Skip to main content

Pas denies racism, sexism for opposing PKNS boss

SHAH ALAM, Nov 1 - Denying racism or sexism for opposing Low Siew Moi's appointment as PKNS general manager, Pas Selangor commissioner Datuk Hassan Ali said it preferred "new blood" to manage the state corporation.

"I am prepared to support the appointment of a new PKNS general manager even if the person is not a Malay or a man, as long as they are professional and can provide a better future for PKNS," Hassan told the Siasah Daily news portal yesteday.

Hassan said his opinion was based on allegations that attacked the character of Low, who was corporate and accounts deputy general manager, and just-retired PKNS general manager Datuk Harun Salim.

His deputy, Shah Alam MP Khalid Samad, concurred that PKNS needed new blood.

"If we say that the PKNS management is bad, then I assume Madam Low is also bad as she is one of the senior managers there and not because she is not Malay. Anyone can lead PKNS as long as they understand its policies and aims and follow directives from the board led by the Menteri Besar," Khalid said.

"We don't want to appoint a Malay only to see the person not performing and causing Pakatan Rakyat trouble," he added.

More from Themalaysianinsider

-Pejabat Khalid Samad-

Comments

Popular posts from this blog

Kerana Tidak Istiqamah Maka Akhirnya Terpinggir

Keputusan PRU14 sekarang telah diketahui umum. Pakatan Harapan (PH) berjaya mengambil alih Putrajaya dan negeri-negeri di seluruh Negara kecuali Perlis, Pahang dan Sarawak yang kekal bawah BN sambil Kelantan dan Terengganu jatuh pada PAS.

Walaupun akan ada yang berkata bahawa PAS telah berjaya dengan keputusan anatara yang paling cemerlang dalam sejarahnya, hakikatnya ianya sebenarnya boleh jauh lebih baik dari itu. Malangnya, sifat gopoh dan kurang yakin kepada pendekatan yang diikutinya sejak zaman reformasi telah menyebabkan PAS semakin terpinggir dari arus perdana politik negara. Ia kembali sebagai parti pantai timur dan kawasan kampung Melayu setelah beraksi cergas di pantai barat dan kawasan bandar pada tahun-tahun pasca reformasi. Cogan kata “PAS for all” kian tidak kedengaran dan PAS kembali sebagai parti bersifat eksklusif memperjuangkan agenda khas bagi masyarakat Muslim dan Melayu.

Dakwaan Kosong Hj Hadi: Antara Kebenaran dan Khayalan

Pada 14hb April Hj. Hadi membuat satu 'pendedahan' mengenai sebab sebenar AMANAH ditolak. Kononnya ianya adalah kerana pimpinan AMANAH semasa menjawat jawatan dalam PAS ingin meminda perlembagaan PAS sehingga dikurangkan kuasa Majlis Syura Ulama. Tuduhan tersebut merupakan satu pembohongan yang nyata yang dibuat dengan penuh kesedaran bahawa ianya satu pembohongan! Saya tidak tahu mengapa Hj Hadi kebelakangan ini kerap berbohong.

Sekiranya ianya dianggap bukan satu pembohongan oleh beliau dan beliau benar yakin akan kebenarannya maka ahli-ahli PAS haruslah berwaspada. Kerana ini bermakna bahawa beliau sudah mula mengalami satu keadaan yang tidak dapat membezakan di antara kebenaran dari khayalan. Situasi 'delusional' ini menyebabkan beliau sentiasa dalam keadaan cemas dan menganggap dirinya dan Islam dimusuhi oleh semua, kecuali oleh PAS dan UMNO.

Tuduhan ini sebenarnya bukanlah baharu maka yang dikatakan sebagai 'pendedahan' selepas 3 tahun ini adalah dakwaan …