Skip to main content

UiTM Sued for Failing to Prevent Attempted Rape

By Neville Spykerman

Shah Alam Member of Parliament Khalid Samad said the victim and her family are angry at the ‘couldn’t care less” attitude of the university. He said much more is expected of UITM.

“They should have provided her with counselling and support.” he said.

The only help given to the victim, who is on leave, is the flexibility to rejoin her course at any time. However the second-year hotel and hospitality management student is unlikely to return.

Khalid alleges both the university and police had indicated to the victim she should just drop the complaint.

“More needs to be done to step up security because parents are trusting UITM with the safety of their daughters.”

More from The Malaysian Insider
Related news from The Star and Malaysiakini(BM)

*gambar ihsan Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Didn't our King just made a comment on Uitm.......????????
Anonymous said…
salam,
Dear Bro. Khalid. Glad to hear that finally you had performed as an MP covering Shah Alam. Its better for you to concentrate on this case rather than being busy hovering and speculating false allegations against the ulamaks.
Your Bro.
Anonymous said…
Salam,

Shah Alam Member of Parliament Khalid Samad said the victim and her family are angry at the ‘couldn’t care less” attitude of the university.

He said much more is expected of UITM.

“They should have provided her with counselling and support.” he said.

The only help given to the victim, who is on leave, is the flexibility to rejoin her course at any time.

However the second-year hotel and hospitality management student is unlikely to return.

Khalid alleges both the university and police had indicated to the victim she should just drop the complaint.

“More needs to be done to step up security because parents are trusting UITM with the safety of their daughters.”

Lepas ni semua mangsa rogol akan saman kerajaan (persekutuan dan kerajaan negeri) kerana tak menyediakan satu suasana yang selamat dan sikap tak memberi sokongan kepada mangsa..
udang said…
Helo encik ketam,

Kalau tak tau sesuatu isu tu lebih baik lah senyap shj sbb kalau bercakap akan menampakkan kebodohan diri sendiri. Mangsa berada dalam tempat yg sepatutnya dikawal oleh pihak yang berkenaan, bukan dirumah atau kawasan persendirian. Janganlah nak politikkan isu ini. Encik ada anak perempuan tak? Dia pegi sekolah? Saya harapkan dia sentisa selamat...
Cahaya Hati Nur said…
Sebelum kita menyalahkan pelbagai pihak.. pernah kah terfikir utk kita lihat sendiri KEJADIAN ITU berlaku.. atau apa akan kita lakukan jika ahli keluarga kita berada ditempat itu..

Cuba bayangkan anak gadis "kita" = ibu bapa diperlakukan seperti sedangkan kita menyangka kan anak kita itu selamat di institusi itu. Tiba2 mendaapat panggilan "hello puan, anak buat ada di balai polis sek.... utk membuat laporan. anak puan disyaki dirogol..!?

Apakah sebagai ibu tidak luluh hati n jiwanya bila mendapat perkhabaran seperti itu?

----------------\

melihat fenomena UiTM Shah Alam yg terkenal dengan student yg cultural shock ini, ianya telah sinonim dgn panggilan sejak turun temurun lagi.. Sebab apa?
Sebab yg NC sendiri kene jawab.

Situasi sekarang ini memang, sistem kawalan kurang diberi penekanan di kolej2 kediaman. ini juga merupakan salah satu faktor boleh berlaku kecuaian tersebut. Lelaki perempuan bebas keluar masuk kolej.. ( Adakah ini yg dinamakan selamat? )

Pengalaman saya berada di UITM Shah Alam selama 5 tahun telah khadam pelbagai karenah termasuk juga bhg pentadbiran kolej.

Tidak mustahil kes tersebut berlaku kerana isu2 demikian sering didengari dicorong telinga pelajar siswi terutama di kolej2 kediaman.

Bila adanya sekatan-sekatan di pintu utama UiTM, waktu itu juga la terdengarnya isu yg tidak enak didengar n menakut-nakutkan pelajar siswi ini.

Bayangkanlah.. siswa boleh sesuka hati masuk kawasan kolej siswa dan "merendek" atau perkataan yg biasa disebut bertenet di ruang legar kolej.. hantar siswi menaiki motor..

Situasi ini tidak di pantau oleh RS atau penjaga kolej ini.. juga perbuatan siswa siswi yg langgar peraturan kolej juga tidak di TEGAH dengan kuatnya..

Malah mereka hanya sibuk dengan pantau surau.. melihatkan siapa yg duk solat jemaah.. then 2-3hari lepas tu dapatla surat saman / amaran dari pentadbiran.. tidak dibenarkan membuat kumpulan usrah disini..

(inilah perkara yg mengelikan hati kami)

yg mungkkar tidak ditegah.. yg maaruf pula dicegah..! inilah UiTM.

Kata nya bumiputera tp hak pelajar islam tidak diberi mandat malah ada yg dipecat!

biasalah UiTM Di Hati Ku.

nur

Popular posts from this blog

Surat Terbuka Untuk Penduduk Seksyen 23

2hb September 2009 M 13 Ramadan 1430 H السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Kehadapan penduduk Seksyen 23 yang dihormati, Semoga surat ini menemui tuan-tuan dalam keadaan sihat wal afiat serta keimanan yang teguh dan jitu berkat bulan Ramadhan ini. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan diri saya serta tuan-tuan akan Firman Allah, Surah Al Maaidah ayat 8 yang bermaksud; “Bertindak adil! Ianya lebih rapat dengan keTaqwaan.” Semoga dalam usaha kita membina keTaqwaan dalam bulan Ramadhan ini, kita mengingati hakikat bahawa ‘keTaqwaan’ yang diusahakan itu mempunyai hubungan rapat dengan keadilan. Keadilan ini pula perlu dilaksanakan terhadap semua, walaupun terhadap yang tidak disenangi. Ini ditegaskan di dalam ayat yang sama yang bermaksud, “dan jangan oleh kerana kebencian kamu terhadap sesuatu kaum menyebabkan kamu tidak berlaku adil…” Kalau terhadap kaum yang dibenci sekalipun dituntut keadilan, apatah lagi terhadap jiran sekampung dan warga sekota? Walaupun mereka tidak seba

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadan

Tapak Kuil Seksyen 23 Shah Alam

Baru-baru ini, banyak betul yang kita dengar berhubung isu tapak kuil yang dicadangkan di Seksyen 23, Shah Alam. Yang tahu, yang tak tahu dan yang buat-buat tahu, semuanya turut sama mengemukakan pandangan masing-masing. Di antaranya, pandangan Noh Omar yang menyatakan bagaimana kerajaan PR tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam. Oleh itu, bagi mereka yang ingin tahu, izinkan saya menceritakan serba sedikit perkara sebenar berkenaan isu ini. Tapak Kuil yang dicadangkan adalah di kawasan Industri, lebih 200 meter dari kawasan perumahan. Sebuah Kuil yang sekarang ini berada di Seksyen 19 akan dipindahkan ke tapak baru yang dicadangkan ini. Di Seksyen 19, kuil berkenaan hanya berjarak 20 kaki dari kawasan perumahan! Buka pintu rumah, seberang jalan terdapat kuil. Sebenarnya, kuil Seksyen 19 telah berada di situ sejak zaman sebelum wujudnya Shah Alam lagi. Pada masa itu kawasan di mana kuil tersebut dibina dinamakan Ladang Sungai Renggam. Apabila PKNS ambil-alih, maka dijadikan kaw