Skip to main content

Political Parties Should Support Bersih But Not Intervene

by Dajmarizal Zolkipli (Malaysian Digest)

KUALA LUMPUR, 23 APRIL, 2012: PAS Selangor deputy commissioner Khalid Samad describes his party colleague Nasharudin Mat Isa’s statement calling for PAS to lead Bersih, replacing current co-chairperson, Datuk S Ambiga as a view of an outsider.

“He (Nasharuddin) is not getting himself really involved in party meetings of late, so it is a view of an outsider,” said Khalid when contacted by Malaysian Digest.

The Star yesterday reported that Bachok MP and Nasharudin had hit out at Ambiga, saying she is not fit to lead because of her ties with the lesbian, gay, bisexual and transsexual (LGBT) community.

The former PAS deputy president said PAS should instead take the lead in the Bersih 3.0 demonstration planned for Saturday.

Khalid said that PAS acknowledges that Bersih 3.0 is a public movement and political parties should not intervene but instead only support its cause and demands.

“It’s (Bersih) a people’s movement. The public is keen to keep it that way, so we must respect them. They should choose their own leader.

“As PAS is a political party that supports the movement and its call for clean and fair election doesn’t mean that we have the right to determine major decisions (of Bersih),” Khalid added.

Meanwhile, PAS deputy president Mahfuz Omar said the civil society movement should be respected and free from political interventions.

“We support Bersih and its eight demands because they call for a fair election in Malaysia. That doesn’t mean that we have to also be associated it with LGBT issues directly,” said Mahfuz.

Courtesy of Malaysian Digest
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

Grand Marquis said…
Khalid Samad, patutlah anda ni dikenali sebagai bapak parasit. Pantang ada orang sentuh sekutu kafir dia, dialah orang yang pertama yang akan bersuara. Biarlah isu LBGT pun, dia akan cari alasan untuk pertahankan sekutu dia.

Nasha orang luar, uh... sedapnya cakap. Hanya dengan alasan not involve in party meeting lately. Kalau Nasha tu orang luar, mungkin anda tu bukan ahli. Tak kira siapa pun, apakah beliau tidak boleh langsung menegur PAS sekalipun PAS bersekongkol dengan pejuang LGBT? Adakah pas ni satu cult yang tak boleh ditegur orang "dalam" yang dianggap "luar".

Nampak sangat anda ni terlalu terdesak untuk pertahankan sekutu kafir anda sehingga terpaksa cari alasan "orang luar".
Supar Yop said…
Aku setuju dgn Hang Grand Marquis

Popular posts from this blog

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan. 2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan. 3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya. 4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah. Jho Low (kanan) bersama keluarga Najib Razak. Turut serta seorang lagi kenalan mereka. - Gambar fail Astro Awani 5. Maksud 'broker' adalah ora

Hj. Azli Yusof

Di antara tugas pemimpin adalah untuk mewujudkan pelapis yang berkemampuan, berakhlak dan beramanah. Di kalangan pelapis di Shah Alam adalah Hj. Azli Yusof , beliau merupakan seorang profesional muda yang telah terlibat pada awalnya dengan PAS sejak di kampus semasa masih menuntut di US dan kemudiannya bergiat di peringkat Pemuda sekembali ke tanah air. Telah dipilih sebagai YDP PAS Kawasan Shah Alam pada 2013 bagi menggantikan saya setelah saya memilih untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut pada tahun itu . Beliau kemudiannya meninggalkan PAS setelah melihat pasti tersebut terpesong dari jalan asalnya dan bersama AMANAH sejak penubuhannya. Seorang yang dinamik dan berkemampuan serta berpengalaman dalam bidang kejuruteraan, perniagaan dan juga politik. WaLlahu 'Alam   KHALID SAMAD

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam , saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.