Skip to main content

Video: 100-Storey Tower

Datuk Seri Anwar Ibrahim and YB Khalid Samad, the PAS MP for Shah Alam spoke at Keadilan dinner held in Penang on 22 October, 2010. Both of them questioned the need to build the 100-storey tower.

MP Khalid also illustrated to the audience the cost of maintaining the building and used the Petronas 88-storey twin buildings as an example.



Video courtesy of cmlimguaneng
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

najib manaukau said…
It is really the opportunity for the P.M. (a lesson learnt from shenanigan Mahathir) to please his cronies so that they will continue to support him in Umno so that he will remain as president and thus remain as P.M. of Malaysia.
All these is done without using a single cent from his pocket !
Anonymous said…
Dulu semasa Dr M mahu membina KLCC, maka berduyun-duyun kritikan & kutukan kepada kerajaan.

Kini, Najib mahu membina Menara Warisan. Pada saya siapa yg mendapat keuntungan ini?

Tengok sahaja di pejabat PETRONAS atau di mana-mana pejabat kontraktor di Menara Berkembar itu. Rata-rata adalah puak PAS & PKR di dalamnya yg dulu membabi buta mencaci Dr M kerana membina KLCC.

Tapi sekarang, duduk di dalam bilik tingkat 50, 60, 70 tapi tak tau malu dialah dulu kutuk Dr M buat KLCC.

Pandangan saya, nak bina menara warisan boleh tapi kena rasional.

Jangan main hentam keromo je bangkang kerajaan nak bina menara warisan.

Kena fikir positif siapa yg dapat manafaatnya.

Ekonomi negara pasti boom kerana kontraktor ada kerja. Orang Melayu, orang cina, orang india & kaum lain juga dapat manafaat drp pembinaan ini.
Anonymous said…
Salam utk semua,
Kita menegur sesuatu projek mega sebab kita tak nampak rasional disebalik sesuatu project itu. kalau untuk berbangga sampai bila pun lawan bangga ni tak akan selesai. Kalau buat 100 tingkat mungkin Siam atau Indonesia pula akan buat 110 tingkat. Jangan dok banding dg Cina sbb mereka gajah kita ikan bilis, sebuah bangunan 200 tingkat pun disana berapa percent sahaja dari bajet tahunan mereka.

Yang paling penting kita kena jaga amanah pelabur PNB yang rata2 orang Melayu, yg penting apa2 projek kena beramanah dan berhemah berbelanja bila guna duit rakyat. Orang2 yg dok tingkat 50 ke 60 ke dimenara berkembar Petronas tu tidak perlu malu kerana mereka menjadi ajen menyelamatkan bangunan Petronas hak rakyat dari menjadi gajah putih yg mana kos per square foot nya mahal. Nak malu kepada siapa?? oiii, Mahadhir sepatutnya yg malu kerana telah banyak menghabiskan duit rakyat. duit tu bukan duit bapa dia tapi duit Petronas. duit Petronas bukan duit kerajaan oii tapi duit rakyat, kerajaan dan ketua kerajaan cuma pemegang amanah.
Anonymous said…
Kalau macam tu hang duk pikiq, baik tak payah buat.

KLCC tu jual kat Soros je..

Putrajaya tu jual kat Singapore..

KLIA tu jual kat Amerika je..

dan mana-mana projek Mahathir dulu, baik jual je..senang sikit..baru lah orang melayu boleh maju.
Anonymous said…
Hehehe..

Orang Melayu nak maju kena jadi angkasawan walaupun jadi penumpang dengan tiker RM100 juta.

Orang Melayu nak Maju buat Bangunan 100 tingkat.

Orang Melayu nak Maju buat litar F1.

Orang Melayu nak Maju buat KLCC.

Orang Melayu nak maju kena ada kapal selam dengan komisyen RM 500 juta.

Seronok umNGOK nak kayakan kroni tapi MOMOKAN DENGAN MAJUKAN MELAYU...

Nak majukan MELAYU tingkatkan sistem Pelajaran.

Nak majukan MELAYU bagi BIASISWA bukanya PTPTN.

Nak majukan Melayu Tingkatkan hasil Tanah Rezab Melayu pada Orang Melayu bukanya gadai pada CUKONG.

MAJUKAN MELAYU BUKANYA KRONI!

-wakleman
Anonymous said…
salam semua,

saya berasa agak pelik dmana ada dklagan kita brfikir bhawa pakatan rakyat (pas ,pkr n dap)menentang pembangunan membabi buta..kenapa menentang?sbb cth:highway masa zmn mahathir..harga membuat lebuhraya tersebut berlipat kali ganda..walhal di thai free tanpa tol,kala free raser org nk tentang x? 2.pembangunan klcc atas dasar apa? apa yg kita dpt blajar..buat bangunan tinggi..takdek pon syarikat bumiputera jadi juara ntuk "high rise building with new technology R&D innovation" pd masa kini..semua dtg dari tech korea, jepun n china..bagi rakyat pula Sewa bagi bumiputera,x mampu satu lot 30k,dmana membantu? Pakatan pada sy tidak menentang kala pembangunan menggunakan bajet yg betul dan telus ..tetapi lihat cth ini http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/35552-part-22-how-one-signature-is-worth-rm614-million-which-the-macc-does-not-regard-as-abuse-of-power dimana kos nak buat pondok jaga berharga rm 28k, nonsense! Dtambah dgn direct nego.. dimana pembida boleh meletak harga sesuka ati dan ada sokongan vvip..Oleh itu hentikn projek gajah putih ini,ditaiwan mereka reverse engineer dulu teknologi komputer n chip, dah maju br bina menra taipei 101.. Kita sbb hasil minyak je, ingat tue..wslm

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Video Parlimen: Melayu, Songkok dan Biadab?

Banyak yang telah diperkatakan berkenaan respon saya terhadap Pasir Salak di Parlimen awal minggu ini. Saya sertakan disini video perbalahan tersebut.



Dia mencarut dan mempermainkan nama keluarga Seputeh dan apabila ditegur terus berdegil. Kemudian dia terus mengejek Batu Kawan yang turut menegurnya. Sikap degil Pasir Salak mempertahankan akhlak buruk diri sendiri terpaksa saya hadapi dengan kata-kata keras sebegitu dan malangnya dibela pula oleh Speaker.

Harap saksikan dan nilai sendiri videonya secara keseluruhan dan jangan dirujuk satu lagi versi yang telah disunting melalui Blog BNBBC. Sudahlah akhlak tidak seberapa, cuba menipu pula?



WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Penjelasan atas Fitnah yang Disebar Kononnya Ahli Parlimen Shah Alam, YBKS 'Sembah Ayam'

1. PAS untuk sekian kali sudah bertukar menjadi parti fitnah dan maki hamun. Tiada selain memunafikkan, mengkafirkan atau dituduhnya syirik kepada orang lain termasuklah dalam gambar saat akhir video CNY yang dibuat DAP.



2. Perlu faham bahawa mengikut bahasa Cina, perkataan Na (itu) Ji (Ayam) yang kebetulan bunyinya sama macam Najib.

3. Video tersebut adalah berkaitan Kisah Ayam itu (Na Ji) yang jahat dan selalu merugikan tuannya.

4. Tuannya serah ayam itu kepada YB Teresa kerana sudah tidak mampu lagi membela ayam itu. Tiba-tiba semasa menerima ayam itu, ia terlepas lari, mereka semua mengejarnya dan berjaya ditangkapnya semula.

5. YBKS telah memasukkan ayam itu (na ji) dalam sangkar (penjara) dan ucap Selamat Tahun Baharu Cina.

6. Photo terakhir itu menunjukkan mereka semua mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Na Ji yang sudah berada dlm sangkar (penjara).


7. Tiada upacara atau scene sembahan di situ. Gong Xi Faa Chai yang disebut bukanlah penyembahan.

Seronokkah buat dan se…