Skip to main content

Political Parties Should Support Bersih But Not Intervene

by Dajmarizal Zolkipli (Malaysian Digest)

KUALA LUMPUR, 23 APRIL, 2012: PAS Selangor deputy commissioner Khalid Samad describes his party colleague Nasharudin Mat Isa’s statement calling for PAS to lead Bersih, replacing current co-chairperson, Datuk S Ambiga as a view of an outsider.

“He (Nasharuddin) is not getting himself really involved in party meetings of late, so it is a view of an outsider,” said Khalid when contacted by Malaysian Digest.

The Star yesterday reported that Bachok MP and Nasharudin had hit out at Ambiga, saying she is not fit to lead because of her ties with the lesbian, gay, bisexual and transsexual (LGBT) community.

The former PAS deputy president said PAS should instead take the lead in the Bersih 3.0 demonstration planned for Saturday.

Khalid said that PAS acknowledges that Bersih 3.0 is a public movement and political parties should not intervene but instead only support its cause and demands.

“It’s (Bersih) a people’s movement. The public is keen to keep it that way, so we must respect them. They should choose their own leader.

“As PAS is a political party that supports the movement and its call for clean and fair election doesn’t mean that we have the right to determine major decisions (of Bersih),” Khalid added.

Meanwhile, PAS deputy president Mahfuz Omar said the civil society movement should be respected and free from political interventions.

“We support Bersih and its eight demands because they call for a fair election in Malaysia. That doesn’t mean that we have to also be associated it with LGBT issues directly,” said Mahfuz.

Courtesy of Malaysian Digest
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Grand Marquis said…
Khalid Samad, patutlah anda ni dikenali sebagai bapak parasit. Pantang ada orang sentuh sekutu kafir dia, dialah orang yang pertama yang akan bersuara. Biarlah isu LBGT pun, dia akan cari alasan untuk pertahankan sekutu dia.

Nasha orang luar, uh... sedapnya cakap. Hanya dengan alasan not involve in party meeting lately. Kalau Nasha tu orang luar, mungkin anda tu bukan ahli. Tak kira siapa pun, apakah beliau tidak boleh langsung menegur PAS sekalipun PAS bersekongkol dengan pejuang LGBT? Adakah pas ni satu cult yang tak boleh ditegur orang "dalam" yang dianggap "luar".

Nampak sangat anda ni terlalu terdesak untuk pertahankan sekutu kafir anda sehingga terpaksa cari alasan "orang luar".
Supar Yop said…
Aku setuju dgn Hang Grand Marquis

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…

Keunggulan Kerjasama Pakatan Harapan Dengan Parti Pribumi Bersatu

Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 ini mungkin merupakan pilihan raya yang terpenting dalam sejarah Malaysia. Ianya merupakan pilihan raya untuk menyelamatkan Malaysia dari terus dirosakkan oleh kepimpinan rakus dan kleptokratik yang mendatangkan bencana kewangan dan sosial terhadap negara. Imej negara terus merudum dan dengan itu sukar mendapat pinjaman dari sumber yang biasa. Hutang 1 MDB, seperti kepada IPIC, tidak mampu dibayar melainkan dengan mendapatkan pinjaman lain. Korek lubang untuk menutup lubang.

Pada masa sama krisis kewangan turut dialami oleh semua syarikat dan badan kewangan kerajaan yang telah memberi pinjaman kepada atau melabur di dalam 1 MDB. Turut dimaklumkan bahawa ianya melibatkan juga KWSP, Tabung Haji dan badan-badan lain.

Apabila semakin terdesak, kerajaan sediada dijangka akan sanggup menerima apa jua syarat pinjaman dari sumber yang mampu walau atas apa syarat sekalipun. Di antaranya adalah pinjaman dari negara China yang kita semua sudah sedia maklum.

Ramai ya…