Skip to main content

Teaching of Maths and Science in English a Flop

By Syed Jaymal Zahiid and Neville Spykerman
*with video update (24/6/2009)

... Shah Alam MP Khalid Samad from PAS said it was obvious in the minister's response that the government is not fully prepared for the implementation of the policy and students are being victimised as a result.

"It is apparent that they are not fully prepared for this and have not taken into account the implication and the repercussion," he told a press conference in Parliament.

He added that it was absurd that the government realised the programme's failure only after six years it has been implemented.

"Don't make our children guinea pigs," said Khalid, adding that teaching maths and science in English won't upgrade students' English quality, suggesting that it would be better for the government to focus on getting the best teachers to teach the international language instead.

More from The Malaysian Insider


Video courtesy of MPPAS.

-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

genesispassion said…
step one remove 30% of the existing teachers....1st....does bad apple make good apple good? or good apple get bad with bad apples ?
Anonymous said…
Aha...!

Now everyone admits that the teachers are the ones....!!!!

Teachers "are" our educators & yet they say its difficult to teach in English...

Tak ada "malu" ke...????

"WHY" call yourself teachers than....??????
Teachers "have to" take the trouble to educate themselves so as to dispense knowledge to their students.........?????

Didn't know that is it......????
Can't blame the teachers........
Even our so-called Education Minister didn't know what the "hell" was happening to the English language.........

Sigh............!!
There goes our education lah....!

What a bunch of "Brady Bunch" you goons are........?

Sometimes I feel so bad to be lucky....!!
I get to send my children to private schools....!!!

Feel soo........ sorry for the other children !!!!!!
Anonymous said…
Apasal PAS tak de ketengahkan isu PKFZ ni? Nak baca dalam Harakah haram jadah tak de (sepatutnye front page news le). Dok tengok DAP je highlight. Bukan kah ini scandal terbesar sehingga kini?

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.



Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?



WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.



2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…