Skip to main content

Political Parties Should Support Bersih But Not Intervene

by Dajmarizal Zolkipli (Malaysian Digest)

KUALA LUMPUR, 23 APRIL, 2012: PAS Selangor deputy commissioner Khalid Samad describes his party colleague Nasharudin Mat Isa’s statement calling for PAS to lead Bersih, replacing current co-chairperson, Datuk S Ambiga as a view of an outsider.

“He (Nasharuddin) is not getting himself really involved in party meetings of late, so it is a view of an outsider,” said Khalid when contacted by Malaysian Digest.

The Star yesterday reported that Bachok MP and Nasharudin had hit out at Ambiga, saying she is not fit to lead because of her ties with the lesbian, gay, bisexual and transsexual (LGBT) community.

The former PAS deputy president said PAS should instead take the lead in the Bersih 3.0 demonstration planned for Saturday.

Khalid said that PAS acknowledges that Bersih 3.0 is a public movement and political parties should not intervene but instead only support its cause and demands.

“It’s (Bersih) a people’s movement. The public is keen to keep it that way, so we must respect them. They should choose their own leader.

“As PAS is a political party that supports the movement and its call for clean and fair election doesn’t mean that we have the right to determine major decisions (of Bersih),” Khalid added.

Meanwhile, PAS deputy president Mahfuz Omar said the civil society movement should be respected and free from political interventions.

“We support Bersih and its eight demands because they call for a fair election in Malaysia. That doesn’t mean that we have to also be associated it with LGBT issues directly,” said Mahfuz.

Courtesy of Malaysian Digest
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Grand Marquis said…
Khalid Samad, patutlah anda ni dikenali sebagai bapak parasit. Pantang ada orang sentuh sekutu kafir dia, dialah orang yang pertama yang akan bersuara. Biarlah isu LBGT pun, dia akan cari alasan untuk pertahankan sekutu dia.

Nasha orang luar, uh... sedapnya cakap. Hanya dengan alasan not involve in party meeting lately. Kalau Nasha tu orang luar, mungkin anda tu bukan ahli. Tak kira siapa pun, apakah beliau tidak boleh langsung menegur PAS sekalipun PAS bersekongkol dengan pejuang LGBT? Adakah pas ni satu cult yang tak boleh ditegur orang "dalam" yang dianggap "luar".

Nampak sangat anda ni terlalu terdesak untuk pertahankan sekutu kafir anda sehingga terpaksa cari alasan "orang luar".
Supar Yop said…
Aku setuju dgn Hang Grand Marquis

Popular posts from this blog

Surat Terbuka Untuk Penduduk Seksyen 23

2hb September 2009 M 13 Ramadan 1430 H السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Kehadapan penduduk Seksyen 23 yang dihormati, Semoga surat ini menemui tuan-tuan dalam keadaan sihat wal afiat serta keimanan yang teguh dan jitu berkat bulan Ramadhan ini. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan diri saya serta tuan-tuan akan Firman Allah, Surah Al Maaidah ayat 8 yang bermaksud; “Bertindak adil! Ianya lebih rapat dengan keTaqwaan.” Semoga dalam usaha kita membina keTaqwaan dalam bulan Ramadhan ini, kita mengingati hakikat bahawa ‘keTaqwaan’ yang diusahakan itu mempunyai hubungan rapat dengan keadilan. Keadilan ini pula perlu dilaksanakan terhadap semua, walaupun terhadap yang tidak disenangi. Ini ditegaskan di dalam ayat yang sama yang bermaksud, “dan jangan oleh kerana kebencian kamu terhadap sesuatu kaum menyebabkan kamu tidak berlaku adil…” Kalau terhadap kaum yang dibenci sekalipun dituntut keadilan, apatah lagi terhadap jiran sekampung dan warga sekota? Walaupun mereka tidak seba

Keadilan Saidina Umar Al-Khattab Terhadap Rumah Ibadah Agama Lain

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengemukakan sebuah kisah dari zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab (r.a) untuk tatapan dan renungan tuan-tuan sekalian. Melalui pendedahan ini, adalah diharap sebahagian dari ummat Islam yang tidak memahami konsep keadilan Islam terhadap agama lain, akan sedikit sebanyak dapat memikirkan kembali sikap dan pendirian mereka itu. Kisah yang ingin dikemukakan adalah kisah Saidina Umar dan Kanisah (gereja) Al-Qiamah yang terletak di Quds. Kisah ini adalah petikan dari muka surat 114, kitab Itmam al-Wafa’ fi sirah al-Khulafa’ , tulisan as-Syeikh Muhammad bin al-Afifi al-Banjuri, Darul Ibnu Hazim. “Dan apabila masuknya Saidina Umar ke dalam kota, maka masuklah beliau ke dalam Kanisah (gereja) al-Qiamah, dan beliau duduk di ruang utama gereja tersebut . Setelah tiba waktu solat asar, maka berkata Saidina Umar kepada Patriach Kanisah tersebut, “Saya ingin mengerjakan solat.” Jawab Patriach: “Solat sahajalah di sini”. Tetapi Umar menolak cadan

Tapak Kuil Seksyen 23 Shah Alam

Baru-baru ini, banyak betul yang kita dengar berhubung isu tapak kuil yang dicadangkan di Seksyen 23, Shah Alam. Yang tahu, yang tak tahu dan yang buat-buat tahu, semuanya turut sama mengemukakan pandangan masing-masing. Di antaranya, pandangan Noh Omar yang menyatakan bagaimana kerajaan PR tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam. Oleh itu, bagi mereka yang ingin tahu, izinkan saya menceritakan serba sedikit perkara sebenar berkenaan isu ini. Tapak Kuil yang dicadangkan adalah di kawasan Industri, lebih 200 meter dari kawasan perumahan. Sebuah Kuil yang sekarang ini berada di Seksyen 19 akan dipindahkan ke tapak baru yang dicadangkan ini. Di Seksyen 19, kuil berkenaan hanya berjarak 20 kaki dari kawasan perumahan! Buka pintu rumah, seberang jalan terdapat kuil. Sebenarnya, kuil Seksyen 19 telah berada di situ sejak zaman sebelum wujudnya Shah Alam lagi. Pada masa itu kawasan di mana kuil tersebut dibina dinamakan Ladang Sungai Renggam. Apabila PKNS ambil-alih, maka dijadikan kaw