Skip to main content

Video: 100-Storey Tower

Datuk Seri Anwar Ibrahim and YB Khalid Samad, the PAS MP for Shah Alam spoke at Keadilan dinner held in Penang on 22 October, 2010. Both of them questioned the need to build the 100-storey tower.

MP Khalid also illustrated to the audience the cost of maintaining the building and used the Petronas 88-storey twin buildings as an example.



Video courtesy of cmlimguaneng
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

najib manaukau said…
It is really the opportunity for the P.M. (a lesson learnt from shenanigan Mahathir) to please his cronies so that they will continue to support him in Umno so that he will remain as president and thus remain as P.M. of Malaysia.
All these is done without using a single cent from his pocket !
Anonymous said…
Dulu semasa Dr M mahu membina KLCC, maka berduyun-duyun kritikan & kutukan kepada kerajaan.

Kini, Najib mahu membina Menara Warisan. Pada saya siapa yg mendapat keuntungan ini?

Tengok sahaja di pejabat PETRONAS atau di mana-mana pejabat kontraktor di Menara Berkembar itu. Rata-rata adalah puak PAS & PKR di dalamnya yg dulu membabi buta mencaci Dr M kerana membina KLCC.

Tapi sekarang, duduk di dalam bilik tingkat 50, 60, 70 tapi tak tau malu dialah dulu kutuk Dr M buat KLCC.

Pandangan saya, nak bina menara warisan boleh tapi kena rasional.

Jangan main hentam keromo je bangkang kerajaan nak bina menara warisan.

Kena fikir positif siapa yg dapat manafaatnya.

Ekonomi negara pasti boom kerana kontraktor ada kerja. Orang Melayu, orang cina, orang india & kaum lain juga dapat manafaat drp pembinaan ini.
Anonymous said…
Salam utk semua,
Kita menegur sesuatu projek mega sebab kita tak nampak rasional disebalik sesuatu project itu. kalau untuk berbangga sampai bila pun lawan bangga ni tak akan selesai. Kalau buat 100 tingkat mungkin Siam atau Indonesia pula akan buat 110 tingkat. Jangan dok banding dg Cina sbb mereka gajah kita ikan bilis, sebuah bangunan 200 tingkat pun disana berapa percent sahaja dari bajet tahunan mereka.

Yang paling penting kita kena jaga amanah pelabur PNB yang rata2 orang Melayu, yg penting apa2 projek kena beramanah dan berhemah berbelanja bila guna duit rakyat. Orang2 yg dok tingkat 50 ke 60 ke dimenara berkembar Petronas tu tidak perlu malu kerana mereka menjadi ajen menyelamatkan bangunan Petronas hak rakyat dari menjadi gajah putih yg mana kos per square foot nya mahal. Nak malu kepada siapa?? oiii, Mahadhir sepatutnya yg malu kerana telah banyak menghabiskan duit rakyat. duit tu bukan duit bapa dia tapi duit Petronas. duit Petronas bukan duit kerajaan oii tapi duit rakyat, kerajaan dan ketua kerajaan cuma pemegang amanah.
Anonymous said…
Kalau macam tu hang duk pikiq, baik tak payah buat.

KLCC tu jual kat Soros je..

Putrajaya tu jual kat Singapore..

KLIA tu jual kat Amerika je..

dan mana-mana projek Mahathir dulu, baik jual je..senang sikit..baru lah orang melayu boleh maju.
Anonymous said…
Hehehe..

Orang Melayu nak maju kena jadi angkasawan walaupun jadi penumpang dengan tiker RM100 juta.

Orang Melayu nak Maju buat Bangunan 100 tingkat.

Orang Melayu nak Maju buat litar F1.

Orang Melayu nak Maju buat KLCC.

Orang Melayu nak maju kena ada kapal selam dengan komisyen RM 500 juta.

Seronok umNGOK nak kayakan kroni tapi MOMOKAN DENGAN MAJUKAN MELAYU...

Nak majukan MELAYU tingkatkan sistem Pelajaran.

Nak majukan MELAYU bagi BIASISWA bukanya PTPTN.

Nak majukan Melayu Tingkatkan hasil Tanah Rezab Melayu pada Orang Melayu bukanya gadai pada CUKONG.

MAJUKAN MELAYU BUKANYA KRONI!

-wakleman
Anonymous said…
salam semua,

saya berasa agak pelik dmana ada dklagan kita brfikir bhawa pakatan rakyat (pas ,pkr n dap)menentang pembangunan membabi buta..kenapa menentang?sbb cth:highway masa zmn mahathir..harga membuat lebuhraya tersebut berlipat kali ganda..walhal di thai free tanpa tol,kala free raser org nk tentang x? 2.pembangunan klcc atas dasar apa? apa yg kita dpt blajar..buat bangunan tinggi..takdek pon syarikat bumiputera jadi juara ntuk "high rise building with new technology R&D innovation" pd masa kini..semua dtg dari tech korea, jepun n china..bagi rakyat pula Sewa bagi bumiputera,x mampu satu lot 30k,dmana membantu? Pakatan pada sy tidak menentang kala pembangunan menggunakan bajet yg betul dan telus ..tetapi lihat cth ini http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/35552-part-22-how-one-signature-is-worth-rm614-million-which-the-macc-does-not-regard-as-abuse-of-power dimana kos nak buat pondok jaga berharga rm 28k, nonsense! Dtambah dgn direct nego.. dimana pembida boleh meletak harga sesuka ati dan ada sokongan vvip..Oleh itu hentikn projek gajah putih ini,ditaiwan mereka reverse engineer dulu teknologi komputer n chip, dah maju br bina menra taipei 101.. Kita sbb hasil minyak je, ingat tue..wslm

Popular posts from this blog

Lawatan Kerja ke Kilang Carlsberg

Tajuk posting saya kali ini barangkali akan memeranjatkan sesetengah pihak. Lanjutan daripada perbincangan berhubung Terminal Bas Shah Alam, saya bersama beberapa Ahli Majlis MBSA telah melawat kilang Carlsberg pada hari Khamis 5 Ogos, jam 3 petang. Kami disambut oleh Dato’ Chin Voon Loong, Timbalan Pengarah Urusan Syarikat berkenaan. Beliau memberikan penjelasan dan latar belakang syarikat serta prestasi perniagaannya semenjak ianya mula beroperasi. Untuk makluman semua, kilang Carlsberg Shah Alam telah mula beroperasi pada tahun 1972, iaitu 38 tahun dahulu. Ia merupakan di antara kilang yang terawal di kawasan tersebut dan semasa ianya dibina, hanya hutan dan belukar di kelilingnya.

Oktoberfest dan Pendirian Saya

Temuramah saya yang dibuat oleh ISMA berhubung isu Oktoberfest telah banyak menimbulkan kontroversi. Mungkin kerana ramai hanya membaca tajuk. Sepertimana biasa. Malas untuk membaca dan faham tetapi teringin sangat mengutuk. Lebih-lebih lagi bila yang memberi komen itu adalah diri saya. Malang sungguh nasib mereka ini. Tidak faham dan terus menceritakan mengikut selera mereka. Sampai ada yang mengatakan saya ‘sokong’ dan ucapkan tahniah. Biasalah. Kalau semua sudah faham, kurang pulalah kerja untuk saya!

Menjawab Najib Razak

1. Bekas SU Politik saya Ahli Lembaga Penasihat DBKL. Ianya jawatan non-executive dan hanya berfungsi menasihati Dato Bandar dalam isu-isu dasar. Lembaga tersebut tidak memberi kelulusan untuk apa-apa permohonan.
2. Ya saya yang lantik kerana dia berpengalaman sebagai Ahli Majlis MBSA selama dua sesi dan merupakan seorang profesional lulusan Kejuruteraan dari sebuah Universiti Amerika. Dengan Pengalaman dan ilmunya dia dipercayai boleh menasihati Dato Bandar DBKL dalam banyak persoalan.
3. Ya dia juga Ketua AMANAH Kawasan Shah Alam sejak 2015 dan merupakan pimpinan pelapis yang insyaAllah akan gantikan saya.
4. Saya Ahli Parlimen Shah Alam sejak 2008, kawasan 80% pengundi Melayu yang telah menangkan saya dengan majoriti sebanyak 30 ribu lebih pada 2018. Shah Alam kawasan Melayu dan mereka inginkan wakil dan kepimpinan yang bebas rasuah.

5. Maksud 'broker' adalah orang seperti Jho Low. Takkan Jib tak tahu? Bukankah Jib dikatakan banyak gunakan khidmat beliau untuk bantu Melayu khus…