Skip to main content

This is the way they want it to be

By S Pathmawathy (Malaysiakini)

Shah Alam PAS MP Khalid Samad similarly said that the inaction only reflected the government’s seriousness in tackling judicial reforms.

“The voice recording and video tape of the whole discussion is clear indication that the appointment of judges were clearly influenced by individuals who were not credible themselves and obviously had vested interest,” said Khalid.

“This basically puts an end to the mirage of any attempt to rectify the independence of the judiciary to indicate that the government is serious about appointing judges based on their independence. To me it is like a admission that it is OK,” he said.

“The issue has never been whether it was criminal or otherwise it has always been that this clear indication that the judiciary is not independent and is decided by various lobbies and interest groups and I think that is very unfortunate,” he said.

This just proves that nothing has changed and nothing will change unless the administration is changed, said Khalid.

More from Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Well said tuan YB, nothing will change unless we change the current corrupted gov!
Anonymous said…
http://baganutama.blogspot.com/2009/10/ketua-dewan-ulamak-ustaz-harun-taib.html
Tinta Hitam said…
They need the best judges that money could buy to help them retaining power if the democracy way failed them..

Popular posts from this blog

Kerana Tidak Istiqamah Maka Akhirnya Terpinggir

Keputusan PRU14 sekarang telah diketahui umum. Pakatan Harapan (PH) berjaya mengambil alih Putrajaya dan negeri-negeri di seluruh Negara kecuali Perlis, Pahang dan Sarawak yang kekal bawah BN sambil Kelantan dan Terengganu jatuh pada PAS.

Walaupun akan ada yang berkata bahawa PAS telah berjaya dengan keputusan anatara yang paling cemerlang dalam sejarahnya, hakikatnya ianya sebenarnya boleh jauh lebih baik dari itu. Malangnya, sifat gopoh dan kurang yakin kepada pendekatan yang diikutinya sejak zaman reformasi telah menyebabkan PAS semakin terpinggir dari arus perdana politik negara. Ia kembali sebagai parti pantai timur dan kawasan kampung Melayu setelah beraksi cergas di pantai barat dan kawasan bandar pada tahun-tahun pasca reformasi. Cogan kata “PAS for all” kian tidak kedengaran dan PAS kembali sebagai parti bersifat eksklusif memperjuangkan agenda khas bagi masyarakat Muslim dan Melayu.

Dakwaan Kosong Hj Hadi: Antara Kebenaran dan Khayalan

Pada 14hb April Hj. Hadi membuat satu 'pendedahan' mengenai sebab sebenar AMANAH ditolak. Kononnya ianya adalah kerana pimpinan AMANAH semasa menjawat jawatan dalam PAS ingin meminda perlembagaan PAS sehingga dikurangkan kuasa Majlis Syura Ulama. Tuduhan tersebut merupakan satu pembohongan yang nyata yang dibuat dengan penuh kesedaran bahawa ianya satu pembohongan! Saya tidak tahu mengapa Hj Hadi kebelakangan ini kerap berbohong.

Sekiranya ianya dianggap bukan satu pembohongan oleh beliau dan beliau benar yakin akan kebenarannya maka ahli-ahli PAS haruslah berwaspada. Kerana ini bermakna bahawa beliau sudah mula mengalami satu keadaan yang tidak dapat membezakan di antara kebenaran dari khayalan. Situasi 'delusional' ini menyebabkan beliau sentiasa dalam keadaan cemas dan menganggap dirinya dan Islam dimusuhi oleh semua, kecuali oleh PAS dan UMNO.

Tuduhan ini sebenarnya bukanlah baharu maka yang dikatakan sebagai 'pendedahan' selepas 3 tahun ini adalah dakwaan …