Skip to main content

Dilema ADUN PAS Selangor

Kebelakangan ini kita membaca ide yang agak kontroversi dikemukakan berhubung kedudukan para ADUN PAS di negeri Selangor. Ide kontroversi ini mencadangkan supaya mereka melompat keluar PAS dan menyertai Keadilan dan seterusnya bertanding kembali kerusi mereka sebagai incumbent atau penyandang tetapi atas tiket Keadilan. Saya yakin ADUN PAS ini sedang dalam sedikit dilema mengenai cadangan ini.

TIDAK SENANG DENGAN SIKAP PAS PASCA MUKTAMAR 2015

Kita semua mengetahui bahawa kesemua ADUN PAS di Selangor, yang berjumlah seramai 13 orang tidak senang dengan pendirian PAS Pusat untuk keluar Pakatan Rakyat (PR) dengan memeutuskan hubungan dengan DAP pada 2015 dan Keadilan kemudiannya. Ini jelas berdasarkan surat yang telah ditandatangani kesemua 13 ADUN PAS meminta supaya PAS Selangor dikecualikan dari dasar PAS Pusat memutuskan hubungan dengan PR. Malangnya bagi mereka, rayuan mereka telah tidak diindahkan pimpinan PAS Pusat, khususnya Hj. Hadi.

Pada ketika itu, saya yakin sudah ada terlintas di pemikiran sebahagian dari mereka untuk keluar PAS dan bersama AMANAH apabila AMANAH ditubuhkan. Namun mungkin atas sebab keyakinan pihak tertentu bahawa hubungan PAS dan Pakatan Harapan (PH), yang ditubuhkan sebagai pengganti kepada PR, boleh dipulihkan maka mereka kekal bersama PAS. Kemungkinan mereka dimaklumkan bahawa perbincangan antara pihak Keadilan bersama Tuan Ibrahim Tuan Man dan Mustapha Ali, sedang berjalan dengan begitu positif. Kemungkinan juga akan ada kerjasama antara PAS dan PH digunakan untuk kekalkan mereka dalam PAS dan pada masa yang sama mengekalkan juga ‘kerajaan PR’ di Selangor.

GAGALNYA USAHA KERJASAMA PAS-PH (KEADILAN)

Malangnya bagi ADUN-ADUN PAS ini, kerjasama PAS-PH yang digambarkan sebagai satu kemungkinan besar akan berlaku telah tidak tercapai. Pada masa sama, mereka juga sedar bahawa perubahan sikap PAS telah menjadikan sebahagian dari mereka tidak lagi diperlukan oleh pimpinan PAS. Mereka merupakan golongan pro-kerjasama dengan Pakatan, samada Pakatan Rakyat atau Pakatan Harapan, sedangkan PAS sudah anti pakatan. Dalam keadaan sebegitu, mereka terpaksa memilih untuk samada terus bersama PAS, yang tidak lagi dipersetujui pendekatannya, atau keluar dan bersama PH, khususnya bersama AMANAH.

Sekiranya mereka bersama PAS mereka sedar mereka tidak akan dipilih untuk menjadi calon PRU 14. Sedangkan ada di kalangan mereka yang telah menjadi ADUN calon sejak 2008 lagi dan masih bersemangat untuk terus bertanding. Sambil itu, sekiranya mereka keluar dan menyertai AMANAH, tiada jaminan mereka akan diterima dengan baik atas sebab begitu lambat membuat keputusan untuk keluar PAS. Mereka akan dianggap sebagai golongan yang antara terlewat dan ‘slow learner’. Harapan untuk dijadikan calon juga mungkin dilihat ‘tipis’.

PILIHAN YANG MENAMBAHKAN DILEMA
Sambil mereka menimbangkan segala pilihan mereka, tiba-tiba mereka ditawarkan pula untuk menyertai Keadilan dan dijanjikan akan dilantik sebagai calon atas sebab mereka adalah incumbent atau penyandang. Pilihan ini tidak pernah difikirkan mereka kerana dari awal lagi mereka tidak berminat untuk menyertai Keadilan. Tawaran ini pula dibuat oleh mereka yang pada peringkat awal dulu meyakinkan mereka supaya kekal dalam PAS! Dan bahawa kerjasama PH - PAS, melalui Keadilan, dikatakan pasti berlaku.

Saya rasa tiada yang boleh menafikan bahawa Keadilan bukanlah pilihan pertama mereka kerana dari sejak awal mereka telah memilih untuk bersama PAS. Hampir kesemua mereka menyertai politik pada atau selepas zaman reformasi dan sekiranya Keadilan adalah pilihan pertama mereka maka mereka semestinya akan bersama Keadilan pada ketika mereka menyertai politik. Namun mereka kesemuanya telah bersama PAS kerana mereka, kononnya, pada ketika itu mempunyai wawasan perjuangan politik Islam.

Dengan ditawarkan sebagi bakal calon, walaupun atas tiket Keadilan, saya pasti sebahagian dari mereka masih berdilema. Ada yang tertarik namun pada masa yang sama mereka risau bagaimana tindakan mereka untuk keluar PAS dan menyertai Keadilan semata-mata kerana ingin menjadi calon akan dilihat masyarakat keseluruhannya. Adakah mereka akan dilihat sebagai oppurtunis dan tidak berprinsip?

KEMARAHAN PAS TERHADAP KEADILAN

Bagi Keadilan, penyertaan mereka sebagai ahli Keadilan akan memungkinkan Keadilan menuntut kerusi-kerusi yang dulunya ditandingi PAS. Ini memungkinkan Keadilan memperolehi maksima 13 kerusi tambahan sekira kesemua ADUN PAS bersetuju dengan cadangan mereka. Semestinya ini satu ‘kejayaan’ bagi Keadilan. Namun demikian, justifikasi Keadilan untuk menerima mereka sebagai calon agak kurang jelas.

Selama ini Keadilan bertindak secara berlembut dengan PAS atas alasan ingin mendapat undi ahli PAS. Hujah Keadilan adalah seakan-akan sama dengan hujah PAS sendiri untuk berlembut dengan UMNO. Tiba-tiba, bila Keadilan ‘mencuri’ bekas calon PAS, tidakkah ianya akan menyebabkan PAS marah? Sudah pasti PAS akan mengamuk dan pertandingan 3 penjuru bersama PAS sudah pasti akan berlaku. Pada ketika itu ahli PAS juga akan marah dengan ‘calon pengkhianat’ dan parti Keadilan yang mencalonkan ‘pengkhianat’ dan dengan itu tiada kelebihan yang akan diperolehi dengan mencalonkan mereka. Tiada kelebihan melainkan kerusi yang ditandingi Keadilan bertambah.

PERSPEKTIF PARTI RAKAN PH

Pada masa yang sama, saya juga khuatir bahawa akan ada yang merumuskan yang mereka ini telah digalakkan untuk kekal sebagai ADUN dan Exco PAS sebagai satu perancangan untuk menjadikan kerusi-kerusi mereka milik Keadilan semasa PRU 14. Kalau itulah yang dirumuskan oleh ahli dan penyokong AMANAH dan PPBM, maka hubungan antara parti komponen parti PH di Negeri Selangor akan tercalar. Sedangkan semangat kekitaan dan kebersatuan amat penting untuk PH berjaya mempertahankan Selangor.

Tindakan Keadilan akan dilihat sebagai tindakan ‘merampas kerusi-kerusi rakan’ dengan meletakkan calon penyandang dari PAS yang menyertai Keadilan pada saat terakhir semata-mata kerana dijanjikan akan menjadi calon. Ini sewajarnya dielak. Seperti pepatah Melayu, ianya untung secupak rugi segantang.

SERUAN KEPADA ADUN DAN AHLI PAS


Bagi ADUN-ADUN PAS yang sedang dilema, saya ingatkan supaya mengikhlaskan hati dalam mendukung perjuangan Islam. Jangan jadi seperti Baihara Bin Firas, ketua Bani Amir yang sanggup menyokong Rasulullah (SAW) hanya sekiranya beliau dijanjikan bahawa beliau akan dilantik sebagai ketua selepas wafatnya Nabi (SAW). Syarat Baihara telah ditolak Rasulullah (SAW) kerana sikap meminta dan mementingkan jawatan adalah bukan dari akhlak seorang pejuang Islam yang tulen.

Bagi ADUN-ADUN PAS ini, yang sudah lama sedar kesilapan Hj. Hadi, saya ingin cadangkan supaya mereka istiqamah dengan perjuangan Islam dan lakukan apa yang sepatutnya dilakukan mereka pada 2015. Keluar PAS untuk bersamalah dengan AMANAH. Sertai AMANAH walaupun tidak dijanjikan apa-apa jawatan mahupun kedudukan. Saya yakin, bukan itu yang diperjuangkan mereka pada ketika menyertai PAS pada asalnya. Sebaliknya yang diperjuangkan mereka, seperti juga kami, adalah untuk membawa risalah politik Islam yang kontemporari, tepat dengan keadaan semasa, demi menyelamatkan negara dari kezaliman dan salahguna kuasa.

Pada masa yang sama, yakinlah bahawa sekiranya seseorang itu ikhlas dan berkemampuan, dia tetap akan dinaikkan Allah sehingga menjadi pemimpin walaupun dia menyertai sebagai ahli biasa pada awalnya. Itulah maksud jawapan Rasulullah kepada Baihara Bin Firas.

Pimpinan dan ahli AMANAH tidak bersifat dendam dan tidak akan menafikan kebolehan seseorang walaupun sekiranya mereka ini pernah terlewat pada satu ketika dahulu.

WaLlahu 'Alam
KHALID ABD SAMAD

Comments

Unknown said…
Assalammualailum Y.B,

Sarana Y.B di kira bernas tetapi perlu berhati hati kerana kalau perjuangan mereka tulin dan mengikut acuan penubuhan PAS yang asal sudah pasti mereka melakukan nya. Andai kata mereka melakukan kerana kaedaan, parti apa pun yang mereka sertai mesti berhati hati kerana di khuathirkan mereka akan kembali ke PAS andai kata mereka menang nanti.Sebagai contoh Y.B Datuk Haji Mahfuz. Beliau mengambil masa setelah PAS engan berganjak dari metlamat mereka untuk berdakap mesra dengan UMNO. Sebagai Y.B sudah pasti anda memikir kan hal ini.
parti ternakan dap pandai reka fitnah, kalau pru14 ni pas tak bergabung dengan umno memang celaka lah pan
Unknown said…
Masya Allah komentar yg tepat dr YB. Sekiranya kita ikhlas berjuang tanpa meminta jawatan Allah akan membalasnya walaupun di dunia. Hj Mat Sabu contoh yg tepat kerana istiqamahnya beliau berjaya menjadi YB dan telah diangkat menjadi MOD.

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.