Skip to main content

UiTM Sued for Failing to Prevent Attempted Rape

By Neville Spykerman

Shah Alam Member of Parliament Khalid Samad said the victim and her family are angry at the ‘couldn’t care less” attitude of the university. He said much more is expected of UITM.

“They should have provided her with counselling and support.” he said.

The only help given to the victim, who is on leave, is the flexibility to rejoin her course at any time. However the second-year hotel and hospitality management student is unlikely to return.

Khalid alleges both the university and police had indicated to the victim she should just drop the complaint.

“More needs to be done to step up security because parents are trusting UITM with the safety of their daughters.”

More from The Malaysian Insider
Related news from The Star and Malaysiakini(BM)

*gambar ihsan Malaysiakini
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Anonymous said…
Didn't our King just made a comment on Uitm.......????????
Anonymous said…
salam,
Dear Bro. Khalid. Glad to hear that finally you had performed as an MP covering Shah Alam. Its better for you to concentrate on this case rather than being busy hovering and speculating false allegations against the ulamaks.
Your Bro.
Anonymous said…
Salam,

Shah Alam Member of Parliament Khalid Samad said the victim and her family are angry at the ‘couldn’t care less” attitude of the university.

He said much more is expected of UITM.

“They should have provided her with counselling and support.” he said.

The only help given to the victim, who is on leave, is the flexibility to rejoin her course at any time.

However the second-year hotel and hospitality management student is unlikely to return.

Khalid alleges both the university and police had indicated to the victim she should just drop the complaint.

“More needs to be done to step up security because parents are trusting UITM with the safety of their daughters.”

Lepas ni semua mangsa rogol akan saman kerajaan (persekutuan dan kerajaan negeri) kerana tak menyediakan satu suasana yang selamat dan sikap tak memberi sokongan kepada mangsa..
udang said…
Helo encik ketam,

Kalau tak tau sesuatu isu tu lebih baik lah senyap shj sbb kalau bercakap akan menampakkan kebodohan diri sendiri. Mangsa berada dalam tempat yg sepatutnya dikawal oleh pihak yang berkenaan, bukan dirumah atau kawasan persendirian. Janganlah nak politikkan isu ini. Encik ada anak perempuan tak? Dia pegi sekolah? Saya harapkan dia sentisa selamat...
Cahaya Hati Nur said…
Sebelum kita menyalahkan pelbagai pihak.. pernah kah terfikir utk kita lihat sendiri KEJADIAN ITU berlaku.. atau apa akan kita lakukan jika ahli keluarga kita berada ditempat itu..

Cuba bayangkan anak gadis "kita" = ibu bapa diperlakukan seperti sedangkan kita menyangka kan anak kita itu selamat di institusi itu. Tiba2 mendaapat panggilan "hello puan, anak buat ada di balai polis sek.... utk membuat laporan. anak puan disyaki dirogol..!?

Apakah sebagai ibu tidak luluh hati n jiwanya bila mendapat perkhabaran seperti itu?

----------------\

melihat fenomena UiTM Shah Alam yg terkenal dengan student yg cultural shock ini, ianya telah sinonim dgn panggilan sejak turun temurun lagi.. Sebab apa?
Sebab yg NC sendiri kene jawab.

Situasi sekarang ini memang, sistem kawalan kurang diberi penekanan di kolej2 kediaman. ini juga merupakan salah satu faktor boleh berlaku kecuaian tersebut. Lelaki perempuan bebas keluar masuk kolej.. ( Adakah ini yg dinamakan selamat? )

Pengalaman saya berada di UITM Shah Alam selama 5 tahun telah khadam pelbagai karenah termasuk juga bhg pentadbiran kolej.

Tidak mustahil kes tersebut berlaku kerana isu2 demikian sering didengari dicorong telinga pelajar siswi terutama di kolej2 kediaman.

Bila adanya sekatan-sekatan di pintu utama UiTM, waktu itu juga la terdengarnya isu yg tidak enak didengar n menakut-nakutkan pelajar siswi ini.

Bayangkanlah.. siswa boleh sesuka hati masuk kawasan kolej siswa dan "merendek" atau perkataan yg biasa disebut bertenet di ruang legar kolej.. hantar siswi menaiki motor..

Situasi ini tidak di pantau oleh RS atau penjaga kolej ini.. juga perbuatan siswa siswi yg langgar peraturan kolej juga tidak di TEGAH dengan kuatnya..

Malah mereka hanya sibuk dengan pantau surau.. melihatkan siapa yg duk solat jemaah.. then 2-3hari lepas tu dapatla surat saman / amaran dari pentadbiran.. tidak dibenarkan membuat kumpulan usrah disini..

(inilah perkara yg mengelikan hati kami)

yg mungkkar tidak ditegah.. yg maaruf pula dicegah..! inilah UiTM.

Kata nya bumiputera tp hak pelajar islam tidak diberi mandat malah ada yg dipecat!

biasalah UiTM Di Hati Ku.

nur

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.