TGNA baru-baru ini aje.

Salleh-Putrajaya.
pasmaran said…
PasMaran:
"Antara ciri2 manusia yang dibenci Allah & Ahli neraka ialah menyebarkan fitnah"

Ana sangat setuju dengan 'Bang'.
Musuh Allah merata2, malah Allah telah jadikan NERAKA JAHANNAM untuknya.

Oleh itu, berhati2lah wahai ummat manusia dalam memberi pendapat agar tidak terpesong daripada landasan syariat.

http://www.pasmaran.blogspot.com
Anonymous said…
Menyingkap sejarah sirah sahabat ketika Perang Ahzab, kisah yang terlalu dekat dihati kita kerana setiap tahun kita mengingatinya dalam takbir hari raya. Kisah sahabat Huzaifah Al Yamani r.a. yang diperintahkan oleh Rasulullah saw untuk pergi menyusup masuk ke khemah musuh bagi mengintip tentera Musyrikin yang dipimpin oleh AbuSufyan. Di kala itu cuaca amat dingin sekali dalam keadaan kesejukan. Tentera musuh dalam keadaan kelam kabut, berkumpul mendengar arahan Abu Sufyan untuk meninggalkan medan pertempuran. Diriwayatkan ketika itu, jarak Huzaifah r.a dgn Abu Sufyan terlalu hampir dan beliau boleh memanah Abu Sufyan untuk memastikan kemenangan umat Islam. Tetapi akur/wala dengan arahan Pemimpin No 1 (Rasulullah saw) agar jangan melakukan sebarang tindakan kecuali mendengar apa yang dibincangkan oleh tentera musuh, maka beliau tidak melakukan perkara tersebut dan pulang ke dalam Kota Madinah melapurkan risikan beliau kepada Rasulullah saw.

Siapakah Huzaifah Al Yamani ra. disisi Rasulullah saw? Beliau adalah sahabat yang diamanahkan untuk menyimpan nama-nama kaum munafik dan beliau tidak pernah membocorkan rahsia tersebut walaupun di minta oleh Umar r.a. semasa Khalifah Umar r.a ingin melantik barisan exco/menterinya kerana takut terpilih golongan munafik. Huzaifah memberitahu lambat-laun sifat orang munafik pasti terserlah. Satu ketika Umar memecat seorang Menterinya dan Huzaifah memberitahu org yang dipecat itulah orang munafik yang disebutnya dahulu.

Belajarlah dari sirah Rasulullah saw dan sahabat untuk mengelakkan kita tergolong dalam golongan orang munafik.

Pernah Rasulullah saw memerintahkan lebih 30 orang Islam dalam masjid. Kemudian Rasulullah saw mengumumkan bahawa dikalangan mereka ada orang munafik. Ini berlaku dizaman Rasulullah saw di dalam masjid Madinah. Apa lagi dizaman kita ?

Semuga kita sama-sama mengambil iktibar bagi yang mahu mengambil iktibar

Abu Aliya
Shah Alam
Faridah Begum said…
Kepada penulis yang bernama Bang, di atas:

Kamu berkata "Tiada perkara yang tak boleh diselesaikan secara bermusyawarah".

Ini tak betul nih. Kalau ada pihak yang degil dan tetap mahu teruskan agenda mereka walau secara rahsia, musyawarah tak boleh menyelesaikan masalah pemimpin yang berniat buruk . Baik dibuang saja.

Kamu juga berkata kemelut PAS dan komen-komen dan pandangan yang diberikan akan "merugikan Islam".

Hai wahai saudara, mana penting? Jaga imej atau menegakkan kebenaran dan kebaikan sejagat?

Bila masa Islam rugi kalau pemimpin yang buruk yang mempunyai agenda yang tidak adil kepada semua dibuang?

Jangan samakan Islam dengan pemimpin Islam! Islam itu berlandaskan prinsip dan nilai. Pemimpin Islam tu kalau dah terpesong dan dah berniat jahat baik buang saja.

Paham?
Budak_Kulai said…
menulis komen ibarat kata pepatah "lempar batu sembunyi tangan". Kemungkinan yang menghina tok guru tu adalah barua UMNO yang cuba mengambil peluang di atas sedikit kekerohan yang berlaku. YB Khalid, selesaikan perkara ini sebaik mungkin. Cari titik perdamaian. Berpuak merupakan satu barah yang perlu dikekang dalam PAS. "bercakap benarlah walaupun pahit". saya yakin YB Khalid berada di pihak yang benar dan Dr Hassan Ali tidak berada dipihak yang salah. carilah titik pertemuan, semoga dapat keberkatan dan keredhaan Allah...ingatlah semasa pahit maung yang ditempuhi bersama dikala ingin merampas Selangor dari UMNO.
Anonymous said…
Anak PR Selangor said...

Saya tak kan mengundi PAS selagi ada Nasha, Hassan Ali dan Mustafa Ali, Harun Taib, Idris Ahmad..(semua yang tak dengar cakap TGNA) pd pilihanraya akan datang...kalau diberi Allah umur yang panjang.

Kau ni kalau nak berjuang jgn kerana orang... berjuanglah kerana ALLah... TGNA pun org juga dia... tak kan semua cakap dia kita nak kena ikut... dia pun kena juga hormat pandangan org... bukan nak suruh org lain je hormat pandangan dia...

kau ni anak PR ke anak BN.. bercakap macam BN...
Anonymous said…
Reformis Jalanan said...

"Dan saya amat berharap orang yang menggantikan Hasan Ali ialah YB Khalid. Chaiyo!!!"

Kalau YB Khalid ganti hasan Ali., alamak semakin ramailah JK pas di selangor dari kalangan JIM..
Anonymous said…
Salam
"Kepimpinan PAS mengiklankan judi dilaman webnya.... memalukan. Saya access laman web Hj Hadi. Tak caya pegi ke sini http://nasharudin-matisa.net/ dahlah tak updated iklankan maksiat pulak tu. Respect DSAI - blognya uptodate dan sentiasa dikemaskini. Saya rasa dia sendiri tulis yang signaturenya Anwar Ibrahim. Bukan susah pun zaman teknologi ni tengah dalam jamban pun boleh tulis! Tapi pemimpin yang tak reti teknologi ni payahla.
Pemimpin macam ni akan ketinggalan zaman sebab sekarang ni bukan macam zaman dulu cukup dengan berceramah saja! YB Khalid keep it up. Wslm Abu Zaid"

Siapa yang menulis tak bertanggungjawab ni.. nak memburukkan dan memfitnah pimpinan PAS... ni dah tentu org yg tak berparti dan mungki yahudi nak memecahbelahkan pAS... web siapa yg ko bg tu??????
abdullah said…
SALAM UKHWAH

Dalam sejarah gerakn islam, perbezaan pendapat adalah merupakn suatu kelaziman. Dengn penuh kerendahan hati sy mohon agar setiap ahli PAS, agar berhenti membicarakn isu ini. Hentikn tomahan dan cacian. tindkn anda hanya akn menguntungkn musuh2 Islam. Biarkn pimpinn tertinggi yg berbicara. kita yg telah melantik mrk sebgai pemimpn.Jd adlh mrupakn tanggungjwb kita utk utk taat pd pimpinn. Kembalilah pd ajarn Islam yg mulia. Hentikn sengketa. Melalui kemurnian hati dan niat yg suci sahaja perjuangn islam akn "menng". "Kemenangn" yg sebnr adlh bknlh kemenangan pilihanraya semata mata. tp kemenangan yg sebenar adlh saat kita layak untuk brada dlm saf para pejuang islam di MAHSYAR kelak. KEREDHAAN ALLAH MATLAMAT KAMI.......
Rakyat Malaysia said…
Dear YB,

I could not agree more with one particular reader that this so called special meeting/investigation or whatever your President choose to called it, is more to protect people such as Hasan Ali. If your president is serious, Hasan Ali should just be sacked. His trouble making effort is plain for all to see, what is missinf is just an UMNO shirt on his back.
Tok Guru, whatever people says about him is very clear in his stance, either you are with Pakatan or you don't, if Pakatan would ever want to be in Putrajaya it needs the help of all the rakyat, muslim or not. Its the same for BN if they want to stay in power, they need the support of all.
Hasan Ali, in his quest to be come MB, would do seems prepared to do anything and that includes supporting the alledge dirty effort of Khir Toyo.
He would stop at nothing and its better to get rid of this cancer fast, before it kills all og Pakatan.
Bang said…
Aslkm.. Dalam usaha menegakkan amal maa'ruf nahi mungkar.. kita tiadak boleh dipengaruhi emosi. Emosi biasanya di pengaruhi syaitan..sebab itu kita diajar untuk berishtifar ketika rasa hendak marah. Kalau hendak menulis atau memberi pandangan pun jangan ketika berada dalam emosi kemarahan, necaya tulisan anda itu akan kelihatan busuk seperti busuknya hati kita..Dalam perjuangan walaupun kita tidak suka pada seseorang sama ada benar atau tidak orang menyeleweng, kita mahu tidak mahu perlu menggunakan pendekatan secara hikmah yang di ajar oleh Islam. Untuk pendekatan secara kasar @ keras @ maki hanya untuk mereka yang sudah secara jelas menentang Islam.. contohnya kalau dah kata Islam itu tak sesuai untuk di jadikan sistem kehidupan, hukum sebat zalim, hukum hudud, boleh makan sup tangan.. bukan setakat barua.. haram jadah lah orang itu.... Kalau dah berani menghina Islam,hina Allah bukan setakat maki, berperang pun boleh. Jesteru kalau tidak ada bukti yang sahih jangan sesekali kita kita menuduh Anwar agen Jahudi..Hasan Ali, Ust Nasha, Cikgu Pa pro UMNO dan sebagainya. Kalau kita kata ada bukti.. minta pimpinan kita bersemuka dengan orang tersebut..bersemuka dengan Anwar, Hasan Ali dan rakan-rakannya. Ini tidak.. tuan-tuan hanya dengar cakap-cakap orang atau lihat kepada satu dua tindak tanduknya yang tuan-tuan tidak dipersetujui. Kita perlu adil dalam menghukum seseorang itu supaya hukuman yang diberikan bertepatan dengan Islam.Kita perlu berishtifar, mungucap banyak kali, fikir dulu baik, benarkah Anwar agen yahudi..dan yang terbaik tanya pada beliau benar atau tidak. Minta penjelasan dan Hasan Ali, Ust Nasha dan Cikgu Pa.. barulah adil namanya.. jangan sampai tuan-tuan mendapat dosa percuma dk kerana coretan di sini..wallahuaalam
Tok Arab Moden said…
mohamad said...
Hang buat ikut keparat Musyidul pas tu.Dah nyanyuk...dah lah...DAP tak akan masuk islam...jgn dok mimpi di siang hari macam Musyidul tu....DAP naik kepala hampa ada la nanti....tengok la nanti...ada KUIL HINDU terbesar kat
..

Apala ko mohamad...aku la nie keje kat Arab n tau mcm mana Arab keje..depa nie pemalas...samala cam ko tu....dungu.. totok dgn UMNO jer...kepla batu ...ha ha...
Lidah Benar said…
hi Bang,

Apa pulak bukti? Nasha, Hassan Ali dengan Mustapha Ali memang JELAS dan DIKETAHUI telah berbicara dengan UMNO pasal Unity Government!

Diorang sendiri dah macam mengaku. Mereka tak menafikan.

Nak bukti apa lagi?

Kalau Anwar Ibrahim, takde bukti lagi, dia seolah olah difitnah.

Tapi Nasha, Hassan Ali dengan Mustapha Ali orang-orang PAS yg besar pun tau diorang memang ada niat Unity Government!

Ishh tak paham paham lagi bebudak ni....
sinner said…
lidah benar,
pertemuan2 tu bukti depa pro umno ker?tau ke isi pertemuan tu? paham mendalam ke x ape kebenda unity govt? ke just jd org yg super sensitive ngan perkataan UMNO? i'm not an UMNO supporter(which most commentors here will call me so), but i fight against UMNO not because they're UMNO.it's because what they stand for.as long as Islam is not their way, then it's a BIG NO. but if they lowering their tone and truly accept Islam n justice(hopefully one day), I pray so that UG is become reality. pls dont call yourself a true Islam fighter if this things never come out in your dreams. lets pray for all malaysian under legacy of peaceful Islam.

Salam

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.



Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?



WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.



2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…