Skip to main content

This is the way they want it to be

By S Pathmawathy (Malaysiakini)

Shah Alam PAS MP Khalid Samad similarly said that the inaction only reflected the government’s seriousness in tackling judicial reforms.

“The voice recording and video tape of the whole discussion is clear indication that the appointment of judges were clearly influenced by individuals who were not credible themselves and obviously had vested interest,” said Khalid.

“This basically puts an end to the mirage of any attempt to rectify the independence of the judiciary to indicate that the government is serious about appointing judges based on their independence. To me it is like a admission that it is OK,” he said.

“The issue has never been whether it was criminal or otherwise it has always been that this clear indication that the judiciary is not independent and is decided by various lobbies and interest groups and I think that is very unfortunate,” he said.

This just proves that nothing has changed and nothing will change unless the administration is changed, said Khalid.

More from Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Well said tuan YB, nothing will change unless we change the current corrupted gov!
Anonymous said…
http://baganutama.blogspot.com/2009/10/ketua-dewan-ulamak-ustaz-harun-taib.html
Tinta Hitam said…
They need the best judges that money could buy to help them retaining power if the democracy way failed them..

Popular posts from this blog

Kisah Raja Najashi

Semasa saya terlibat dalam usaha dakwah di UK satu ketika dahulu, kami mendapati bahawa ramai dari kalangan penganut Kristian tidak tahu bahawa Nabi Isa (AS) diiktiraf sebagai seorang Rasul oleh Islam. Begitu juga Nabi Ibrahim, Nabi Musa dan hampir kesemua para Nabi yang diiktiraf oleh agama Kristian turut diiktiraf oleh Islam. Kecuali kumpulan yang tidak diiktiraf Islam ialah ‘Nabi’ selepas Nabi Isa, termasuk penulis Bible yang digelar sebagai ‘Prophet’ oleh mereka. Apabila mereka didedahkan dengan maklumat ini, maka ianya boleh menyebabkan mereka ingin tahu apa yang dikatakan Al-Quran mengenai Nabi Isa dan menjadi satu titik tolak bagi mereka untuk mendampingi Al-Quran.

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadangan

Video Tazkirah Ramadhan At-Taubah Ayat 31: Pendewaan Manusia

WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD