Skip to main content

Video Parlimen: Soal Jawab Menteri Pelajaran (APCO)

Sesi Soal Jawab - MP PAS Shah Alam, YB Tuan Khalid bin Abdul Samad minta MENTERI PELAJARAN menyatakan adakah kementerian memenuhi keperluan sekolah di setiap kawasan khususnya di kawasan perumahan baru seperti di Seksyen U10 Shah Alam. Apakah kaedah yang digunakan untuk menentukan keperluan di sesuatu kawasan pada 14 April 2010.

“Memandangkan kerajaan pusat sanggup membelanjakan 28 juta membayar APCO pada bajet tambahan 2009 dan 42 juta lagi dalam bajet tambahan untuk APCO pada tahun 2010. Bolehkah timbalan menteri memberitahu kepada saya, berapa sekolah sebenarnya yang boleh dibina, sekiranya 70 juta ini yang dibayar kepada Israel digunakan untuk membina sekolah?”Video merupakan ihsan MPPAS
-Pejabat YB Khalid Samad-

Comments

linda said…
YB

Do you know that the government has instructed all schools to cut this and that expenses such as electricity etc which the school has to pay through funds solicited from the PIBG. This has been confirmed by the school authorities in my son's school, By the way I am in the PIBG of that school.

If the government can pay RM79 million to APCO at our expense, I do not know what will happen to all the tax payer's money held in their authority.......spend as they like with such sheer waste and of course abuse of funds.

Hello Hulu Selangor voters, please take note of this!!! Your vote may enhance this abuse or break it once and for all.

It is your choice to ensure your children of the future generations survive in Malaysia
Anonymous said…
Dear YB,I dont know how to connect to others, but can you please forward this email to ALL PR leaders (DAPASPKR) and their team to spend less time blogging but go to the groung at Hulu Selangor to help out Zaid - looks to me he's shorthanded.Dont point fingers later if Zaid loses.Of course, i dont expect Wee/Hassan bcos they hv other priorty to help out but none of you shd stay at home tomorrow and Sunday.Seems like we supporters nonpoliticians are more anxious than many of you guys.We cannot allow Zaid to lose.SEE YOU THERE!
Anonymous said…
biaselah ameno, tidak menjawab soalan. lain yg org tanya lain yg dia jawab. klu nak bercakap pasal subsidy, kenapa tak bendung ketirisan subsidi diesel yg bernilai berbillion-berbillion ringgit? sudahlah tu, beri pulak setengah billion kontrak kepada teras kimia, sykt kroni. teras kimia kata dia jimat duit k'jaan rm3bil sebab minyak diesel industri meningkat. yg minyak diesel subsidi meningkat dia x cerita. klu ketirisan subsidi di bendung, berapa ratus sekolah sudah boleh dibina

Popular posts from this blog

Berakhirnya Drama RUU 355?

Drama perlaksanaan sistem perundangan Islam yang mengambil bentuk usul persendirian YB Marang berhubung Akta 355 kelihatan menghampiri adegan penamatnya. Pada peringkat kesudahannya UMNO/BN kelihatan sebagai pihak yang meraih keuntungan terbesar dengan pembangkang berada dalam keadaan berpecah dan tidak bersepakat. Keutuhan Pakatan Rakyat yang telah mewarnai pilihan raya ke 13 pada 2013 sudah jelas hilang. Yang sepatutnya mengambil tempatnya, iaitu Pakatan Harapan, masih dalam keadaan sedikit terumbang-ambing, khususnya berhubung hubungan dengan PAS.

Tindakan UMNO/BN untuk mensasarkan PAS melalui isu perundangan Islam adalah satu ‘master-stroke’ yang tidak boleh dinafikan mana-mana pihak. Melaluinya bukan sahaja PR berpecah, namun ketidak-tentuan sikap terhadap PAS menyebabkan apa-apa tindakbalas untuk menyelamatkan keadaan menjadi tidak padu dan kurang bersungguh-sungguh. Kebergantungan terhadap PAS oleh pihak tertentu menyebabkan mereka tidak sanggup memutuskan hubungan dengan PAS s…

Kenyataan Media Amanah Mengenai RUU 355

Muqaddimah

Amanah menganggap mahkamah syariah sebagai institusi penting dalam usaha menzahirkan kebenaran dan keadilan Islam. Oleh itu imejnya sebagai institusi yang cekap dan berwibawa perlu sentiasa dijaga. Amanah bersetuju bahawa segala usaha ke arah memperkasakan mahkamah syariah, dari segi kecekapan perlaksanaan undang-undang Islam, perlu disokong dan dibantu.

Kenyataan Berhubung Usul Persendirian Marang: Cadangan Pindaan ke Atas Akta 355

MUQADDIMAH

1. AMANAH ingin menegaskan bahawa Mahkamah Syariah adalah institusi keadilan Islam dan oleh itu apa jua usaha ke arah menperkasakannya adalah disokong. Bidang kuasanya berhubung kesalahan jenayah syariah dijelaskan dalam Akta 355 sediada. Akta 355 ini perlu dijaga dengan baik dan apa jua usaha pembaik-pulihan serta pindaan terhadapnya perlu diperhalusi secara teliti supaya tidak menjejas kedudukan mahkamah syariah.

2. Akta 355 sediada telah digubal mengambil kira kedudukan dan peranan Mahkamah Syariah di dalam kerangka struktur kenegaraan Malaysia yang di dalamnya wujud Mahkamah Sivil dan juga Mahkamah Syariah. Sepertimana diketahui umum, bidang kuasa Mahkamah Syariah adalah terhad kepada orang Islam dan kesalahan-kesalahan tertentu seperti terkandung dalam Senarai II Senarai Negeri Jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan. Selainnya adalah di bawah Mahkamah Sivil.

3. Apa jua pindaan yang ingin dibawa semestinya selari dengan kedudukan dan peranan ini supaya tidak berlaku…